Hoppa till huvudinnehållet

20 år sen Olav Thon satsade på gränshandeln: ”Har betytt otroligt mycket för Värmland”

Publicerad:
Reporter Christer Wik
Christer Wik
christer.wik@nwt.se
Ända sedan 2003 har den norske finansmannen Olav Thon och Kjell Ericsson samarbetat kring Olavs satsningar i Sverige. Här ses de på taket till Olav Thon-gruppens huvudkontor i Oslo.
Ända sedan 2003 har den norske finansmannen Olav Thon och Kjell Ericsson samarbetat kring Olavs satsningar i Sverige. Här ses de på taket till Olav Thon-gruppens huvudkontor i Oslo. Foto: Christer Wik

Det är 20 år sedan Olav Thon och förre kommunalrådet i Årjäng Kjell Ericsson för första gången träffades på en konferens på Gardermoen.

Numera 100-årige Olav Thon nappade på Kjells förslag att satsa på gränshandeln. Nu omsätter hans köpcenter där miljardbelopp.

– Hans satsningar har betytt otroligt mycket för Värmland.

Det säger Kjell Ericsson.

På en stor näringslivskonferens 2003 på Gardermoen var både Olav Thon och Kjell Ericsson inbjuda som talare. Kjell talade om näringslivet i Sverige och gränshandeln och Olav om handelns betydelse.

– Efteråt började vi prata och fann varandra snabbt och jag föreslog att han skulle investera i just gränshandeln.

– Då hade det varit på gång med ett köpcentrum i Töcksfors och bara några månader senare kom han på besök på kommunkontoret i Årjäng med skisser på ett 30 000 kvadratmeter stort shoppingcenter. Ett så jättelikt bygge hade vi inte ens sett på vykort, säger Kjell Ericsson.

Den 29 november 2005 invigde kung Carl XVI Gustaf Töcksfors shoppingcenter. En stolt Olav Thon hälsade honom välkommen.
Den 29 november 2005 invigde kung Carl XVI Gustaf Töcksfors shoppingcenter. En stolt Olav Thon hälsade honom välkommen. Foto: Örjan Söderlund

På rekordtid godkände kommunen, länsstyrelsen och Trafikverket projektet och två år senare, den 29 november 2005, kunde Töcksfors shoppingcenter invigas av ingen mindre än kung Carl VI Gustaf och för underhållningen svarade bland andra Carola.

– Det var en fantastisk dag med otroligt mycket folk och till och med Olav var lite tagen av att Kungen kom. Det är inget som han var vad vid från Norge.

Olav Thon föddes 1923 på en fjällgård i Hallingdal väster om Oslo och började som ung att sälja rävskinn. Efter kriget öppnade han en butik i Oslo och sakta men säkert började han köpa på sig fastigheter i den norska huvudstaden.

Imperiet växte

Med tiden växte imperiet med både en stor hotellkedja och mängder av köpcenter. Men gränshandeln hade han ännu i början av 2000-talet inte gett sig in i.

– Men när han väl bestämde sig gick det alltså väldigt snabbt. Han har under hela sin karriär gått på magkänsla kombinerat med snabba kalkyler. Och det har visat sig fungera väldigt bra.

Charlottenberg på tur

– Efter att satsningen i Töcksfors blev lyckad gick han vidare med att bygga köpcentret i Charlottenberg och att även satsa i Nordby vid Svinesund. I dag består hans svenska köpcenterportfölj av tio anläggningar, varav Mitticity i Karlstad är en av dem, säger Kjell Ericsson.

2007 invigdes Charlottenbergs shoppingcenter. Några år senare byggdes lokalerna till och då var det dags för Olav Thon att klippa ännu ett band under överseende av landshövding Eva Eriksson och kommunalrådet Johanna Söderberg (C).
2007 invigdes Charlottenbergs shoppingcenter. Några år senare byggdes lokalerna till och då var det dags för Olav Thon att klippa ännu ett band under överseende av landshövding Eva Eriksson och kommunalrådet Johanna Söderberg (C). Foto: Hans-Åke Henriksson

Han har under alla de här 20 åren haft förmånen att få hjälpa Olav Thon i samband med hans svenska satsningar och han hyllar den norske finansmannen.

– Olav är en fantastisk människa. Det märkte jag redan när vi träffades för första gången. Han har ett väldigt stort intresse att ständigt skapa nya verksamheter, sysselsättning och han är mycket långsiktig i allt han gör.

