Hoppa till huvudinnehållet

Värmländske läraren döms till fängelse efter hot, lögner och fiffel

Publicerad:
Reporter Åsa Asplid
Åsa Asplid
asa.asplid@nwt.se
Den värmländske läraren dömdes på fredagen till ett års fängelse.
Den värmländske läraren dömdes på fredagen till ett års fängelse. Foto: Polisen

Han försökte lura till sig nytt jobb som lärare genom påhittade referenser.

Samtidigt hade mannen hotat att våldta en annan lärare.

Nu döms den kriminelle läraren som NWT rapporterat om tidigare till fängelse.

Den 47-årige mannen har arbetat som lärare på olika grundskolor i Värmland under flera års tid.

Samtidigt har han utretts för ett stort antal brott - där det allvarligaste inträffade då han jobbade på en skola i Kristinehamn.

När en ny behörig lärare skulle börja arbeta på samma skola som honom blev han orolig att han - som obehörig lärare - skulle förlora sitt jobb.

Han valde då att skicka flera anonyma brev till sin blivande kollega med explicita hot om våldtäkt.

– Jag blir rädd, sa kvinnan under rättegången. Vänner och familj måste vara hos mig, jag vågar inte gå ut själv. Jag tror att det är en sjuk person som skickat brevet.

”Manipulativt”

På fredagen dömdes den värmländske läraren till ett års fängelse för två fall av sexuellt ofredande, två olaga hot, olovlig identitetsanvändning, fyra stölder, häleriförseelse och åtta bedrägerier.

”Beträffande det sammantagna straffvärdet för gärningarna bedömer tingsrätten att särskilt de olaga hoten men även de sexuella ofredandena har varit av påtaglig allvarlig art. Bedrägerierna har därtill skett på ett manipulativt sätt och såväl butiksstölderna som bedrägerierna har uppenbarligen varit såväl planerade som systematiska. Det sammanlagda straffvärdet för gärningarna bedömer tingsrätten uppgå till fängelse ett år.” skriver domstolen.

Läraren fick sparken från skolan i Kristinehamn efter våldtäktshotet. Han fick därefter jobb på en skola i Karlstad, där han också blev avskedad efter en tid. Han sökte då nytt jobb på Norrstrandsskolan i Karlstad, där han höll på att bli anställd.

Förfalskade referenser

Men av en slump träffade rektorn där en anställd på mannens tidigare arbetsplats, och då visade det sig att läraren förfalskat sina referenser därifrån och skrivit ett omdöme om sig själv i en annan persons namn.

NWT har rapporterat om det tidigare och då även talat med läraren. Då förklarade han det brottsliga tilltaget:

– Därför att det hade hänt en sak när jag jobbade som gjorde att de inte skulle ha lämnat några bra referenser, så det var ju anledningen.

Samtidigt har läraren genomfört ett stort antal bedrägerier där han bland annat sålt påhittade Muminmuggar på Blocket. Han har även stulit en stor mängd kosmetika på en Ica-affär i Karlskoga.

Läraren har nekat till stölderna och häleriförseelse, övriga brott har han erkänt.

När den legitimerade läraren fått hans jobb på en skola i Kristinehamn försökte lärarvikarien skrämma i väg henne med anonyma brev och hot om våldtäkt.
När den legitimerade läraren fått hans jobb på en skola i Kristinehamn försökte lärarvikarien skrämma i väg henne med anonyma brev och hot om våldtäkt. Foto: Polisen
Hot, lögner och fiffel – lärarens kriminella dubbelliv på värmländska skolorMattevikarien skickade vätskefylld kondom och hotade våldta lärare

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFängelseLärare

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.