Hoppa till huvudinnehållet

Schlagerproffset firar dubbelt

Publicerad:
Artisten Jessica Anderssons barndomsdröm slog in efter mycket hårt arbete och ett telefonsamtal från Bert Karlsson.
Artisten Jessica Anderssons barndomsdröm slog in efter mycket hårt arbete och ett telefonsamtal från Bert Karlsson. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Från talangtävlingar till en av landets mest folkkära artister. Jessica Anderssons karriär sträcker sig över tjugo år, och i höst är hon tillbaka på scenen där allt började.

Melodifestivalen 1983. Jessica Andersson ska fylla tio år och från soffan hemma i vardagsrummet ser hon Carola Häggkvist vinna med ”Främling”.

–  Jag kommer ihåg det som i går. Jag bara stirrade på Carola, det hände något i mig. Det var då jag bestämde mig – det var där jag ville vara.

I princip på dagen 20 år senare vann Jessica Andersson Melodifestivalen tillsammans med Magnus Bäcklund.

–  Och Carola var programledare. Det var nästan större att få träffa henne än att vinna tävlingen, säger Jessica Andersson med ett skratt.

Minne för livet

Åtta gånger har hon ställt upp i Melodifestivalen och hon kan absolut tänka sig att göra det igen. För oavsett hur det gått i själva tävlingen har hon aldrig haft tråkigt.

–  Det tar mycket tid och energi i anspråk men det är ett minne för livet.

Jessica Andersson firar inte bara sina 50 år på jorden i år, utan också 20 år på scen.

Jessica Andersson ser fram emot att fylla 50 år – åldersnoja har hon slutat ha.
Jessica Andersson ser fram emot att fylla 50 år – åldersnoja har hon slutat ha. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hon har förutom att ställa upp åtta gånger i Melodifestivalen också gett ut fyra soloalbum, vunnit ”Let’s dance (2011) samt varit en av de fasta artisterna i sommarturnén Diggiloo i 17 år.

–  Jag slog igenom förhållandevis sent i livet, och jag har velat hinna med så mycket som möjligt på kort tid. Inte för att jag känt mig stressad utan för att jag nu äntligen får chansen att göra det som jag drömde om som barn.

Fotomodell

Musikaliteten kommer från hennes mamma, och Jessica Andersson har alltid sjungit och spelat. Men det var ett jobb som fotomodell som tog henne ut i världen som tonåring.

Efter gymnasiet fick hon nämligen ett modellkontrakt i Paris.

–  Men jag insåg snabbt att det inte var något för mig och reste hem efter något år. Jag har svårt för det ytliga, allt det där kindpussandet … Men jag är glad att jag provade.

Väl hemma i Skövde igen utbildade sig Jessica Andersson till undersköterska och jobbade på äldreboenden och på vårdcentralen men fortsatte att ha musiken som hobby.

Det ena ledde till det andra, och efter ett antal talangtävlingar och sjungande servitris-jobb i Skövde och Trollhättan ringde Bert Karlsson en dag. Han ville ha med henne i sin satsning ”Fame factory”, en talangtävling som också var en realityserie på tv.

–  Jag var gravid i femte månaden och det var inte självklart att tacka ja.

Ramaskri

Att Jessica Andersson var gravid under tv-inspelningen väckte reaktioner och en av jurymedlemmarna hävdade att hon inte skulle klara av en musikkarriär och ett litet barn samtidigt.

–  Uttalandet väckte ett ramaskri hos många kvinnor som ställde sig på min sida. Då var det ovanligt att kvinnor stod på scen när de var gravida, så det blev en ordentlig kontrovers. Fortfarande i dag kommer kvinnor fram till mig och säger att de minns hur hårt ansatt jag blev och att de följt mig sedan dess.

Nu har sonen Liam fyllt 20 år och flyttat hemifrån. Jessica Andersson beskriver kärleken till honom som så stark att det känns som att den svämmar över.

–  Han ska aldrig någonsin behöva känna att jag inte finns där för honom.

Fosterhem

Jessica Anderssons relation med sin egen mamma var svår. Hon har skrivit om den i den självbiografiska boken ”När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var” (Albert Bonniers förlag, 2009), där hon berättar att hennes mamma led av missbruk och att Jessica Andersson och hennes syskon placerades i fosterhem.

–  Jag var länge tyst om min uppväxt och berättade inte för någon, men när jag började bli känd skrev folk elaka saker på nätet om min mamma och min bakgrund. Och när en reporter en gång bad om ett barndomsminne som präglat mig så bröt jag ihop. Då bestämde jag mig för att ta kommandot över min egen berättelse.

Jessica Andersson

Fyller: 50 år den 27 oktober.

Gör: Artist. Har varit med i Melodifestivalen åtta gånger, även gjort musikal och fick Guldmasken 2008 för sin roll i ”Little shop of horrors” på Halmstads teater.

Bor: I Onsala, Halland.

Familj: Sambon Johan, sonen Liam, 20, och hunden Askia.

Om att fylla 50: ”Det känns härligt, jag är supertaggad. Jag hade mer åldersnoja som yngre, nu känner jag att det är spännande att bli äldre.”

Så firar hon födelsedagen: ”Jag kommer att stå på scenen i min jubileumsshow.”

Läser: ”Färskt vatten till blommorna” av Valérie Perrin.

Favoritsyssla hemma: ”Jag är av den underliga sorten som älskar att städa, att dammsuga gör mig lugn. Jag tycker också om att laga mat, min sambo är kock och vi lagar mycket mat.”

Efter att boken kommit ut kunde Jessica Andersson och hennes mamma försonas efter att inte haft kontakt på många år. Mamman gick bort 2018.

–  Mamma hade en fantastisk sångröst, och jag lever på ett sätt det liv hon drömde om.

Under hösten sluts cirkeln och Jessica Andersson står på en scen som betyder mycket för henne.

–  Det blir fyra jubileumsföreställningar på Billingehus i Skövde. Det var där jag började en gång som sjungande servitris på helgerna.

Viktoria Hansén/TT

Artikeltaggar

ArtisterBillingehusDiggilooFödelsedagarHallands länHalmstadJessica AnderssonKändisarMusikNöje/KulturSkövde

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.