”En unik företagare”

– Med sin långa karriär och sin enorma erfarenhet är Olav en unik företagare och entreprenör vars kompass ständigt har pekat åt rätt håll. I dag omsätter bara hans köpcenterkoncern många miljarder kronor.

– Samtidigt är Olav Thon en väldigt jordnära och enkel person som kan ringa och prata en lördag kväll, säger Kjell Ericsson.

Han konstaterar att Olav Thons tre köpcenter i länet är väldigt betydelsefulla.

– Ja, hans satsningar har betytt otroligt mycket för Värmland och utvecklingen här.

– Det handlar om runt 2 000 arbetstillfällen, men egentligen många fler när man räknar alla andra företag som har uppdrag åt dessa stora anläggningar. Det går knappt att föreställa sig hur det skulle se ut om vi inte hade köpcentren, säger Kjell Ericsson.

Satt orterna på kartan

Johanna Söderberg, tidigare kommunalråd i Eda kommun, säger att Olav Thons satsningar där inte kan förringas.

– Det är bara att titta sig om i Charlottenberg. Det var Olavs stora investering var var startskottet till alla satsningar som har skett här.

– Många andra hade haft planer här tidigare, men det var Olav Thon som hade plånboken att kunna genomföra det han ville. Och han har verkligen satt Charlottenberg och Töcksfors på kartan, säger hon.

Töcksfors shoppingcenters centerchef Madeleine Ward beskriver Olav Thon som en enastående man som har haft och genomfört otroliga visioner.
Töcksfors shoppingcenters centerchef Madeleine Ward beskriver Olav Thon som en enastående man som har haft och genomfört otroliga visioner. Foto: Christer Wik

”Otroliga visioner”

Så här säger Madeleine Ward, centerchef för Töcksfors shoppingcenter som tidigare hade samma jobb vid Charlottenbergs shoppingcenter om Olav Thon:

– Han är en enastående man som har haft och genomfört otroliga visioner samtidigt som han har tagit väl hand om lokalmiljön. Dessutom är Olav väldigt ödmjuk och driftig person och vi som jobbar för honom är som en stor familj.

– Idag går det inte att tänka sig hur Västvärmland skulle se ut utan hans stora investeringar, säger hon.

"Mitticity betyder väldigt mycket för Karlstads stadskärna", säger centerchefen Ann-Sophie Redfern.
"Mitticity betyder väldigt mycket för Karlstads stadskärna", säger centerchefen Ann-Sophie Redfern. Foto: Lisa Olaison

Även Ann-Sophie Redfern, centerchef för Mitticity hyllar Olav Thon.

– Det är så häftigt att träffa någon med det drivet och den kunskapen som han besitter. Allt vi gör handlar om skapande och vi lever med hans vision. Olav är en så äkta, okomplicerad och genuin person.

– Mitticity är en så viktig mötesplats för många och anläggningen betyder väldigt mycket för stadskärnan, säger hon.

Förutom satsningarna i Värmland är det något annat som har etsat sig fast under Kjell Ericssons mångåriga samarbete med den store norske finansmannen.

Giganter tittade framåt

– Det var när vi två gånger träffade Ingvar Kamprad inför uppbyggnaden av en stor stiftelse för välgörenhet, något som Kamrad tidigare hade skapat. Nu finns det närmare 30 miljarder kronor i stiftelsen och avkastningen går till samhällsnyttiga ändamål där det en stor del till medicinforskning.

– Då satt dessa två nästan 90 år gamla finansmän och samtalade och det handlade enbart om nya projekt och vad de ville skapa. De tittade bara framåt, inte bakåt. Det var en speciell upplevelse.

Firade 100-årsdagen

Den 29 juni fyllde Olav Thon 100 år och han firade dagen för ett antal inbjudna på Bristol Hotel i Oslo som han äger sedan många år. Strax efteråt meddelande han att han lämnar posten som styrelseordförande i Olav Thon-koncernen. Men Olav är trots det fortfarande aktiv i koncernarbetet.

För några år sedan fick Olav Thon i en NWT-intervju frågan om han hade några goda råd till den som vill bli affärsman.

– Var uthållig och arbetsam och tro inte att träden växer till himlen. Det kommer alltid nedgångsperioder, sade han.

Artikeltaggar

ButikerCenterpartietCharlottenbergFastigheterHandelInvesteringarKjell EricssonKungligheterMitticityNöje/KulturOlav ThonOlav Thon-gruppenOsloTrafikverketTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.