Hoppa till huvudinnehållet

Pausa förändringarna i föräldraförsäkringen

Publicerad:
Tekniskt sett skulle en förälder som inte arbetar kunna överlåta föräldrapenningdagar till en person som föräldern och barnet inte känner och sedan dela på vinsten, skriver Therese Svanström och Fatou Ceesay Bengtsson.
Tekniskt sett skulle en förälder som inte arbetar kunna överlåta föräldrapenningdagar till en person som föräldern och barnet inte känner och sedan dela på vinsten, skriver Therese Svanström och Fatou Ceesay Bengtsson. Foto: Martina Holmberg / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Som förslaget är konstruerat öppnar det upp för bidragsfusk, välfärdsbrottslighet och möjligheten att överlåta föräldradagar till barn då det saknas en lägre åldersgräns, skriver Therese Svanström och Fatou Ceesay Bengtsson.

Som en del av höstbudgeten la regeringen fram ett lagförslag som innebär att föräldrar ska kunna överlåta upp till 90 föräldradagar per barn till utomstående. Regeringen har goda intentioner med förslaget. Men fallgroparna som förändringarna öppnar upp för överväger det positiva och regeringen borde därför pausa förslaget och göra ett omtag.

Som förslaget är konstruerat öppnar det upp för bidragsfusk, välfärdsbrottslighet och möjligheten att överlåta föräldradagar till barn då det saknas en lägre åldersgräns. Det är uppenbart att det blev bråttom när förslaget togs fram, det kan omöjligt ligga i regeringens intresse att föräldrar ska kunna sätta minderåriga på att vara föräldralediga för att ta hand om yngre syskon eller kusiner.

Förändringarna i föräldraförsäkringen öppnar upp för flera kreativa upplägg för att trixa med systemet. Låt oss ge några exempel:

Så skriver du en debattartikel

1. Enklaste formen av fusk skulle kunna vara att någon annan närstående ges möjlighet att vara ledig från arbetet med ersättning från föräldraförsäkringen samtidigt som barnets föräldrar arbetar och omsorgen om barnet är löst på annat sätt. Vem som har hand om barnet är svårt att kontrollera, varför möjligheterna för fusk är stora.

2. Tekniskt sett skulle en förälder som inte arbetar kunna överlåta föräldrapenningdagar till en person som föräldern och barnet inte känner och sedan dela på vinsten. Detta är möjligt eftersom det inte krävs att föräldern har sjukpenningsgrundande inkomst utan kan som arbetssökande erhålla ersättning på grundnivå med en vinst upp till 25 000 kronor i månaden. Om personen som får föräldrapenning inte tar hand om barnet klassas det som fusk, men det är svårt att kontrollera och förhindra.

3. En förälder som är arbetslös och i beroendeställning på något sätt eller hamnar under kriminellas radar, skulle kunna tvingas att överlåta föräldrapenningdagar till någon annan person som själv tar hela ”vinsten” i form av ersättning och ledighet.

För bara någon vecka sedan kom Ekobrottsmyndigheten med en larmrapport som visar att kriminella gäng tar sig in i sjukvården och driver vårdcentraler och vaccinationscenter. Våra gemensamma välfärdssystem ska vara solida och konstruerade så att de är svåra att fuska med. Det vore obegripligt om regeringen öppnar upp för nya möjligheter till välfärdsbrottslighet genom föräldraförsäkringen.

I samband med budgetomröstningen i december kommer förslaget om ändringar i föräldraförsäkringen att läggas på riksdagens bord. Vi uppmanar alla riksdagsledamöter från Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna i Värmlands län att sända en tydlig signal till regeringen att pausa lagförslaget och skicka ut det på remiss så att riskerna blir ordentligt belysta innan beslut ska fattas.

Föräldraförsäkringen är för viktig för svensk arbetsmarknad. Den får man inte slarva med.

Therese Svanström

Ordförande, TCO

Fatou Ceesay Bengtsson

Ordförande, TCO Värmland

Artikeltaggar

ArbeteArbetslöshetArbetsmarknadBarnBedrägerierEkobrottsmyndighetenFöräldraledighetKristdemokraternaLiberalernaModeraternaPolitikStatsbudgetTherese SvanströmVårdcentralerVärmlands län