Hoppa till huvudinnehållet

Mer Kina för Fredrik Önnevall

Publicerad:
Journalisten Fredrik Önnevall drivs av att träffa människor och att förstå hur personer tänker och varför.
Journalisten Fredrik Önnevall drivs av att träffa människor och att förstå hur personer tänker och varför. Foto: Claudio Bresciani/TT

En hemlig kalligrafi, en uppsägning och en stor portion nyfikenhet – det är några av de saker som har tagit tv-profilen Fredrik Önnevall dit han är i dag. Nu väntar fler personporträtt i tv-programmet ”Sverige!”.

För några veckor sedan ledde Fredrik Önnevall insamlingsgalan Världens barn på SVT tillsammans med Farah Abadi. Det var ett ganska annorlunda uppdrag jämfört med vad han brukar göra i jobbet som tv-journalist, till exempel i intervjuprogrammet ”Sverige!”.

–  Ja, Världens barn sticker ut mest av det jag gjort hittills. Där klev jag in och jobbade med ett färdigt manus och det krävdes kanske lite skådespeleri att stå så där på en scen. Att leda en gala hör ju inte till kärnan i det jag normalt gör.

Kärnan, eller den röda tråden, är att försöka förstå människor. Den drivkraften finns bakom det mesta Fredrik Önnevall tar sig an.

–  Hur tänker den här personen och varför? Jag kan inte sluta fascineras av det. Varför blev just du som du blev?

Prao

Vägen till journalistyrket började i nionde klass med praotiden på Sydsvenskan i Lund. Fredrik Önnevall följde med en fotograf på uppdrag och tyckte det var så intressant att han sökte sig till en medieutbildning.

–  Den innehöll även intervjuövningar och jag upptäckte att det var ännu mer spännande, att med mikrofonen som ursäkt kunna ställa vilka frågor jag ville. Och förtroendet jag fick, att folk faktiskt öppnade sig och svarade på mina frågor, det var en riktig wow-känsla.

Han började arbeta med tv men när TV4-redaktionen i Västerås skulle bantas var Fredrik Önnevall sist anställd och fick sluta.

–  Han som hade hand om säljavdelningen där sa att alla hans affärskontakter pratade om Kina, så det borde jag satsa på. Och jag tänkte att kinesiska talas ju av en femtedel av jordens befolkning men det är inte många som kan det i Sverige. Det kunde jag ha nytta av.

Sagt och gjort. Fredrik Önnevall for till Lund, hans gamla hemtrakter, och läste kinesiska. Inte bara för att det verkade smart ur karriärsynpunkt utan också för att han var nyfiken.

Fredrik Önnevall

Fyller: 50 år den 1 november.

Gör: Journalist och programledare.

Bor: Utanför Malmö.

Familj: Frun Pia och två barn.

Om att fylla 50: ”Vi är ett gäng som hängt ihop sedan gymnasietiden och många av dem har redan fyllt 50. Det har hjälpt mig att förlika mig med mitt öde.”

Så firar han födelsedagen: ”Vi ska resa bort men jag vet inte vart. Jag drog i väg med min fru när hon fyllde, jag tror det blir något liknande.”

Om att åka skateboard: ”Vi är några som börjat åka igen i vuxen ålder. Vi åker i skejtbanor på helgmorgnar innan de yngre har vaknat.”

Om framtiden: ”Jag trivs bra med det jag gör och fortsätter gärna med det. Men jag ska också skriva en bok med vardagsberättelser från Kina.”

Om att bli intervjuad: ”De som har svårast för det är oftast journalisterna själva. Men jag tycker det gick bra.”

Till nyfikenheten bidrog en kalligrafi som hans moster hade hemma på väggen under hela hans uppväxt. Hon berättade aldrig vad den betydde men så småningom bestämde sig Fredrik för att ta reda på det.

–  Det är bara jag och min moster som vet vad det stod. Men jag har aldrig avslöjat det för någon, inte ens för min mamma, haha.

När han sedan reste till Kina för att studera språket på plats stod han vid ett tillfälle inför ett landskap som verkade egendomligt bekant.

–  Det slog mig att det var framsidan på min gamla geografibok som jag tittat på i högstadiet och drömt mig bort till. Dit ville jag en dag. Och så efter att ha glömt bort både boken och drömmen hamnade jag där. Man kan undra vad som styr en egentligen.

”Kinas mat”

Som tv-journalist har Fredrik Önnevall fortsatt att intressera sig för Kina. När SVT sökte en korrespondent till Peking var det han som fick jobbet. Han gjorde också den populära serien ”Kinas mat” efter en egen idé.

I dagarna har han precis kommit hem efter ännu en Kinaresa sedan han fått ett stipendium för att lära sig mera kinesiska på plats. I två veckor har han studerat språket, bland annat genom att bo hos en familj i Peking den första veckan.

Nu väntar nya reportage i kulturprogrammet ”Sverige!”. Under flera år var han programledare och nu arbetar han som reporter.

–  Jag tycker båda rollerna är roliga. Som programledare gör man en längre intervju med en känd kulturpersonlighet. Som reporter åker jag med en fotograf runt i Sverige och träffar spännande människor som oftast inte är så uppmärksammade.

Träffa människor

Fredrik Önnevall skiljer ut ett par olika drivkrafter hos journalister. En del gillar att avslöja oegentligheter, en annan kategori drivs av att träffa människor. Han hör till den senare.

I tv-rutan ger han ett snällt och mjukt intryck.

–  Jag är nog sådan även privat. Men så klart, som förälder kan man inte enbart vara snäll, men jag hoppas att mina barn ändå tycker att jag är en snäll pappa.

Johan Ekfeldt/TT

Artikeltaggar

FödelsedagarFredrik ÖnnevallKinaLundMänskligtPekingSVTSydsvenskanTV4

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.