Hoppa till huvudinnehållet

Så blev han en av världens snabbaste: ”Har gjort ganska tvärt om”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Viktor Brandt gjorde världscupdebut i Östersund i mars och det gav mersmak. Styrkan är pricksäkerheten och snabbheten på skjutvallen.
Viktor Brandt gjorde världscupdebut i Östersund i mars och det gav mersmak. Styrkan är pricksäkerheten och snabbheten på skjutvallen. Foto: JOHAN AXELSSON

I åkningen fattas en del, men på skjutvallen är det få som slår Viktor Brandt.

Här berättar 24-åringen från Karlstad om hur han blev en av de snabbaste i skidskyttevärlden.

Viktor Brandt är lillebror till mer etablerade Oskar, tävlar också för I2 IF och bor i Östersund. Världscupdebuten skedde i slutet av förra säsongen, den 9 mars i ett distanslopp i Östersund, och resulterade i nästan perfekt skytte. Bara ett av de 20 målen undkom kulorna.

Kroppen var dock trött efter blixtinkallning från IBU-cupen i Kanada, och han tog sig i mål på 47:e plats, sju från världscuppoäng.

– Det gav mersmak, speciellt att få göra det på hemmaplan. Hoppas att jag kan få göra det mer i år, säger Viktor Brandt när NWT pratar med honom under landslagets snöläger i Idre.

Han tillhör utvecklingslaget (Team Autoexperten).

– Grymt kul att vara på snö igen. Jag får en helt annan trygghet. Jag har slitit ganska mycket under rullskidsäsongen.

Förväntningarna är helt klart höjda jämfört med förra vintern.

– Jag vill åka världscup. Jag tycker att jag gjort precis allt jag kunnat de tre senaste träningsåren för att närma mig A-laget. Jag fick inte riktigt ut det i fjol, men i år hoppas jag verkligen att jag kan ta ett stort steg i min skidåkning.

Har du gjort det?

– Ja, min träning har gått bättre och bättre och jag lägger ner fler timmar, så det kan ge resultat i vinter.

Viktor Brandt under träningslägret i Idre.
Viktor Brandt under träningslägret i Idre. Foto: Bengt Sundler

Många kämpar under karriären med att få upp snabbheten i skyttet. Viktor Brandt har inte behövt det.

– Jag har gjort ganska tvärt om mot vad många grunder säger, att man ska lära sig träffa först och sedan skjuttempo. Jag har varit nästan i toppen av världseliten i skjuttempo sedan jag var 16 år. De senaste åren har bara varit att fokusera på att träffa ännu mer. Det är en styrka jag har.

Pushade varandra i Torsby

Grunden lades på skidgymnasiet i Torsby.

– Vi tränade och tävlade kompisar emellan och sköt fruktansvärt fort redan vid tidig ålder. Vi pushade varandra jäkligt mycket.

Viktor berättar att han konsekvent har 20–24 sekunder i stående och 26–28 i liggande.

– Det är tider som jag har legat på sen jag var ungefär 16–17 år.

En imponerande notering är två fulla serier på 45 sekunder när han vann SM-guld i sprint 2021. Den hastigheten står sig alla sammanhang.

– Det är en skjuttid som kommer vara i toppen varje sprint i världscupen, trots att tiderna har gått framåt väldigt mycket senaste åren.

Före och efter själva skotten finns också mycket att kapa.

– Jag är väldigt nyfiken med att ta av och på bössan så snabbt som möjligt, och att utveckla det tidigt. Att vara effektiv på vallen.

Ingen av skolkamraterna från gymnasiet har nått landslagsnivå.

– Men jag skulle säga att vi alla nog varit i världseliten i rangetime.

Kan hjälpa varandra

Oskar Brandt flyttades till den här säsongen ner från A-laget och bröderna tränar mycket tillsammans igen, precis som under uppväxten.

– Vi kör mycket över lag, både Team Autoexperten och A-laget tillsammans. Och man ser att man tränar lika mycket som dem. Det är bara att vänta på utvecklingen för det också.

Oskars styrka är åkningen.

– Vi är väldigt olika på det sättet, men jag tror det kan hjälpa oss också. Han kan ta ett steg i skyttet och jag åka lite snabbare om jag hänger på honom.

Viktor hanterar bössan snabbare än de flesta. Här syns han i en träningstävling på rullskidor i Östersund den 7 oktober.
Viktor hanterar bössan snabbare än de flesta. Här syns han i en träningstävling på rullskidor i Östersund den 7 oktober. Foto: JOHAN AXELSSON

Viktor hoppas få chansen i världscuppremiären i Östersund den 25 november–3 december. Annars siktar han på cupen under, IBU.

– Det är minsta målet jag har i år att jag vill åka internationellt. Gör jag inte det kommer jag vara besviken med säsongen.

Innan dess är Sverigepremiären i Idre den 11–12 november.

– Jag var sjuk under rull-SM också så det blir jätteviktigt. Vi börjar få en jäkla bredd nu. Att ens komma ut internationellt med de startplatser vi har är svårt.

Viktor Brandt tror att det är fullt möjligt.

– Jag skulle säga att jag ligger bra till för att ta en internationell plats. Framför allt nu när jag kommer på snö. Det har stämt jäkligt bra och det är en trygghet att ha med sig.

Läs också

Artikeltaggar

AutoexpertenGymnasieskolanI2 IFIBUIdreSkidorSkidskytteSkidåkningSnöTorsbyViktor BrandtVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.