Hoppa till huvudinnehållet

Det gamla ordspråket gäller än

Publicerad:
”Vi tror att räntetoppen börjar närma sig” skriver Fredrik Ekenberg, kontorschef på Handelsbanken, Karlstad.
”Vi tror att räntetoppen börjar närma sig” skriver Fredrik Ekenberg, kontorschef på Handelsbanken, Karlstad. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När toppar boräntan? Vilken bindningstid ska jag välja? Detta är några frågor som jag och mina kollegor får dagligen. Svåra frågor i en turbulent marknad.

Vi tror att räntetoppen börjar närma sig men att vi förmodligen kommer se ytterligare räntehöjning från Riksbanken under hösten/vintern vilket påverkar främst de rörliga räntorna uppåt. I slutet på året räknar vi med att toppen är nådd på rörliga boräntor.

I takt med att många lån med längre löptider löper ut under hösten och omförhandlas till högre räntenivå så stiger hushållens boendekostnader ytterligare även om de flesta redan känt av den största ökningen.

Att bostadsmarknaden har påverkats av ökade boendekostnader är föga förvånande men prisnedgången bröts i början av 2023.
Fredrik Ekenberg

Något som motverkar den högre räntekostnaden är att elpriset fallit tillbaka under 2023. Ser vi på lite längre sikt (cirka två år) så har förhoppningsvis inflationen bromsat in och räntenivån minskat även om den enligt oss kommer att ligga omkring 3,5-4,0 procent vilket är väsentligt högre än vad vi tidigare varit vana vid då styrräntan till och med varit negativ. Vad gäller bindningstid så gäller nog det gamla ordspråket att inte samla alla ägg i samma korg. Det vill säga att ha en strategi att dela upp sina bolån på olika löptider över tid och inte bara välja den löptid som vid ett visst tillfälle ger den lägsta räntan.

Att bostadsmarknaden har påverkats av ökade boendekostnader är föga förvånande men prisnedgången bröts i början av 2023 och priserna har sedan dess planat ut och varit hyfsat stabila. Vi tror inte på några större prisfall men inte heller någon större uppgång. Bostadsförsäljningarna tar längre tid men i takt med att osäkerheten kring räntenivåer och inflation minskar så borde en långsam återhämtning kunna ske på sikt.

På sikt när konjunktur och köpkraft förbättras räknar vi med att byggstarterna kommer att stiga med cirka 20 procent under 2025.
Fredrik Ekenberg

På grund av det högre ränteläget, högre byggkostnader och lägre bostadspriser på andrahandsmarknaden har den tidigare så heta svenska nyproduktionsmarknaden av bostäder stannat av och utsikterna ser fortsatt dystra ut. Nyproduktionen ligger idag på ungefär 60 procent av året innan och är den lägsta på tio år. Även mindre aktivitet vad avser renovering och ombyggnation tynger branschen ytterligare.

Det som kan motverka något är eventuellt höjt tak på rotavdrag samt att priset på byggmaterial har dämpats. På sikt när konjunktur och köpkraft förbättras räknar vi med att byggstarterna kommer att stiga med cirka 20 procent under 2025 och att många planerade byggen som är på ”hold” kommer att startas upp.

Fredrik Ekenberg

Kontorschef Handelsbanken Karlstad

Artikeltaggar

BolånBostadspriserHandelsbankenHushållInflationKarlstadPrivatekonomiRiksbanken