Fluorvallaförbudet skapar problem och oro inför skidsäsongen. Men farträdda värmländskan Josehanna Lundgren Wikström jublar.
– Jag hoppas det kommer gå jättelångsamt, säger 22-åringen, som i fjol förlorade sina skidor i en brand.
Inte en gnutta av den från i vinter av miljö- och hälsoskäl bannlysta fluorvallan får finnas på utrustningen. Bryter någon åkare mot regeln innebär det startförbud, om det upptäcks i kontroll före tävlingsloppet, och diskning, om det sker efter.
22-åriga Josehanna Lundgren Wikström har haft mycket krångel med skidorna.
För tre år sedan hon bytte hon moderklubben Grava SK mot IFK Mora och bosatte sig i Falun. Hon förvarade skidorna i Vasaloppets centralförråd, som ägdes av IFK Mora och brann ned till grunden den 4 november i fjol.
Tolv par skidor för närmare 100 000 kronor blev lågornas rov. Arbetet hon och hennes pappa Jan Lundgren lagt ner för att testa och preparera utrustningen var ovärderligt.
Skidmärket ställde dock upp och fixade nya, som testades och vallades.
Josehanna skrattar innan hon svarar på frågan om skidorna är i säkerhet nu.
– Det roliga är att de faktiskt finns nere i Mora någonstans. Min ordförande har ansvar för dem, så jag vet faktiskt inte var de är, förutom att han har lovat att de är i tryggt förvar. Men det lovade han också förra hösten. Får se om det blir någon skidåkning för mig eller inte, skojar hon.
Inför den här säsongen har det alltså varit att börja om ännu en gång, med rengöring och grundbehandling. Dessutom har lagret växt till över 20 par.
Pappa Jan sköter den delen av dotterns utrustning.
– Jag är otroligt tacksam för jobbet han gör. Han har hållit på varje dag sedan vi fick veta om förbudet för typ en månad sedan. Pappa är så noggrann också. Tur att han är pensionär.
2 000 kronor burken
Fluorvalla gav ett överlägset glid och används av alla tävlingsåkare. Men i ett slag blev den närmast värdelös.
– Den kanske inte är så bra för miljön, men jag tycker det är sorgligt att kasta så dyra grejer. Jag vet att pappa gav bort en del till någon motionärskompis, som ändå kan åka på det.
Värmländske kollegan, landslagsåkaren Anton Persson, har fluorvalla för uppskattningsvis flera hundra tusen.
– Man har ju samlat på sig ett stort lager genom åren. Det är väl främst farsan och morsan som lagt ut pengarna. En burk kostar nästan 2 000, berättar han.
Anton Persson har bestämt sig för att spara vallan.
– Man vet aldrig, förbudet kanske försvinner om inte testmaskinerna fungerar som de önskar. Får nog vara lite kall och invänta.
Landslaget har tagit hand om all sanering och omvallning av hans skidor.
Utmaningen är att få bra glid med andra produkter.
– Det är lurigt. Jag vet att Mora har avancerad teknik och gjort ett gediget arbete med att testa, men det kommer bli jobbigt för de mindre klubbarna som inte har de resurserna och möjligheterna, säger Josehanna Lundgren Wikström.
Personligen jublar hon.
– Jag tycker det är underbart med fluorförbudet. Jag gillar inte nedförsbackarna för att det går så fort. Jag hoppas det kommer gå jättelångsamt nu. Annars plogar jag bara nedför ändå. Jag är en liten fegis.
Du måste tappa tid på det?
– Ja, verkligen. Det är det jag har och ska jobba med mest.
Fluorförbudet gäller i tävlingar på både internationell och nationell nivå. Kan bli nervöst speciellt i början att inga spår finns kvar.
– Tänk vad tråkigt om man åker dit och inte har fuskat, utan bara misslyckats med rengöringen. Man kanske bara råkat ta en gammal borste med fluorrester i, borstar på skidan och så är det kört. Lätt att göra såna misstag.
– Det kommer nog vara en stor utmaning, speciellt på nationella tävlingar. I världscupen tror jag man kommer ha bra koll. I Sverige är det amatörer som jobbar med allt, säger Anton Persson.
Josehanna Lundgren Wikström är fylld av tillförsikt inför vintern.
– Hösten har varit så mycket bättre än förra hösten, när jag var skadad.
Trots skadeproblem och skidbrand blev hon ändå totaltrea i svenska cupen och fick åka U23-VM. Främsta insatsen var i masstart, där hon blev näst bästa svenska. Bara att bli uttagen är stort.
– Ja, det gör mig otroligt glad. Inte alla får den möjligheten, så det tar jag med mig oavsett.
Vill hitta ett lugn
Hon berättar att hon oftast presterar bättre på träning än tävling, där hon blir nervös och spänner sig.
– Vore jättekul om jag får ut det jag känner att jag har i kroppen i vinter. Hittar ett lugn och blir trygg i mig själv. Jag har drömmar om att komma högre upp i resultatlistan, men är inte mycket för att sätta jättespecifika mål. Då blir det press.
Chansen finns till ett nytt U23-VM.
– I år blir det nog svårare att bli uttagen. Nu kommer 03-orna och de är många och jätteduktiga.
Hon åker Sverigepremiären i Gällivare till helgen, den 17–19 november.
– Helgen efter drar vår cup igång i Idre, och det ser jag nog mer fram emot, säger Josehanna Lundgren Wikström.
Glädjebesked efter skador och skidbrand – klar för VM: ”En dröm”Hon förlorade skidor för nästan 100 000 i Vasaloppsbranden: ”Otroligt ledsen”