Hoppa till huvudinnehållet

En snabbare kärnfråga

Publicerad:
Reporter Henrik L Barvå
Henrik L Barvå
henrik.l.barva@nwt.se
Samarbetssvårigheter? Ebba Busch (KD) och Romina Pourmokhtari (L).
Samarbetssvårigheter? Ebba Busch (KD) och Romina Pourmokhtari (L). Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ett nytt snabbspår för kärnkraft. Det vill regeringen ha lät den meddela på en pressträff innan allhelgonahelgen. Förhoppningsvis kommer det att leda till att vi får flera nya reaktorer i drift tidigare än annars. Men fortfarande kan regeringen göra mycket mer i denna energipolitikens kärnfråga.

Tidigare har regeringen föreslagit att gränsen på 10 reaktorer skall tas bort, liksom bestämmelsen att nya reaktorer bara får byggas på befintliga platsen. Statliga kreditgarantier på motsvarande 400 miljarder kronor kommer också att ställas ut. Men fortfarande finns det många andra hinder på vägen mot ny kärnkraft. En del av dessa vill regeringen nu undanröja.

Nu tillsätter man en utredning som skall göra prövningarna mer effektiva och kortare. Framförallt gäller det hela miljötillståndsprocessen som annats kommer att ta åratal. Ärenden skall vara högprioriterade, och man skall också underlätta för små modulära reaktorer (SMR). Ansökningsavgiften på 100 miljoner skall också sänkas kraftigt. Mellanlagringen av kärnavfall måste också byggas ut. Slutförvarsfrågan är däremot klar.

Det är bra att regeringen får ändan ur vagnen när det gäller kärnkraften. Det har varit alldeles för mycket snack och för lite verkstad under det första regeringsåret. Det har delvis berott på samarbetssvårigheter på miljö- och näringsdepartementet, i alla fall om man får tro källor till tidningen Expressen, men också inom själva regeringen och mellan partierna, vilket skapat irritation och frustration.

När miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i början av augusti gick ut och höll en presskonferens där hon sade att det kommer att behövas minst 10 nya reaktorer de kommande 20 åren så var det många av borgerlighetens kärnkraftsvänner som jublade. Men det visade sig vara förhastat. Pourmokhtari hade "gått över sina befogenheter" och pressmeddelandet om de 10 reaktorerna togs i tysthet bort från regeringens webbsajt.

Tydligen finns det svårigheter mellan energi- och näringsminister Ebba Buschs (KD) folk och Romina Pourmokhtaris (L) på jättedepartementet. Och eftersom det ändå är Busch som ansvarar för energifrågorna undrade en del varför det var miljöministern som stod själv och pratade om kärnkraften. Icke desto mindre närde hon ett hopp.

Frågan om Sveriges långsiktiga energiförsörjning får inte bli lidande av samarbetssvårigheter och ledningsproblem på det berörda departementet. Ju längre frågorna drar ut på tiden, desto värre. Det kommer redan att bli svårt att påbörja något nytt bygge före nästa val, och då gäller det att både vara proaktiv och snabb i vändningarna.

Torsdagens besked var ett steg i rätt riktning, men mer måste göras. Det var egentligen inget sakligt fel på Romina Pourmokhtaris augustibesked. Vi behöver minst så många reaktorer och så snabbt. Och då gäller det för regeringen att agera därefter. Därför måste staten gå in aktivt på samma sätt som när kärnkraften ursprungligen byggdes ut i landet.

Statliga Vattenfall, som också dragit benen efter sig, har nu efterlyst ett nationellt kärnkraftsprogram. Så är det. Kreditgarantierna räcker inte utan staten måste även ta en större del av risken för endast den har det långsiktiga uthållighet som krävs. Exempelvis så skulle garanterade intäkter för kraftbolagen kunna vara en del i detta. Släpp prestigen och arbeta tillsammans för en energirik framtid.

Artikeltaggar

Ebba BuschEnergiEnergiförsörjningExpressenKristdemokraternaKärnkraftLiberalernaPolitikRomina PourmokhtariSveriges regeringVattenfall