Hoppa till huvudinnehållet

Regeringen chockhöjer elskatten

Publicerad:
Reporter Henrik L Barvå
Henrik L Barvå
henrik.l.barva@nwt.se
Ännu dyrare el.
Ännu dyrare el. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I vinter kommer regeringen att chockhöja elskatten. Detta trots att motsatsen var utlovad. Det är inte utan att man undrar hur den tänker, för det har inte kommunicerats. I dag är de allra flesta svenskar drabbade av de höga priserna och detta kommer bara att lägga sten på bördan.

Elkonsumenterna har tidigare vintrar delvis kompenserats för de höga elpriserna. Dessutom så var detta just bärande inslag i förra årets valrörelse och regeringen fick mycket, och ofta välförtjänt, kritik för att det inte blev så mycket i stöd som man föranstaltat. Därtill var det många turer fram och tillbaka innan vinterns elstöd kunde betalas ut i efterhand.

Ett enklare sätt som vissa redan då argumenterade för var att sänka skatten på el. Fortfarande är det många som förespråkar detta. Att ta bort den helt är också en tanke, men måhända inte så realistisk. Skatten ger ju stora inkomster till statskassan, även om det blir dyrt för företag och gemene man.

I våras så skickade dock regeringen ut ett remissförslag som gick ut på att man åtminstone skulle pausa den automatiska uppräkningen – indexeringen – av skatten i takt med den ökade inflationen. Där och då framstod det som att det också var det som regeringen tänkte besluta om senare.

Men i slutet av förra veckan kom kontrabeskedet. Enligt en förordning så kommer elskatten att rekordhöjas med 9,2 procent vid årsskiftet, vilket är störst i modern tid. Det var ingenting man slog på stora trumman med, förstås, men regeringen kan knappast ha inbillat sig att detta var något man kunde smyga med. Alla kommer ju att få känna av höjningen när den kommer, och det rejält.

Extra pinsamt är att beslutet togs samtidigt som regeringens egen utredare John Hassler presenterade sin utredning om klimatomställningen, och där bland annat föreslog en sänkning av skatten på el som en effektiv och bra åtgärd. En sänkt elskatt skulle exempelvis gynna elektrifieringen av samhället. En hög elskatt drabbar också alla energislag lika, oavsett om de är fossilfria eller inte. Snacka om att sända motstridiga budskap!

Högre elskatt ger högre elpriser och svenskarna får ännu mindre pengar i en redan inflationsurgröpt plånbok. Efterfrågan kommer då att minska och de med minst marginaler drabbas hårdast. Högre elpriser spär även på inflationen. Konjunkturinstitutet har konstaterat att sänkt elskatt inte skulle vara inflationsdrivande. Men nu kommer regeringens skattehöjning att bidra till att inflationen blir högre. Snacka om kontraproduktivt!

En höjd elskatt kommer att ge stora följdeffekter. Många företag, speciellt de mindre med små marginaler, kommer att få den ännu svårare. Det kommer att bli fler konkurser. Andra företag kommer att behöva se över eventuell expansion eller utvecklingen av verksamheten när allt blir dyrare.

Det är faktiskt helt obegripligt att regeringen gör så här, särskilt med tanke på den höga svansföringen den haft tidigare när det gäller just elpriserna. I frågan om höjd brytpunkt för att betala statlig inkomstskatt hade man inga problem med att pausa indexeringen (vilket gör att fler svenskar kommer att få betala denna skatt). Men att pausa indexeringen av elskatten var tydligen inte att tänka på. Detta är ett svek och ett löftesbrott. Och en borgerlig regering skall inte höja skatterna!

Artikeltaggar

EkonomiEnergiFöretagandeInflationJohn HasslerKonjunkturinstitutetPolitikSkatterStatsbudgetSveriges regeringVinter