Hoppa till huvudinnehållet

Sprudlande glädje under stenhårt intervallpass – se film

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Linn Persson och Mona Brorsson hade kul tillsammans med skyttetränaren Jean-Marc Chabloz på onsdagen under träningslägret i Idre.
Linn Persson och Mona Brorsson hade kul tillsammans med skyttetränaren Jean-Marc Chabloz på onsdagen under träningslägret i Idre. Foto: Bengt Sundler

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Alla våra läsare som gillar skidskytte ska få sitt lystmäte de närmaste dagarna. NWT är nämligen för andra året i rad på plats under landslagets första snöläger för säsongen och punktmarkerar värmlänningarna.

Premiärskejtandet och pangandet sker åter igen i Idre fjäll i Dalarna, 35 mil från Karlstad och drygt 800 meter över havet, på vitvara som arrangören sparat från gångna vinterns aktiviteter i alpinanläggningen.

Media har tillträde till två dagar – onsdag och torsdag.

Till skillnad mot fjolårets vårliknande väder och fågelkvitter bjuds det nu som grädde på moset lite natursnö och några minusgrader i den kuperade terrängen.

Dessutom var våra båda värmländska stjärnor, Linn Persson och Mona Brorsson, trots stenhårda intervallpass på strålande humör i samband med onsdagens träning, vilket förhoppningsvis framgår av bilden ovan och filmen nedan. Glädjen formligen sprudlade.

Mycket trevligt att se med tanke på vad de fått utstå det senaste året.

Linn Persson hade resultatmässigt en rekordsäsong, kryddad med två individuella VM-medaljer, men led av skador i axel och ljumske och nådde framgångarna mycket tack vare enastående skytte. Direkt efter blev det operationer och lång rehabilitering. Nu kan hon äntligen åka med två stavar igen.

– Den sitter kvar i alla fall, skojade hon om axeln efter onsdagens slut.

För Mona Brorsson började eländet som förstörde i stort sett hela vintern just vid den här tiden. Hon fick lämna lägret i Idre för att hon fått ont i halsen och inte skulle riskera smitta de andra. Det var första förkylningsomgången av två tätt efter varandra. All tappad träning gjorde att formen aldrig infann sig.

Bara att vara på plats nu i Idre är en seger i jämförelse.

– Det känns så himla bra, sade Brorsson, innan hon slängde på sig bössan och gav sig ut på ännu ett varv, som innehöll bland annat en kort men mördande brant backe över en bro.

Konstant mängd

Mängden värmlänningar är konstant i A-landslaget. Oskar Brandt, I2, är utbytt mot Emil Nykvist, Bore, en uppfinnarjocke som också är i full färd med att bygga en husbil ihop med sambon och landslagskollegan Stina Nilsson.

Nykvist har slagit igenom sent och utvecklades mycket i fjol. Fortsätter det kanske han till och med kan få åka stafett i världscupen. Men Oskar Brandt lurar i vassen och vill gärna blanda sig i leken om landslagsplatserna efter en stark rullskidskyttesommar.

Oskar är annars nedflyttad i utvecklingslandslaget (Team Autoexperten) där också lillebror Viktor finns. Även det gänget är med på lägret som sträcker sig totalt två veckor.

Rekordsäsong

Idre har blivit ett mecka för skidskyttarna tidigt på säsongen. Stadion med skidskyttemål har byggts upp och en 2,2 kilometer lång och cirka 70 centimeter tjock bana lagts ut. Kombinationen är ganska unik så här års och samlar aktiva från flera nationer.

Lägret är det första på snö, men också det sista i en lång försäsong. Ska bli spännande att följa det folkkära landslaget och se om det är möjligt att överträffa rekordsäsongen 2022–2023, där tidigare noteringar i såväl antalet pallplatser i världscupen som medaljer i VM slogs.

Snart smäller det. Genrepet i Sverigepremiären äger rum i Idre den 11–12 november och världscupen startar i Östersund månadsskiftet november–december.

Landslagsåkarna i Idre

A-laget: Anna Magnusson, Piteå, Elvira Öberg, Piteå, Hanna Öberg, Piteå, Linn Persson, Bore, Stina Nilsson, Lima, Mona Brorsson, Finnskoga, Tilda Johansson, Anundsjö, Sara Andersson, Mora, Emil Nykvist, Bore, Malte Stefansson, Oxberg, Martin Ponsiluoma, Tullus, Jesper Nelin, Östersund, Peppe Femling, Piteå, Sebastian Samuelsson, I 21, Lukas Hofer, Italien (samarbete mellan italienska och svenska skidskytteförbunden).

Utvecklingslaget (Team Autoexperten): Anna Karin Heijdenberg, Tullus, Bente Skåle, Tullus, Ella Halvarsson, Östersund, Johanna Skottheim, Lima, Alfred Eriksson, Dala-Järna, Anton Ivarsson, Tullus, Erik Larsson, Mora, Henning Sjökvist, Östersund, Oscar Andersson, Älvdalen, Oskar Brandt, I 2, Viktor Brandt, I 2.

Värmländskor laddar om som militärer – siktar högt: ”Målet är alltid världscupen”

Artikeltaggar

AutoexpertenEmil NykvistI2IdreLinn PerssonMona BrorssonOskar BrandtPiteåSkidskytteSportViktor BrandtÖstersund