Hoppa till huvudinnehållet

Felix släpper nytt satiriskt brädspel: ”Kan skratta åt referenserna”

Publicerad:
Läraren Felix Falk har skapat sitt andra brädspel. Precis som föregångaren är ”Snille & Skrivkamp” samhällskritiskt och nu riktar han en känga mot akademikervärlden.
Läraren Felix Falk har skapat sitt andra brädspel. Precis som föregångaren är ”Snille & Skrivkamp” samhällskritiskt och nu riktar han en känga mot akademikervärlden. Foto: Sanna Stark

Fysikläraren Felix Falk, 34, släpper ett nytt brädspel. Den här gången ett strategiskt brädspel som kastar en satirisk känga mot akademikervärlden.

Och rädd för sura miner är han inte.

– De flesta har tagit det med ett skratt. Om någon tar åt sig så är det nog befogat någonstans, säger Felix Falk.

Den mesta tiden ägnar Grumsbon Felix Falk åt jobbet som matematik- och fysiklärare på Karlbergsgymnasiet i Åmål, men vid sidan av har han en minst sagt spännande hobby. Samhällskritik och brädspel har förvisso engagerat honom länge, men det var först för snart två år sedan som han slog ihop sina intressen och släppte sitt första brädspel ”Springvikarierna”.

– Det är ett spel med en mer samhällskritisk udd, med syftet att väcka en specifik debatt om vad otrygga anställningar gör med oss som individer och arbetsmarknaden som kollektiv. Genom ett brädspel fanns en annan möjlighet att nå ut än genom exempelvis en artikel, man tvingas leva in i det på ett sätt, säger Felix Falk.

”Överdrivit och twistat till”

Det nya spelet, ”Snille & Skrivkamp”, fortsätter i samma spår – men nu är det universitetsvärlden som får sig en dos av satir.

– Framförallt alla intriger som finns där. Varje spelare är en institution på ett universitet, och man kontrollerar ett gäng doktorander och professorer. Man skickar ut dem i världen för att undervisa, mingla och gå på konferenser men framförallt för att sitta på sitt rum och forska och skriva de där obegripliga artiklarna som ger status i den akademiska världen, säger Felix Falk.

Spelarna har en mängd olika tjuvknep att ta till. Bland annat kan man slänga till med en förtalskampanj och omorganisering för att ställa till det för sina motspelare – och ta sig närmare vinsten.

– Jag har plockat upp lite saker som hör till den tvivelaktiga delen av akademin, överdrivit och twistat till dem och byggt ett brädspel av det.

Med till exempel förtalskort kan man ställa till det rejält för sina motspelare.
Med till exempel förtalskort kan man ställa till det rejält för sina motspelare. Foto: Privat

Inspirerades av sambon

Idén till själva temat föddes när Felix Falks sambo, som är doktorand på Karlstads universitet, åkte på sina konferensresor.

– Första gången byggde jag spelet till henne egentligen och så blev det såpass bra att det fick fortsätta på det spåret.

”Snille & Skrivkamp” riktar sig till alla som gillar brädspel där de får tänka till lite grann, menar Felix Falk.

– Och där man är väldigt involverad i vad de andra spelarna gör hela tiden. Jag kan utlova en ganska unik spelupplevelse. Har man dessutom erfarenhet från forskarvärlden kommer man skratta åt själva referenserna också, säger han.

Du är inte rädd för forskarkritik?

– Nej, det kan jag inte påstå. De flesta har tagit det med ett skratt. Om någon tar åt sig så är det nog befogat någonstans.

Hittills har de flesta reagerat väl på det samhällskritiska spelet, enligt Felix Falk.
Hittills har de flesta reagerat väl på det samhällskritiska spelet, enligt Felix Falk. Foto: Sanna Stark

Kan förbeställas

Illustratör är Ljusdalsbon Jonnie Hedqvist, och förlaget som ska ge ut brädspelet är Göteborgsbaserade Vildhallon. Troligtvis kommer det kunna köpas först i april nästa år – beroende på hur lanseringskampanjen går.

– Vi behöver få ihop en viss summa från förbeställningar från privatpersoner för att spelet ska tryckas. Det är först när vi vet om kampanjen lyckades som vi vet om vi kan trycka spelet överhuvudtaget och hur många exemplar som ska tryckas i så fall, säger Felix Falk.

Vill bygga fler spel

Det är förstås inte det sista brädspelet som Felix Falk vill skapa, men om han fortsätter i samma samhällskritiska anda får däremot framtiden utse.

– Jag vet inte riktigt. Jag gillar de rena spelen också. Sett till vad jag själv spelar en kväll är det framförallt för strategiutmaningen och de jag har byggt hittills är lite enklare. Det är lite av en dröm att bygga något med en större strategi, säger Felix.

– I första hand är jag ju lärare. Jag älskar mitt jobb och tycker att det är fantastiskt härligt att möta ungdomar och brotta ner sig i fysikbegrepp. Vinsten per spel är inte så stor, men att ha det som hobby vid sidan om är fint. Det är väldigt tillfredsställande att skapa något som inte alls finns, se det växa fram och möta nya spelare.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilGrumsHobbyKarlbergsgymnasietKarlstads universitetLärareMatematikSällskapsspelSatir

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.