Hoppa till huvudinnehållet

Laxholmen avslöjar nästa års stora konstsatsning: ”En kändis känd för sin konst”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Birgitta Svensson på Munkfors kommun kommer att få presentera färgstark konst på Laxholmen nästa sommar.
Birgitta Svensson på Munkfors kommun kommer att få presentera färgstark konst på Laxholmen nästa sommar. Foto: Lena Richardson

Laxholmen i Munkfors överraskar - nästa sommarutställning ägnas en kändis som är känd för sin konst: den färgstarke Bengt Lindström.

”Surprise-surprise! Nu släpper vi nyhet! I år är kändisen en kändis för sin konst!” trumpetar Laxholmen glatt på sin Facebook-sida på onsdagskvällen.

Efter flera sommarutställningar med målande musiker och sångare – bland andra Petter, Dregen och Plura – är det sommaren 2024 en internationellt känd svensk målare som gäller.

Karriär i Paris

Bengt Lindström (1925-2008), känd för stora, abstrakta och ofta mycket färgsprakande målningar, hade rötterna i Härjedalen, men gjorde karriär i Paris.

Bengt Lindströms konst blir huvudnumret på Laxholmen sommaren 2024.
Bengt Lindströms konst blir huvudnumret på Laxholmen sommaren 2024. Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Munkfors får hjälp med utställningen av Bengt Lindströms nära vän Curt Aspelin, som jobbade med att rama in Lindströms verk under decennier. Han har också skrivit flera böcker och även utställningskataloger om konstnären och har också själv en stor samling verk.

– Jag har över 4000 verk av konstnären och har gjort 100-tals utställningar. 2017 började jag göra minnesutställningar om Bengt Lindström runt om i världen, berättade Curt Aspelin för NWT i en intervju i samband med att han erbjöd Karlstad en Lindström-utställning i somras.

Världsturné - efter Munkfors

Karlstads kommun nobbade dock och istället blir har nu Munkfors nappat.

Enligt Laxholmens Facebook-inlägg blir Munkfors först ut i omstarten på en tänkt världsturné. ”Bengt Lindström- Art Tour and exhibition - The Master of Ancient Nordic Mythologi ställdes ut i Chicago 2019, men tog sedan paus på grund av pandemin.

Konstsamlare vill storsatsa i Karlstad: Maxad utställning kan bli nytt museumTvärnej till visionen om nytt museum i Karlstad: ”Har varit negativt hela vägen”

Artikeltaggar

Bengt LindströmBirgitta SvenssonChicagoFacebookKarlstadKonstKändisarLaxholmens kulturhusMunkforsNöje/KulturPetterUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.