Hoppa till huvudinnehållet

Magdalena Forsbergs show med Karlstadsdansare: ”Skrattar och gråter tillsammans”

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Magdalena Forsberg och Tobias Karlsson träffades i ”Let’s dance”. Nu gör de goda vännerna en show tillsammans som gästas av 20 dansare från Karlstad.
Magdalena Forsberg och Tobias Karlsson träffades i ”Let’s dance”. Nu gör de goda vännerna en show tillsammans som gästas av 20 dansare från Karlstad. Foto: Pressbild

Tillsammans med ”Let’s dance”-dansaren Tobias Karlsson utlovar skidesset Magdalena Forsberg show, eftertanke och idrottshistorier.

Nu kommer duon till Karlstad med sångare och dansare för att inspirera och roa i en känslomässig bergochdalbana. Med på scenen finns även 20 dansare från Karlstad.

Magdalena Forsberg svarar med en flämtning när NWT når henne under dansrepetitionerna. Det ska bli show med dans och musik, blandat med stärkande och roande snack som till stor del bygger på hennes erfarenheter inom idrotten.

Skidskyttekarriären är strösslad med medaljer och framgångar – bland priserna finns sex VM-guld, ett silver och två brons. Fyra gånger – vilket är rekord – har hon tilldelats Jerringpriset.

Hon har även segrat i tävlingsprogrammen ”På spåret” och ”Mästarnas mästare” och hamnat på en andraplats i ”Let’s Dance”.

Det är tack vare äventyret inom dansen som hon nu är aktuell med en scenföreställning i Karlstad. Hennes danspartner från tv – Tobias Karlsson – har blivit en nära vän efter de åtta intensiva veckorna tillsammans i tävlingen.

– Visst är det jätteudda att vi ska prata om show och inte sport, säger hon och verkar själv smått förvånad över situationen hon hamnat i.

Allt har sin upprinnelse i radarparets bok ”Hitta motivationen – genom livets toppar och dalar”.

– När vi skulle släppa boken så ville vi ha något mer än bara bubbel och snittar, så vi gjorde en show i samband med boksläppet. Nu har vi byggt vidare på showen och åker på turné.

De är båda veteraner inom respektive gebit, dansare Tobias Karlsson har 20 säsonger av ”Let’s dance” på meritlistan.

– Jag och Tobias har blivit väldigt tighta, fortsätter Magdalena Forsberg.

– Vi kom faktiskt på idén med en show på 4 000 meters höjd när vi besteg Kilimanjaro i Afrika tillsammans. Jag sov som en stock under de där dagarna, men det gjorde inte Tobias. Är man på hög höjd kan det hända att man ofta behöver gå och kissa.

– Så han var uppe titt som tätt på nätterna och sov ingenting. I stället så skrev han en show!

Tobias Karlsson och Magdalena Forsberg har upplevt flera äventyr tillsammans.
Tobias Karlsson och Magdalena Forsberg har upplevt flera äventyr tillsammans. Foto: Privat

”Hellre magsjuk”

De har döpt sin föreställning till ”Motivationsshowen” och skratt och dans blandas med utbildande prat.

– Det blir personliga stories och några idrottsminnen. Vi vill gärna att man ska ha lärt sig något efter att ha sett oss. Glädje, energi och upplyftande – det behövs nu i höstmörkret. Men vi tar med både livets toppar och dalar.

Magdalena Forsberg har alltid drivits av framåtrörelse och nyfikenhet.

– Att lära mig nya saker är en av mina viktigaste drivkrafter i livet. Att kasta sig in i en sprakande show som jag gör nu, är ett exempel på det. Det kittlar i magen. En annan drivkraft är att berätta om upplevelser och erfarenheter, gärna då från en scen.

Idrottsutövandet är på många sätt ett sätt att stå på en scen inför en publik, även om scenen i Magdalena Forsbergs fall har varit full av snö.

– Sport handlar också om att beröra människor, min scen har varit idrotten. Som yngre ville jag absolut inte synas, det var otänkbart att jag skulle kliva upp på en scen. Jag kommer ihåg en gång i fjärde klass, jag skulle hålla föredrag inför klassen om en bäver. Jag var såå nervös, trodde jag skulle dö. Jag hade hellre varit hemma med magsjuka.

Hon skrattar åt minnet.

– Men nu har jag kommit över det där och tycker att det är fantastiskt kul. Häftigt hur saker kan förändra sig i livet.

Magdalena Forsberg förbereder sig för show.
Magdalena Forsberg förbereder sig för show. Foto: Pressbild

”Ett jäkla pannben”

Oavsett vad hon företar sig så gör hon det till fullo, genom karriären har envishet och målmedvetenhet präglad hennes resultat. Ett rejält jävlaranamma.

– Jag har ett jäkla pannben. Jag bara kör. Ger inte gärna upp. Men det där är inte alltid bra, ibland måste man stanna upp och känna efter. Jag har kört på fast jag haft skador, vilket kan vara förödande. Så det är inte bara positivt att ha det där pannbenet. Men oftast har det gett mig den där lilla extra kraften som behövts.

Hon berättar om tacksamheten hon känner när hon ser tillbaka på sin idrottskarriär.

– Det finns ingenting jag grämer mig över, visst har jag gjort mina misstag men jag har lärt mig att ta hand om dem och låta dem lära mig saker. Att älta misslyckanden är värdelöst. Alla gör misstag, det gäller att ta med lärdomen i livsbagaget.

Magdalena Forsberg om tävlandet i Karlstad:

– Som tidig tonåring, runt 1980, var jag med i Kalle Anka Cup i friidrott. Riksfinalen arrangerades på Tingvalla i Karlstad. Jag bodde på regementet minns jag och tävlade i 800 meter och höjdhopp. Jag var absolut ingen stjärna, men det spännande att åka till Karlstad. Jag har varit mycket i Torsby också, träningsläger och tävlingar.

De har upplevt en hel del tillsammans, Tobias Karlsson och Magdalena Forsberg.
De har upplevt en hel del tillsammans, Tobias Karlsson och Magdalena Forsberg. Foto: Privat

”Trodde jag skulle dö”

När Magdalena Forsberg berättar om relationen till Tobias Karlsson kallar hon honom sin soul mate.

– Från dag ett har vi varit otroligt öppna och ärliga med varandra vad gäller både jobbiga och roliga saker. Vi skrattar och gråter tillsammans. Fantastiskt att hitta sådan vänskap när man är femtioplus!

De delar även några av livets tyngre erfarenheter. Tobias Karlsson lever med hiv och Magdalena Forsberg har oroats av en tumör.

– Jag visste inte om tumören var cancer eller inte, jag trodde jag skulle dö. Men det visade sig vara ok. Sådana upplevelser har svetsat oss samman, vi har gemensamma upplevelser. Egentligen är vi jätteolika som människor, jag är en gift mamma från Norrland och Tobias är singel gaykille. Vi lever helt olika liv. Men ändå har vi hittat varandra.

”Motivationsshowen” innehåller även tankar om kost och syfte i livet. Utöver magdalena och Tobias medverkar tre sångare, fyra dansare samt lokala förmågor från Dansstudion i Karlstad.

– Ungefär 20 unga dansare från Karlstad kommer att medverka på showen.

”Motivationsshowen” ges på Scalateatern i Karlstad den 1 november.

Artikeltaggar

DansDanssportJerringprisetKalle AnkaKarlstadKilimanjaroKändisarMagdalena ForsbergMusikNöje/KulturScalateaternShowerSkidorSkidskytteSoulSportTingvallaTobias KarlssonTV4

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.