Hoppa till huvudinnehållet

Så många spelare kan lämna DIF – Werner om truppen: ”Dom har jag räknat bort”

Publicerad:
Reporter Fredrik Narvelid
Fredrik Narvelid
fredrik.narvelid@kt-kuriren.se
Sportchefen Patrik Werner.
Sportchefen Patrik Werner. Foto: PETTER ARVIDSON

Sportchefen Patrik Werner räknar med att flera spelare lämnar Degerfors.

Däribland Christos Gravius, Gustav Granath och Joe Gyau.

– Dom har jag räknat bort, säger han.

När tidningen når Patrik Werner dagen efter nedflyttningen har han precis käkat lunch på Bosna.

– Dom var ledsna, säger han kortfattat.

Hur mår du?

– Jag tycker inte att det är någon större fara. Det är klart att man är tom och ledsen. Samtidigt har jag förberett mig för det är under en längre tid. Det kom inte som någon chock. Framför allt lider jag med alla andra som är ledsna. Vi kan inte heller gräva ner oss. Nu blir det lite tyngre men det är bara att samla kraft och det brukar vi vara bra på.

Han berättar att det är många som hört av sig.

– Att vi åker ur berör många. Jag har inte fått några negativa saker till mig. Många har hört av sig och tackat för tre år i allsvenskan. Folk vill ge energi för att uppleva det igen. Jag har märkt hur mycket det här berör människor.

Degerfors har haft en säsong med flera djupa svackor och storförluster.

– Vi har varit för ojämna i matcherna. Mot vissa lag har vi presterat väldigt bra och mot vissa har vi havererat totalt. Just det att vi har varit ojämna är en stor anledning till att vi åker ur. Det finns säkert fler. Vi ska göra en rejäl utvärdering.

Nyförvärven har inte heller levererat som tidigare säsonger.

– Vi har inte fått in någon Lagerbielke eller Faraj som hjälpte oss förra hösten. Inför den här säsongen tappade vi bara dom plus Carlén egentligen. Men det är klart att jag inte fick lika bra träff på årets nyförvärv. Det har också varit en del i att vi åkte ur.

Hur självkritisk är du?

– Det är jag alltid. Men ibland värvar man inte heller spelare för startelvan utan lite mer på sikt. Värvar jag tio spelare och sex inte tar plats så tycker inte jag att det behöver vara en flopp. Dom flesta vet inte hur man resonerar. Alla nyförvärv ska inte gå in och vara bäst.

Flera spelare på lån

Den här säsongen har Degerfors haft fyra spelare på lån. Två av dom, Hugo Bolin och Sondre Rossbach, har varit startspelare.

Peter Gwargis och Damjan Pavlovic har fått mindre speltid.

– Lån har räddat oss tidigare men samtidigt blir du av med dom. Vi får sätta oss ner i föreningen och se hur vi vill göra. Just nu har vi många spelare under kontrakt. Föreningen får bedöma om vi har en bra chans att studsa tillbaka direkt eller om vi ska jobba mer långsiktigt. Det får den närmsta tiden utvisa.

Patrik Werner vet vad han vill.

– Tillbaka direkt. Men det vill alla. Sedan får man se om det är realistiskt också. Det slår hårt på ekonomin att åka ur. Det blir besparingar. Jag kommer få en sämre budget att jobba med. Det måste vara fair. Vi kan inte säga att vi ska gå upp direkt om vi tappar massa spelare som vi inte kan ersätta. Men som det ser ut just nu har vi ett bra lag. Det är många som har avtal nästa år och det finns kvalité i truppen.

I en intervju tidigare under dagen ställde klubbens ordförande, Fredrik Rakar, sin plats till förfogande.

Patrik Werner har inga planer på att sluta.

– Jag trivs bra här. Sedan är det inte jag som bestämmer utan det är styrelsen som går göra en bedömning. Jag räknar med att vara kvar tills jag hör någonting annat.

Han känner ett revanschsug.

– Det måste man känna. Samtidigt ska man ha respekt. Det är bara att kolla tabellen i superettan nu. Det är flera större lag som har problem med att studsa tillbaka. I superettan tävlar man lite mer på samma villkor. Man har ungefär lika mycket pengar. Det är en fair serie där det handlar om att göra rätt saker på bästa sätt.

Truppläget och tränarfrågan

Tidigare under säsongen kunde Karlskoga Tidning-Kuriren avslöja att Degerfors går skilda vägar med tränarduon Andreas Holmberg och Tobias Solberg.

– Det var Rakar som skötte den frågan. Men som det var sagt från början har vi inte råd med två huvudtränare i superettan. Det är det som gäller. Vi kommer titta på en ny tränare och se över ledarorganisationen.

Bland spelare med utgående avtal är det en trio som sticker ut. Gustav Granath, Christos Gravius och Joe Gyau.

– Det är startspelare som vi gärna behåller men jag har räknat bort dom. Det är indikationerna som jag har fått.

Lämnar klubben gör även samtliga spelare som varit på lån.

– Det är troligt. Vi stänger inga dörrar men räknar med att dom försvinner.

Degerfors har flera spelare under kontrakt. Men enligt uppgifter till tidningen har vissa klausuler i sina avtal som gör det möjligt att bryta i förtid.

Hur ser du på chanserna att behålla stora delar av truppen?

– Det är klart att det är viktigt för oss. Vi hoppas kunna behålla många så många som möjligt. Men samtidigt så kanske vi måste sälja spelare för att få in pengar. Vi har aldrig stoppat någon spelare att lämna tidigare men då ska vi ha rimligt betalt.

Två spelare som kom till klubben i somras, Douglas Bergqvist och Johan Mårtensson, har kontrakt över nästa säsong.

– Jag vågar inte uttala mig så mycket. Det kan hända saker. Vi ska gå igenom hela truppen med spelarna och deras agenter så får vi se därefter.

Som Werner varit inne på så minskar spelarbudgeten kraftigt.

– Det har jag vetat om. Vi får se hur mycket alla spelare med avtal kostar och sedan se hur mycket vi har kvar. Arbetet pågår.

Kontraktsläget

Utgående låneavtal: Sondre Rossbach, Hugo Bolin, Peter Gwargis och Damjan Pavlovic.

Utgående kontrakt: Christos Gravius, Gustav Granath, Joe Gyau, Carl Ljungberg, Justin Salmon och Nikola Djurdjic.

Kontrakt över 2024: Jonas Olsson, Oscar Wallin, Elyaz Bouzaiene, Douglas Bergqvist, Johan Mårtensson, Diego Campos, Rasmus Örqvist, Dijan Vukojevic, Filip Järlesand och Jamie Bichis.

Kontrakt över 2025: Sebastian Ohlsson, Pashang Abdulla, Gustav Lindgren, Depi Illunga, Alexander Hedén Lindskog, Seid Korac och Karim Mammar.

Läs också

Artikeltaggar

BosnaChristos GraviusDegerforsDegerfors IF HerrFotbollGustav GranathJoe GyauKarlskogaPatrik Werner

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.