Hoppa till huvudinnehållet

Berusande teaterroll väntar Christopher Wagelin

Publicerad:
Det är tio år sedan skådespelaren Christopher Wagelin stod på teaterscenen, men i mars är det dags igen – då intar han Scalateaterns scen i ”En runda till”.
Det är tio år sedan skådespelaren Christopher Wagelin stod på teaterscenen, men i mars är det dags igen – då intar han Scalateaterns scen i ”En runda till”. Foto: Claudio Bresciani/TT

Christopher Wagelin har rört sig ledigt mellan teaterdramer och tv-komedier under karriären. Nu när han fyller 45 börjar han få ett sug efter att vidga vyerna. Men först gör han comeback på teaterscenen.

Han känns som killen man ser överallt, Christopher Wagelin. De senaste 15 åren har skådespelaren dykt upp på Dramatens scen, på bioduken och i tv-rutan. Han har spelat i allt från Noréndramer till komedier som ”Sommaren med släkten”. Nu har Wagelin axlat en riktigt tung roll: som Ronjas fryntlige far Mattis i Viaplays tv-version av ”Ronja Rövardotter”.

–  Jag trivs bäst där det finns en utmaning och något jag kan leka med. Och Mattis är så oerhört långt från mig själv!

–  Han är en extrovert alfahanne, ett stort barn med våldskapital. Visst kan man känna igen vissa aspekter som pappa och man, men själv rider man ju inte ut på en häst och plundrar i några dagar när man blir arg, säger Christopher Wagelin och skrattar.

Efter Ahlstedt

Att ta över den roll som många förknippar med Börje Ahlstedt har han inget emot. Han har dessutom gjort det en gång förut, när han spelade Carl i ”Fanny och Alexander” på Dramaten.

–  Börje har faktiskt spelat min pappa också i ”En familj” på Dramaten. Så det är Börje gånger tre, säger han.

Christopher Wagelin tänker fira födelsedagen med en stor fest hemma.
Christopher Wagelin tänker fira födelsedagen med en stor fest hemma. Foto: Claudio Bresciani/TT

Till skillnad från flera av sina barndomskompisar från uppväxten på Södermalm, som Joel Kinnaman och Gustaf Skarsgård, kommer inte Christopher Wagelin från någon skådespelarfamilj. Men han har älskat att berätta historier sedan barnsben och redan som sexåring började han på Vår Teater i Stockholm. Under barndomen fanns förstås hela tiden närheten till branschen genom kompisars föräldrar som jobbade inom film och tv. Men det var mer ett bakgrundssus.

Film och tv

–  Jag tror att det var först när jag var 16–17 år och gick på Södra Latin som polletten trillade ner och jag förstod att det var teater jag ville hålla på med. I efterhand har jag förstått att det var då fröet såddes, säger han.

Christopher Wagelin

Fyller: 45 år den 2 november.

Yrke: Skådespelare.

Familj: Frun Anna, barnen Ella, 17 år, Adela ,16 år, och Bobbo, 8 år.

Bor: Stockholm.

Så firar han födelsedagen: ”Jag ska ha en fest hemma med massa gamla och nya vänner.”

Om att fylla 45: ”Det är väldigt mitt i livet. Det är allmänt en bra känsla, jag är på en bra plats i livet och har roligare än någonsin karriärmässigt.”

Dold talang: ”Jag har bra lokalsinne!”

Efter teaterhögskolan i Luleå – han valde med flit att plugga 100 mil hemifrån för att få ”fyra år av fokus” – började han varva teater med roller i film och tv. I dag kan han se tillbaka på en rätt diger meritlista. Och det är just bredden som han är mest stolt över och där han ser sin styrka.

–  Jag jobbar verkligen i alla genrer och det är jättekul. Just nu gör jag den danska långfilmen ”De lydløse” som handlar om ett av Danmarks största rån genom tiderna och där jag spelar en rånare. I långfilmen ”Syndabocken” spelar jag en kille som håller på med gambling och däremellan rider jag på en häst och slåss med Borka-rövare!

Resor

Trots variationen kan jobbet ibland kännas motigt, mest på grund av de många förflyttningarna och all tid som spenderas borta från familjen. Sedan 2010 är Christopher Wagelin gift med Anna som han träffade under studietiden i Luleå, och de har tre döttrar tillsammans.

–  Jag har just tillbringat två månader i Köpenhamn. Så kommer man hem lite kort bara för att snart säga hejdå igen. Att åka till Terminal 5 är inte kul. Samtidigt åker jag ju till något som är mitt drömjobb och vet att jag snart kommer hem igen.

Christopher Wagelin leker ändå gärna med tanken på vad han skulle göra om han inte vore skådespelare. Kanske hänger det ihop med att han håller på att utveckla en tv-serie baserad på verkliga personer och händelser, ihop med kollegan Joel Spira. Vad det ska bli är inte klart än. Han kan även tänka sig andra roller utanför scen och filmduk.

–  Jag skulle gärna skriva. Behovet av att uttrycka mig kommer alltid att finnas där. Men jag vet inte i vilken form jag i så fall skulle skriva. Det återstår att upptäcka.

Men än är det inte läge för något karriärbyte. Faktum är att Christopher Wagelin snart återvänder till teaterscenen efter tio års uppehåll. Efter årsskiftet börjar repetitionerna av Thomas Vinterbergs dryckesdrama ”En runda till” som har premiär i mars på Scalateatern.

Där spelar han rollen som gymnasieläraren Nikolai, mot bland andra Sverrir Gudnason och Björn Kjellman.

–  Det har gått tio år sedan jag stod på scenen och jag har verkligen saknat publikkontakten genom åren.

Anna Hedlund/TT

Artikeltaggar

Börje AhlstedtChristopher WagelinDanmarkDramatenFilmerFödelsedagarKändisarNöje/KulturScalateaternSkådespelareSödermalmStockholmTeaterViaplay

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.