Hoppa till huvudinnehållet

Stjärnskottet från Hammarö – idolen blev nära vän: ”Jag är aldrig ensam”

Publicerad:
För Ebba Åsman från Hammarö har det varit fler dagar på turné än hemma i år. Hon stortrivs med turnélivet som tar henne världen runt. Men hon turnerar även i Sverige, bland annat med Molly Hammar.
För Ebba Åsman från Hammarö har det varit fler dagar på turné än hemma i år. Hon stortrivs med turnélivet som tar henne världen runt. Men hon turnerar även i Sverige, bland annat med Molly Hammar. Foto: Olof Grind

Det värmländska stjärnskottet Ebba Åsman spelar med både pop- och hiphopartister samt turnerar världen runt med egen musik.

NWT når henne på en flygplats i Paris inför hennes konsert i Karlstad. Det blir prat om att aldrig vara ensam, lita på sina idéer och fjortislyssna på Nisse Landgren.

Hon är på Charles de Gaulle i Paris när hon svarar med ett sprak i telefonen. Under torsdagskvällen ska hon spela på en klubb i staden, men innan dess väntar besök på några vingårdar utanför stadskärnan.

Livet på resande fot är vardag för Ebba Åsman, 25. Hon är musiker, låtskrivare, konstnär och producent från Lövnäs, Hammarö. I år har det blivit flera resdagar än vilodagar hemma i soffan – Asien- och Europaturnéer med det egna bandet har varvats med konserter tillsammans med bland andra Molly Hammar. I somras mötte hon för andra gången publikhavet på Lollapalooza-festivalen i Stockholm.

– Mitt instrument är som en förlängning av kroppen, av min inre röst och identitet, börjar Ebba Åsman.

– Jag har spelat sedan jag var sju år och alltid haft en stark kärlek till mitt instrument.

Där artister som Wille Nelson och Bonnie Raitt gett sina favoritinstrument namnen ”Trigger” respektive ”Brownie” kallar Ebba Åsman sitt verktyg för ”Trombie”. När hon först började spela var instrumentet större än henne själv – för en sjuåring kan en trombon tyckas bökig.

– Jomen absolut, säger hon och ger ifrån sig en drill till skratt.

– Det är inte det lättaste instrumentet. Men jag ville verkligen spela något som ingen annan spelade. Konstigt kanske. Jag ville hitta min egen grej. Det var ju ingen som spelade trombon! Jag fick ljud i instrumentet direkt, vilket inte är självklart, så jag fick en connection.

När hon pratar om sitt instrument blir rösten varm.

– I dag ser jag ”Trombie” – det bara blev att jag började kalla instrumentet för det – som en väldigt god gammal vän. Som varit med mig i allt som har hänt i livet. Jag har spelat varje dag i 18 år, det känns väldigt fint. Med instrumentet känner jag mig hemma och grundad, speciellt när jag är ute och reser. Jag är aldrig ensam.

Ebba Åsman och Molly Hammar på scenen.
Ebba Åsman och Molly Hammar på scenen. Foto: Nanna Han

Besatt av Nisse Landgren

När hennes jämnåriga älskade Coldplay och Beyouncé fjortislyssnade Ebba Åsman på idolen Nisse Landgren. Hon blev som besatt av honom, berättar hon. Tonårsrummet affischerades med bilder på trombonisten från Degerfors.

– Han har betytt mycket. När jag var tolv fick jag spela med honom i domkyrkan i Karlstad. Jättenervöst! Sedan dess har han varit en mentor och en nära vän.

Ebba har varit en vän ända sen första gången vi träffades. Jag har följt henne och med glädje och stolthet sett och hört hur hon utvecklats till en skicklig och personlig trombonist, med ett alldeles eget uttryck. Hon skriver även sin egen musik och dessutom sjunger hon. Att hon gillar mig och mitt sätt att spela är ju extra kul. Jag älskar Ebba!
Nils Landgren

Efter uppväxten i Värmland flyttade Ebba Åsman till Stockholm för att studera musik på Södra latin, sedan följde ett antal musikutbildningar. Hon skivdebuterade i eget namn 2019 med ”Zoom Out”.

– Jag hoppade till slut av musikhögskolan i Rotterdam för det kändes fel. Allt handlade om att spela rätt toner på rätt ställe, det kändes så mekaniskt. Jag började landa i min egen musik och få egna åsikter.

Det är tre år sedan hon lämnade det akademiska bakom sig, hennes inställning till musiken manifesterade hon på årets album med den talande titeln ”Be Free”.

– Jag ville komma tillbaka till glädjen och känslan av frihet jag kände i musiken. Kärnan. Så jag började lyssna inåt och gå min egen väg. Jag började lita på mina egna idéer.

Ebba Åsman lämnade den akademiska världen när musiken blev för mekanisk. Hon hittade en egen väg, började lite på sina egna idéer.
Ebba Åsman lämnade den akademiska världen när musiken blev för mekanisk. Hon hittade en egen väg, började lite på sina egna idéer. Foto: Nanna Han

I hennes musik är det svårt att avgöra när hennes sångröst tystnar och hennes trombonspel tar vid. De lappar över varandra i låtar som hämtar syre både från hiphop och r’n’b och lugnare klubbmusik. Jazzen ligger som en skör slöja över låtarna som ofta har en lågintensiv storstadspuls. Här finns ingen rädsla över att doppa tårna i för många olika stilar, det är gränslöst och nyfiket.

