Hoppa till huvudinnehållet

Mikkey Dee, 60: ”Jag är bättre på trummor i dag”

Publicerad:
Förutom lite problem med en tennisarmbåge är Mikkey Dee i bättre form än någonsin. ”Efter tio tusen konserter vet jag hur jag ska kalibrera min energi.”
Förutom lite problem med en tennisarmbåge är Mikkey Dee i bättre form än någonsin. ”Efter tio tusen konserter vet jag hur jag ska kalibrera min energi.” Foto: Claudio Bresciani/TT

Ena dagen hårdrocksstjärna, andra dagen en helt vanlig pappa hemma i Göteborg. Nu är barnen vuxna men att pendla från vilda spelningar och fester till pojkarnas fotbollsträning var Mikkey Dees vardag.

–  Att vara närvarande i barnens liv har varit hyperviktigt för mig.

I 23 år spelade han med det legendariska hårdrocksbandet Motörhead, och sedan sju år tillbaka lirar han med lika ikoniska bandet Scorpions. Mikkey Dee har rest världen runt på turnéer och levt i en värld av spelningar, kändisar och partyn. Men rockstjärnefasoner har aldrig varit hans grej. Hans enda last har varit snuset, och när turnén varit över har han skyndat sig hem för att gå på föräldramöten.

–  Jag har haft så många kolleger som försvunnit på grund av droger. Men för mig har det inte varit svårt att säga nej, det är ju bara sunt förnuft. Jag har inte repat nio timmar om dagen för att knarka bort min karriär och min familj.

Två familjer

Han beskriver att han alltid haft två familjer – sambon Mia Strömberg och de två barnen, och så bandet.

Mia är hans livs kärlek. De har varit tillsammans i över 30 år, de växte upp i samma område i Göteborg och dejtade redan som tonåringar.

–  För mig har livet med Mia och barnen varit hyperviktigt. Att vara involverad i pojkarnas liv trots att jag varit på turné är något jag alltid kämpat för, att vara närvarande.

En balansgång till förbannelse beskriver han det, och som att hålla vågskålen jämn hela tiden.

Motörhead

Det var när Mikkey Dee spelade med det danska bandet King Diamond, som turnerade tillsammans med Motörhead 1986, som han lärde känna Motörheads sångare Lemmy Kilmister. Efter det höll de kontakten, mestadels genom att Lemmy skickade vykort till Mikkey Dee från olika platser i världen.

–  Det var kul! Det kunde stå ”Tjena, nu är vi i Toronto”, och ett par veckor senare: ”Vi är i Sydney”, ingenting mer.

Redan då fick Mikkey Dee erbjudande om att börja spela med Motörhead, men han tackade nej eftersom han inte kände sig redo. Sex år senare tackade han dock ja, och spelade med bandet fram till att sångaren Lemmy Kilmister hastigt gick bort i cancer 2015. De kände varandra i 34 år och kom varandra nära.

–  Han sa ofta att jag påminde om honom när han var yngre. Vi hade mycket gemensamt, han hatade orättvisor precis lika mycket som jag. Hade alla varit som Lemmy hade vi inte haft några krig i världen.

En av hårdrocksvärldens främsta trummisar, Mikkey Dee, fyller 60 år.
En av hårdrocksvärldens främsta trummisar, Mikkey Dee, fyller 60 år. Foto: Claudio Bresciani/TT

Mikkey Dees musikkarriär är lång, i snart 40 år har han alltså varit en av de största trummisarna i hårdrocksvärlden. Och den som någon gång varit på en hårdrockskonsert förstår att det kräver en hel del rent fysiskt.

–  Jag är ingen räknetrummis utan en powertrummis, känd för att lira hårt och rejält.

Gymnastik

Som barn och ung hade han siktet inställt på att bli atlet. Han ville satsa på elitgymnastik, men spelade också både hockey och fotboll och åkte skidor. Han tränade sju dagar i veckan.

Trummorna var en hobby från att han var fyra–fem år. Under tonåren väcktes dock drömmen om de stora scenerna.

–  Att få åka limousine till giget, säger Mikkey Dee och skrattar lite åt att önskningen slog in tusen gånger om och att han fick en karriär som han som ung inte kunnat föreställa sig.

Men sportintresset lever fortfarande kvar, när han inte är ute på turné spelar han hockey tre gånger i veckan hemma i Göteborg.

Mikkey Dee

Fyller: 60 år den 31 oktober.

Gör: Trummis i hårdrocksbandet Scorpions sedan 2016. Var medlem i Motörhead 1992–2015.

Bor: I Göteborg.

Familj: Sambon Mia Strömberg och barnen Max, 27 år, och Marcus, 21 år.

Om att fylla 60: ”Jag tänker inte så mycket på det. Musiken håller mig ung i sinnet och i kroppen.”

Så firar han födelsedagen: ”Jag kommer att bjuda släkten på middag, de kommer från olika delar av Sverige och vi ska äta på fin restaurang. Jag ska försöka hitta tid för en brakfest också men jag jobbar varje helg fram till nyår så det får bli efter det.”

Lyssnar på: ”När jag har perioder där jag spelar intensivt lyssnar jag mindre på musik, jag måste ladda batterierna mentalt, men om jag lyssnar på något så är det allt annat än hårdrock.”

Tittar på: ”’Family guy’. Varje dag. Jag älskar när man kan skämta om allt. Fattar man ’Family guy’ så har man en frisk och sund humorsjäl.”

–  Idrotten går hand i hand med trummorna, om jag slarvar med träningen blir det jobbigare att spela.

I dag vet han hur han ska kalibrera sin kraft, både på isen och på scenen.

–  När jag var 20 år trummade jag på så in i bonken och blev helt slut i kroppen, men nu, efter tio tusen konserter vet jag när jag ska pusha på och när jag ska ta ett kliv tillbaka. Jag är bättre på trummor i dag än någonsin tidigare. Med det sagt så lovar jag att sekunden jag känner att jag slackar på trummorna så kliver jag ner från den hyllan.

Under hösten har Mikkey Dee ledigt från Scorpions efter en intensiv världsturné som avslutades i augusti. I stället turnerar han nu i Sverige på helgerna med Motörhead-låtar.

–  Det är när jag får vara hemma som jag laddar batterierna, jag är ju en helt vanlig kille i kortbrallor och tischa som gillar att greja i trädgården.

Viktoria Hansén/TT

Artikeltaggar

FödelsedagarGöteborgKändisarKonserterLemmy KilmisterMikkey DeeMotörheadMusikScorpionsSpelningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.