Hoppa till huvudinnehållet

Pär Holmgren: Klimatpolitiken är helt otillräcklig

Publicerad:
Det är inte i närheten av tillräckligt för att leva upp till Parisavtalet. Forskningen pekar snarare på att uppemot 70 procent minskade utsläpp behövs, skriver Pär Holmgren.
Det är inte i närheten av tillräckligt för att leva upp till Parisavtalet. Forskningen pekar snarare på att uppemot 70 procent minskade utsläpp behövs, skriver Pär Holmgren. Foto: Rémy de la Mauvinière/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Direkt från Europaparlamentet

EU-kommissionen menar att medlemsländerna måste tredubbla takten för att ha en chans att klara sina egna klimatmål. Tredubbla takten, skriver Pär Holmgren.

Jag hör ibland påståenden om att EU:s klimatpolitik är tillräcklig. Att nu när klimatpaketet ”Fit for 55” är på plats, är saken biff. Till och med Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) har påstått att om hela världen skulle anta en lika ambitiös klimatpolitik som EU, så når världen Parisavtalets mål. Inget kunde vara mer fel!

Tillåt mig att backa bandet lite. Det är EU:s klimatlag som säger att utsläppen ska minska med 55 procent till 2030, jämfört med 1990. När den antogs röstade vi miljöpartister nej. Det är inte i närheten av tillräckligt för att leva upp till Parisavtalet. Forskningen pekar snarare på att uppemot 70 procent minskade utsläpp behövs.

Men förhandlingarna landade på 55 procent, och Fit for 55 presenterades senare för att anpassa andra lagar till den nya klimatlagen. Jag lyckades tillsammans med mina gröna kollegor att vässa paketet, och chansen att överträffa målet lever – åtminstone i teorin. Men hur går det då?

För några veckor sedan gav EU:s miljöbyrå sin bedömning. Och det ser riktigt mörkt ut. I nuvarande takt minskar EU sina utsläpp med 43 procent till 2030 – inte 55 som klimatlagen kräver. EU-kommissionen menar att medlemsländerna måste tredubbla takten för att ha en chans att klara sina egna klimatmål. Tredubbla takten!

I det läget finns det alltså politiker som vill bromsa istället för att gasa. I Sverige huserar de på Rosenbad. Men klimatkrisen bromsar inte. År 2023 kommer att gå till historien som det varmaste år som uppmätts globalt. Med stor marginal. Sannolikt landar årsmedeltemperaturen strax över 1,5 grad varmare än förindustriell tid, och nästa år kan mycket väl bli ännu något varmare. Vi är alltså redan på fel sida Parisavtalets mål. Och följderna märks allt tydligare. Glaciärerna smälter allt snabbare. Extrema skyfall och skogsbränder runt om i världen leder till fruktansvärda humanitära och ekonomiska katastrofer.

Jag jobbar just nu med Europaparlamentets resolution inför klimattoppmötet COP28 i december. Och det är inte bara i EU som takten måste upp, utan även globalt. Mina viktigaste krav på världens ledare är att omedelbart fasa ut fossila bränslen, anta ett globalt mål för förnybar energi, öka finansieringen av omställningen globalt, men rikta särskilt mycket pengar till de som drabbas mest.

Förra året enades världens ledare om en ny fond till länder som drabbats av förluster och skador i klimatkrisens spår. I år måste världens ledare enas om finansiering av fonden, där vi gröna kräver att länder med de historiskt största utsläppen bidrar mest. Vi i den rika delen av världen måste städa upp efter oss. Det är våra historiska utsläpp som är orsaken till den klimatkris vi nu är mitt i.

Om mindre än ett år är det val till Europaparlamentet. Men det handlar inte bara om hur vi ska rädda klimatet, utan om. Inte bara ett val om vem som vill minska utsläppen mest, snabbast eller på vilket sätt. Utan ett val som står mellan de som vill ta vårt historiska och politiska ansvar och möta den klimatkris som just nu drabbar oss alla. Och de som vill låta bli. Jag vet var jag står.

Pär Holmgren

Europaparlamentariker (MP)

Artikeltaggar

EUEU-kommissionenEuropaparlamentetKlimatMiljöMiljöpartietModeraternaPolitikPär HolmgrenSveriges regeringUlf KristerssonUtsläpp