– Jag får samma slags idéer när jag sjunger som när jag spelar. Just nu är jag i en skrivperiod och musiken som kommer ur mig nu har mer sång, även med text. I början av nästa år ska jag sätta mig i en stuga i skogen och skriva klart. Jag är ganska känslig som person, tar in väldigt mycket. Mina texter färgas av det, de blir ett sätt att sortera och reda ut mina känslor.

Instrumentet känns som en förlängning av kroppen, menar Ebba Åsman.
Instrumentet känns som en förlängning av kroppen, menar Ebba Åsman. Foto: Nanna Han

På ”Be Free” samarbetade hon bland annat med den Berlinbaserade hiphop-producenten Florian ”Flofilz” Meier.

– Den musik jag gör blir en produkt av det jag lyssnar på. Jag vill hela tiden vidga mina idéer, ta in nya saker. Hitta vägar över genregränser.

Hon nämner äldre favoriter som Roy Hargrove, Erykah Badu och D’Angelo och mer moderna som Alfa Mist och Yussef Dayes.

– Det är artister som känns fria i det de gör.

När Ebba Åsman spelar med artister som Molly Hammar eller hiphop-artisten Broder John har hon en fri roll. Inga noter, inga låsta arrangemang.

– Mollys lillasyster är min bästa vän, så vi har känt varandra länge. När jag och Molly spelar tillsammans klickar det, det händer något. Hon har full tillit till mig och min grej. Jag improviserar, gör det jag tycker passar. Det finns utrymme för musiken att hända. Det är samma sak när jag spelar med Broder John. Det handlar om att få musiken att leva.

Tidigare i veckan spelade Ebba Åsman på en klubb i Paris, på söndag väntar e konsert i Karlstad.
Tidigare i veckan spelade Ebba Åsman på en klubb i Paris, på söndag väntar e konsert i Karlstad. Foto: Nanna Han

”Känner mig levande”

Livet som turnerande musiker passar henne utmärkt. Hon trivs i rörelse med ett ständigt flöde av nya platser och människor.

– Det är ett speciellt liv. Jag kommer till platser jag aldrig hade hittat till i vanliga fall. Det bästa med det är magin som händer på scen. När man lär känna sina medmusiker musikaliskt och vi kan följa varandra.

Efter nyåret ska Ebba Åsman stänga in sig i en stuga i skogen och skriva klart låtar. Sedan väntar inspelningssessioner i Berlin.
Efter nyåret ska Ebba Åsman stänga in sig i en stuga i skogen och skriva klart låtar. Sedan väntar inspelningssessioner i Berlin. Foto: Nanna Han

Var i världen tycker du att man bäst förstår din musik?

– Hittills har södra Europa varit bäst. Där har mottaget var väldigt fint. Det är fullt när jag kommer och spelar. Det finns en annan vibration där – det finns en puls för min typ av musik.

Har du något som håller dig kvar i Värmland?

– Nej, mina föräldrar har flyttat där ifrån. Det är Stockholm som är hemma nu. Fast jag kan känna mig rotlös, önskar att vi kunde ha en stuga i Värmland. Jag älskar ju att vara där – Värmland är en stor del av mig och mitt liv. Som jag vill hålla kvar.

Bra då att du som rotlös trivs så bra i ständig rörelse. Du blir en sjöman som Bob Dylan, någon som aldrig vill gå i land?

– Haha, ja! Det är så vansinnigt kul på vägarna. Det kan vara slitsamt, om man inte verkligen älskar det man gör så funkar det inte. Jag känner mig levande när jag är på turné.

Snart väntar en konsert med idolen Nisse Landgren, tillsammans med Radiojazzgruppen ska de spela på Fasching i Stockholm. Men först en konsert med det egna bandet i Karlstad, i regi av Carlstad Jazz, på Scandic Winn den 12 november.

FAKTA: Ebba Åsman

Ebba Åsman från Hammarö är född 1998, bor numera i Stockholm.

Familj: Mamma och pappa, två bröder och den finska lapphunden Armas.

Gör: Musiker, producent, konstnär och låtskrivare.

Aktuell: Med albumet ”Be Free” och en konsert i Karlstad.

Lyssnar på:

– Just nu lyssnar jag på allt möjligt för inspiration, men Alfa Mist är det jag senast spelade.

Tittar på:

– Filmerna om Jason Bourne är mina favoriter, jag älskar action. Jag kollar om ”Vänner” för typ tionde gången, det är min lilla snuttefilt på turné.

Läser:

– ”Flyga drake” av Khaled Hosseini. Väldigt starkt och fint att få perspektiv.

Artikeltaggar

Alfa MistArtisterAsienBeyoncéBonnie RaittCarlstad jazzColdplayErykah BaduEuropaFestivalerHiphopJazzKändisarKarlstadKonserterLollapaloozaMänskligtMolly Pettersson HammarMusikNils LandgrenNöje/KulturNolgård-LövnäsParisParis-Charles de Gaulles flygplatsPopRadiojazzgruppenScandic WinnStockholmUtbildningVärmlands länWillie NelsonZoom

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.