Hoppa till huvudinnehållet

P G Larsson om Nordvärmland 1950 till 1972

Publicerad:
Epidemisjukstugan (byggnaden närmast vägen) omvandlades till kronikerhem.
Epidemisjukstugan (byggnaden närmast vägen) omvandlades till kronikerhem. Foto: Arne Bergquist

Jag har tidigare lämnat referat om 1940-talet i norra Värmland ur klippböcker som främst hämtat artiklar från NWT. Reporter är i de flesta fall P G Larsson, som var NWT:s lokalredaktör i norra Värmland 1944–71. Till många av hans reportage hörde fotografier av Arne Bergquist. För VF:s räkning skrevs många artiklar från bygden av Sven-Åke Markusson.

NWT 12 maj 1950: Dalby lotta- och hemvärnskår har fått en gammal foderbarack av kronan, och denna ska nu omvandlas till hemvärnsgård. (Hemvärnsgården i Persby fick inte lång livstid.)

NWT 12 maj 1950: Dalby sockens första pensionärshem byggs i Ransby och är nära sin fullbordan. De tolv lägenheterna är redan borttingade.

1951 uppfördes kommunalhuset i Sysslebäck för blivande Finnskoga-Dalby kommun. 1952 gick Dalby ihop med Södra och Norra Finnskoga. Nyskoga slogs ihop med Vitsand samma år, men Norra Ny påverkades inte av reformen.

NWT 1955: Vårdhemmet i Bograngen byggs 1953–55.

NWT 1956: Epidemisjukstugan (byggnaden närmast vägen) i Värmlands Dalby har omändrats till hem för kroniskt sjuka och kommer att tas i bruk för detta ändamål inom den närmaste tiden. Detta som en följd av att epidemisjukvården har centraliserats till Karlstad. Sjukhemmet är begränsat till nio vårdplatser.

NWT 24 september 1965: Det blivande ålderdomshemmet med sina fyra flyglar i Sysslebäck är nästan färdigbyggt. Man beräknar att hemmet ska stå klart för inflyttning i november. Slutbesiktning i november 1965.

VF 1 november 1966: meddelar att Finnskoga-Dalby kommuns nya vårdhem, Dalbygården i Sysslebäck, invigdes den 29 oktober, två och ett halvt år efter det första spadtaget, ett år efter avsyningen.

NWT 16 juli 1965: På kommunalhusets tomt har en turistbyrå uppförts i gammal allmogestil. Anna Halvarsson är föreståndare.

NWT 1967: Ett antal telefonister blev friställda under året då telefontrafiken automatiserades i norra Värmland.

NWT maj 1967: Kommunalnämnden föreslår att skolorna i Bjurberget och Klaråsen ska läggas ner från 1 juli. Förslaget har klubbats igenom trots några protester.

NWT 3 februari 1968: Det meddelas att efter högmässan den 4 februari kommer Norra Finnskoga kyrka att vara stängd för invändig renovering och målning, vilket beräknas ta två à tre månader.

NWT 20 februari 1968: 17 dagar efter meddelandet om tillfällig stängning av Norra Finnskoga kyrka kan NWT meddela att kyrkan brunnit ner till grunden. Trolig orsak var att man vid målning av innertaket använt blåslampor för att ta bort gammal färg. En del värdeföremål gick att rädda, men kyrkklockorna kunde man inte klara. Stark kyla försvårade brandkårens arbete.

NWT 6 maj 1968: Vägomläggningen fortsätter genom Norra Finnskoga och bedrivs som beredskapsarbete. Den nu påbörjade omläggningen fortsätter från den i fjol omlagda sträckan Klarabro – Grindstugan och ska i första hand gå fram till Båtstadsbron, en sträcka på omkring en mil.

NWT 2 oktober 1968: Ny terapilokal invigd i Ransby i anslutning till pensionärshemmet. Initiativ och anskaffning av material har Ingrid Styffe stått för.

NWT 1968: Den i bygden välkända lärarinnan Maria Viktorsson dog i en bilolycka på Brattmon söndags kväll den 13 oktober.

NWT november 1968: Den 8 november tas första spadtaget till nya kyrkan i Norra Finnskoga av kyrkoherde Arvid Steneholt. (Vid jultiden samma år var redan takstolarna på plats.)

