Hoppa till huvudinnehållet

Agneta Andersson hedrades med blommor och tal: ”Lämnar ett tomrum”

Publicerad:
En medlem från Bofors kanotklubb levererade blommor och ljus till Agneta Anderssons staty.
En medlem från Bofors kanotklubb levererade blommor och ljus till Agneta Anderssons staty. Foto: Julia Olsson

Tårar fälldes av kärlek och saknad för OS-legendaren Agneta Andersson som under fredagen gavs ett sista farväl med urnnedsättning och minnesstund.

– Hon var en jordnära person som alltid ställde upp och hon lämnade oss allt för tidigt, säger Anders Jonsson, ordförande för Bofors kanotklubb.

Nästan exakt en månad har passerat sedan vi nåddes av den tragiska nyheten, kanotlegenden och OS-vinnaren Agneta Andersson hade avlidit, endast 62 år gammal efter en tids sjukdom.

Under fredagen fick familj, släkt och vänner ta ett sista farväl av Agneta som betytt så mycket för många.

Hennes gravplats fylldes med blommor från familj, släkt och vänner.
Hennes gravplats fylldes med blommor från familj, släkt och vänner. Foto: Julia Olsson

Vid urnnedsättningen bjöds allmänheten in för att ta del av den vackra och stämningsfulla ceremonin som ägde rum på Skogskyrkogården i Karlskoga.

Kring urnan placerades blommor i alla dess möjliga färger och former som en symbol för kärlek och saknad.

Ett långt led bildades för att säga ett sista farväl.
Ett långt led bildades för att säga ett sista farväl. Foto: Julia Olsson

Kyrkogården fylldes snabbt av familj, släkt, vänner, bekanta och sörjande som samlades runt hennes gravplats för att säga ett sista farväl. Ett oändligt långt led bildades för att alla i sin tur och ordning skulle få placera sin blomma och säga sitt adjö.

”En fin vän”

Efter urnnedsättningen samlades kanotföreningens medlemmar för att hedra Agnetas minne vid hennes egen staty nere vid Näset.

Ute på det dimmiga vattnet syntes en ensam kanotist. I en lugn och fridfull takt, på det nästan helt stilla vattnet, paddlade en av föreningens medlemmar mot stranden och mot Agnetas staty. Ovanpå kanoten stod två tända gravljus och blomkrans ägnad för Agneta.

Vid hennes staty placerades blomkransar och ljus.
Vid hennes staty placerades blomkransar och ljus. Foto: Julia Olsson

Minnesstunden inleddes med att Bofors kanotklubbs ordförande Anders Jonsson höll ett tal för att hedra minnet av en före detta medlem, kollega och vän.

”En fin vän som har spridit glans över Bofors kanotklubb, Karlskoga och Sverige.”

I hans tal beskrivs hon som en ödmjuk person som gärna hjälpte till där det behövdes, vare sig det var fika eller träningstips. Hennes eldsjäl påverkade många och genom sina framgångar har hon skrivit historia.

Ett tomrum

”Hon kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. Tack Agneta, en god förebild och vän”, avslutar han talet med.

Trots det kalla och dystra vädret är Anders Jonsson nöjd med dagen och uppslutningen som blev under minnesstunden.

Dag Johansson, ordförande för Svenska kanotförbundet var på plats för att placera en blomkrans och en guldmedalj kring statyn.
Dag Johansson, ordförande för Svenska kanotförbundet var på plats för att placera en blomkrans och en guldmedalj kring statyn. Foto: Julia Olsson

– Jag tycker att det blev väldigt stämningsfullt med tanke på allt. Jag tyckte även att vädret tillför med en väldigt fin stämning, men så klart känns allt tungt. Hon var en jordnära person som alltid ställde upp och hon lämnade oss allt för tidigt.

Kring Agnetas staty lades stora blomkransar och gravljus.

– Det är många gamla kanotvänner från olika delar av Sverige här idag och det är mycket hedrande. Kanotklubben blomstrade ju tack vare henne, säger Anders Johnsson, ordförande, gammal kanotist och en vän.

Blommor och ljus vid Agneta Anderssons staty: ”Hon var en legend”Hon var en av våra allra största

Artikeltaggar

Agneta AnderssonKarlskogaMänskligtSportTill minne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.