Hoppa till huvudinnehållet

Hotel Gustaf Fröding fyller 50 år – har en plats i stans nöjeshistoria

Publicerad:
Reporter Christer Wik
Christer Wik
christer.wik@nwt.se
I dagarna fyller Hotel Gustaf Fröding i Karlstad 50 år. Vd:n och ägaren Patrik Mörkfors konstaterar att poolen som har varit med sedan starten 1973 har varit viktig både för att locka barnfamiljer och i samband med sommarfester.
I dagarna fyller Hotel Gustaf Fröding i Karlstad 50 år. Vd:n och ägaren Patrik Mörkfors konstaterar att poolen som har varit med sedan starten 1973 har varit viktig både för att locka barnfamiljer och i samband med sommarfester. Foto: Lisa Olaison

Den här veckan firar Hotel Gustaf Fröding sitt 50-årsjubileum.

1973 stod anläggningen färdig som OK motor hotell och den har bland annat varit startpunkt för Svenska rallyt, fungerat som populärt after beach-hotell och är fortfarande ett välkänt danspalats.

Under fredagen blir det stor nostalgikväll.

Säg Hotel Gustaf Fröding och de flesta Karlstadsbor och övriga värmlänningar känner till, har någon relation till eller minne från den stora hotellanläggningen.

– Ja, det finns ju en lång historia och den tycker vi är viktig att bevara. Därför har vi lagt ner lite tid på att leta fram gamla bilder och artiklar från de här 50 åren, säger hotellets vd Patrik Mörkfors.

– Under årens lopp har kändisar som Lill-Babs, Tommy Körberg, Björn Skifs och Kikki Danielsson uppträtt här. Hotel Gustaf Fröding har alltid lockat mycket folk och har varit populärt ända sedan invigningen 1973, fortsätter han.

Många kända artister har genom åren spelat på Hotel Gustaf Fröding, bland andra Lill-Babs, Tommy Körberg och Björn Skifs, berättar Patrik Mörkfors.
Många kända artister har genom åren spelat på Hotel Gustaf Fröding, bland andra Lill-Babs, Tommy Körberg och Björn Skifs, berättar Patrik Mörkfors. Foto: Lisa Olaison

Redan 1975 sattes hotellet ordentligt på kartan eftersom Gustaf Fröding blev huvudkvarter för Svenska rallyt.

– Dessutom gick starten härifrån under cirka tio år och det betydde förstås otroligt mycket för hotellet. Redan på den tiden etablerades våra dansbandskvällar som blev väldigt populära och vi har fortfarande en dansbandskväll i månaden som lockar runt 400 personer.

Under cirka tio år var Hotel Gustaf Fröding huvudkvarter och startpunkt för Svenska rallyt.
Under cirka tio år var Hotel Gustaf Fröding huvudkvarter och startpunkt för Svenska rallyt.

I slutet av 1980-talet var det dags för ytterligare en succésatsning, After beach-kvällarna.

– Det var dåvarande hotelldirektören Kjell Jakobsson som drog i gång det där 1989. Då hade man egna bussar till vår Banana bus club som avgick från Skutberget, Bomstad och Sundstatjärn till våra fester runt vår pool här på hotellet och de var under några år väldigt populära, säger Patrik Mörkfors.

Under några år med start 1989 körde mycket populära After beach-bussar från Karlstads stränder till Hotel Gustaf Fröding.
Under några år med start 1989 körde mycket populära After beach-bussar från Karlstads stränder till Hotel Gustaf Fröding.

Hotel Gustaf Fröding har ständigt utvecklats. Tre tillbyggnader har skett som bland annat har lett till att man numera har 163 rum, en större matsal och 1989 Värmlandssalen.

– Vi i familjen Mörkfors tog över driften av hotellet 2003 och vi köpte fastigheten 2017 så förutom att hotellet fyller 50 år firar vi 20 år här.

Hur har de åren varit när du blickar tillbaka?

– Väldigt spännande! Allting går fort när man har roligt. Vi har hela tiden jobbat för att utveckla hotellet. 2021-2022 satsade vi exempelvis 15 miljoner kronor på att renovera 103 badrum, vi har nyligen även bytt tak, renoverat rum och gjort en storsatsning på solceller.

Ingela Bissman har jobbat på Hotel Gustaf Fröding i hela 47 år och är med på många gamla bilder. ”Det är helt galet hur fort åren har gått och jag har trivts fantastiskt bra”, säger hon.
Ingela Bissman har jobbat på Hotel Gustaf Fröding i hela 47 år och är med på många gamla bilder. ”Det är helt galet hur fort åren har gått och jag har trivts fantastiskt bra”, säger hon. Foto: Lisa Olaison

En person som verkligen kan hotellet utan och innan är Ingela Bissman. Hon har jobbat där nästan ända sedan hotellet öppnades.

– Jag började här på ett två veckors vikariat den 8 oktober 1976 och har blivit kvar. Det är helt galet hur fort åren har gått och jag har trivts fantastiskt bra.

Fick ha kravallstaket

– Jag började i självserveringen och har bland annat även jobbat som bartender och i receptionen och är nu bokningsansvarig. Ett speciellt minne är när Svenne Rubins var här och spelade. Då var det ett sånt tryck att vi fick ha kravallstaket, säger Ingela Bissman.

Ända sedan 1970-talet har Hotel Gustaf Fröding varit ett välkänt danspalats och man kör fortfarande populära danskvällar en gång i månaden, berättar Patrik Mörkfors.
Ända sedan 1970-talet har Hotel Gustaf Fröding varit ett välkänt danspalats och man kör fortfarande populära danskvällar en gång i månaden, berättar Patrik Mörkfors. Foto: Lisa Olaison

Hotel Gustaf Fröding går nu som 50-åring bättre än någonsin.

– Vi har den senaste tiden haft den största omsättningen under alla år. Bokningsgraden är väldigt hög och det beror nog på att folk åter vill ut och resa och roa sig. Det ser även bra ut med bokningar både av rum och julbord framöver och det är väldigt roligt, säger Patrik Mörkfors.

För att fira hotellets stora jubileum arrangerar man under fredagskvällen en middag och en stor nostalgifest.

70-talsfest

– Det blir en 70-talsinspirerad fest med disco där Kerry Jörmar som var med på Banana bus club-tiden ska vara DJ. Vi räknar med väldigt många kända ansikten som på olika sätt har haft koppling till hotellet. Dit blir det fri entré.

– Under dagen arrangerar vi även en inspirationsdag dit flera gamla hotelldirektörer och källarmästare är inbjudna. Ett annat sätt att fira våra 50 år är olika typer av erbjudanden som vi kommer ha för våra gäster, säger Patrik Mörkfors.

En sak som sticker ut i hotellet är den vinkällare som man har nere i urberget. Där arrangeras det öl- och vinprovning, berättar hotellchefen Helena Andersson och Patrik Mörkfors.
En sak som sticker ut i hotellet är den vinkällare som man har nere i urberget. Där arrangeras det öl- och vinprovning, berättar hotellchefen Helena Andersson och Patrik Mörkfors. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

ArtisterFastigheterGustaf FrödingHotellKarlstadKändisarNöje/KulturSkutbergetSkådespelareSundstatjärnSvenne RubinsSvenska rallyt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.