Hoppa till huvudinnehållet

Christians engagemang spelar roll: ”Jag gillar att skapa en berättelse ihop med andra”

Publicerad:
Christian Jansson i Karlstad har skapat en knutpunkt där rollspelare kan träffas. Nu är han nominerad till spelkulturpriset Årets innovatör.
Christian Jansson i Karlstad har skapat en knutpunkt där rollspelare kan träffas. Nu är han nominerad till spelkulturpriset Årets innovatör. Foto: Privat

– Man får uppleva en historia tillsammans och skapa en berättelse, det är det som är det viktiga.

För sju år sedan drog Christian Jansson i gång en rollspelspool i Karlstad. Nu har han chansen att vinna spelkulturpriset Årets innovatör.

Christian Jansson har hållit på med rollspel i tio år. De senaste sju åren har han drivit rollspelspoolen i Karlstad som träffas på Gjuteriet varje fredag.

Där öppnar sig nya världar från klockan halv sex fram till runt midnatt.

– Vi har ingen exakt sluttid. Vi går hem när vi spelat klart, berättar han.

Bygger tillsammans

Förra fredagen var man 39 stycken.

– Det är otroligt många. Vi var i samma värld men delade upp oss i olika grupper i olika rum.

Grundvärlden man befann sig i var skapad av Christian.

– Det är en fantasyvärld, piratinspirerad med båttrafik. De senaste månaderna har vi haft ett grupprojekt där de andra deltagarna har skapat egna öar med äventyr och sedan bygger vi tillsammans.

Christian Jansson gillar att uppleva en historia och skapa en berättelse tillsammans med andra.
Christian Jansson gillar att uppleva en historia och skapa en berättelse tillsammans med andra. Foto: Privat

Vad är det som är kul med rollspel?

– Det är en blandning av att man får lära känna folk på riktigt och på låtsas. Rollspel sammanför folk, det spelar ingen roll vad du jobbar med eller var du bor.

Spelet äger rum runt ett bord.

– Där pratar vi, rullar tärning och gör röster. Ibland har vi en karta och ibland kanske vi ritar grejer på en whiteboard.

Spelledare

Det är olika spelledare för grupperna varje vecka. Christian är en av dem men i fredags deltog han själv.

– Jag spelade en liten arkeolog på 87 centimeter som sade tre ord på sex timmar!

Christian Jansson lägger ner en hel del ideellt arbete, bland annat förbereder han nya deltagare inför deras första rollspel.

– Jag lär dem lite regler. I stort sett gör man sin egen karaktär. Det finns några sorts riktlinjer beroende på i vilken värld man spelar och vilken karaktär du vill vara, säger han.

Att bygga upp karaktärer är en av sakerna han själv gillar allra mest med rollspel.

Uppskattat

Nomineringen är ett bevis på att hans engagemang och det ideella arbete han lägger ner är uppskattat.

– Rollspelspoolen har inte bara blivit en trygghet och ett sätt för många att umgås på, det skapar även en knutpunkt för rollspelade att träffas på och starta egna kampanjer. Det är också en riktigt bra start för någon som inte har spelat förut , då nivån för inträde ligger lågt och fokus har legat på att ha det trevligt tillsammans, säger en av dem som nominerat Christian.

Priset, Årets innovatör, delas ut av Sverok, som samlar fler än 2000 föreningar i hela landet som utvecklar och sprider spelkulturen. Fyra personer är nominerade och pristagaren utses på Spelkulturgalan den 11 september.

– Vi är nog Sveriges största rollspelsgrupp så man får hoppas att vi vinner, säger Christian Jansson.

Artikeltaggar

Café GjuterietKarlstadNöje/KulturRollspelSverok

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.