NWT 30 januari 1969: Tillbyggnaden av Långbergets sporthotell är klar.

NWT februari 1969: Finnskoga-Dalby kommun har fått mottaga 13 tjocka inbundna folioband med uppteckningar av Dalbymålet. Det gäller alltså Karl L-son Bergkvists och Jacob Jacobssons stora verk, Dalbyordboken, som i ett av tre exemplar kom för att förvaras på biblioteket i Sysslebäck.

NWT 23 maj 1969: Temporära åldringsbostäder har börjat uppföras i Sysslebäck invid vårdhemmet Dalbygården.

NWT 9 juni 1969: Söndagen den 8 juni invigdes den nya kyrkan i Norra Finnskoga av biskop Gert Borgenstjerna. Därefter kaffe vid Höljes skola och middag på Finnskoga Wärdshus.

NWT 1969–70: Andra delen av 1960-talet och början av 1970-talet var det mycket arbete på gång för att skapa sysselsättning i norra Värmland. Ett glädjebud kom till Norra Ny, då det meddelades att regeringen den 19 december 1969 beviljat lokaliseringsstöd för byggande av en spånplattefabrik. Beslutet hade förgåtts av ett omfattande arbete på lokalt plan.

I Sysslebäck odlades vid den här tiden de första fröna till en kommande plastindustri i bygden. Bygget var igång och 1970 skulle produktion av båtar och plasthus börja. Ingenjör N-E Olsson från Malung var drivande, och i bakgrunden verkade ”bygdens stora idéspruta, slöjdlärare Ulf Markström”.

Samtidigt pågick tecknandet av aktier i den planerade Ransbysågen. I mars kunde NWT meddela att mark var förvärvad som sågområde. Ett bakslag kom när AMS senare på året nekade till att ge lokaliseringsstöd. Ärendet lämnades till regeringen för beslut. Om vi hoppar fram till mars 1971 kan NWT meddela att regeringen sagt ja till lokaliseringsstöd till ett sågverk – 3,8 miljoner kronor.

1972 invigdes Ransbysågen den 8 juli.

Vid samma tid byggdes skyddade verkstaden i Sysslebäck ut.

Vi kikar vidare in på tidigt 1970-tal.

Skidanläggningen i Branäs var ännu inte mogen att påbörjas. I april 1970 fick kommunen avslag från regeringen på sin ansökan om att påbörja första etappen.

1970 startade på barnavårdsnämndens initiativ förskoleverksamhet på fyra orter i Finnskoga-Dalby. Dessa orter var Likenäs, Sysslebäck, Höljes och Bograngen. Det var en för landet unik verksamhet med förskolor i glesbygd.

NWT 1 november 1970: Nu kan man presentera hur mycket kyrkbygget i Höljes kostade, nämligen 849 709 kronor. Av den summan betalade brandstodsbolaget 750 000 kr.

NWT 16 oktober 1971: Nya Wermlands-Tidningen avtackade genom ägaren Gustaf Ander två av sina veteraner i norra Värmland, nämligen Bror Finneskog i Torsby och P G Larsson i Finnskoga-Dalby och Norra Nyområdet. Bror Finneskog skötte jämsides med denna bevakning sitt skötebarn Finnbygden, hans egen skapelse som hade fyra utgivningar om året. P G Larsson skötte bevakningen för NWT:s räkning i norr 1944–71 och hans inlägg var många och grundliga, ofta försedda med bilder från fotograf Arne Bergquist.

NWT 28 oktober 1972: Upprördhet råder inom kommunen sedan man sålt sjukstugan och skolan i Långav till en karlstadsbo som skulle driva hotellverksamhet där. Av de storslagna planerna blev ingenting utan byggnaderna fick stå och förfalla. Sjukstugan hade kommunen fått av landstinget efter nedläggningen och bygge av ny sjukstuga i Likenäs.

I NWT 11 november 1972 kan vi se bilder från det första spadtaget på det blivande industriområdet på Krusmon i Norra Ny.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBror FinneskogDalbyFastigheterGustaf AnderLägenheterPolitikRansbysågenSkolorSysslebäckVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.