Hoppa till huvudinnehållet

Ovanligt dödsfall: en värmlänning avliden i TBE efter fästingbett

Publicerad:
Reporter Marie Blomgren
Marie Blomgren
marie.blomgren@nwt.se
Smittskyddsläkare Anna Skogstam berättar att en värmlänning har avlidit efter att ha drabbats av TBE, som sprids av fästingar.
Smittskyddsläkare Anna Skogstam berättar att en värmlänning har avlidit efter att ha drabbats av TBE, som sprids av fästingar. Foto: HP Skoglund

En värmlänning har avlidit efter att ha drabbats av TBE.

Dödsfall i den fästingburna sjukdomen är ovanliga och enligt smittskydd handlar det om totalt två stycken de senaste tio åren.

När klimatet blir varmare ökar risken för sjukdomen.

Förra året bekräftades många fall av TBE i Värmland: 33 stycken. I år fortsätter antalet konstaterade fall att ligga högt.

– Vi har ett 30-tal fall hittills. Det är lite för tidigt att summera hela säsongen, för förra året kom sista fallet i november, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Den värmlänning som avled av TBE var i 70-årsåldern. Dödsfallet är ovanligt och alltså det andra i sjukdomen på tio år i länet. Det är vanligare att få symtom som hänger i och som kommer från nervsystemet. Det kan vara uttalad trötthet, problem med minnet och förlamningar i vissa fall, framför allt hos äldre, enligt smittskyddsläkaren.

– Vi har några som har fått ganska allvarliga neurologiska symtom, säger hon om årets fall.

Många fall har hittats i kommunerna Arvika, Kil och Grums, precis som förra året. Viruset sprider sig sakta norrut i Värmland och finns nu i hela länet med undantag för den nordligaste delen av Torsby kommun.

Sprider sig

Enligt Folkhälsomyndigheten ökar risken för både TBE och borrelia, en annan sjukdom som fästingar sprider, i takt med att människans utsläpp av växthusgaser gör klimatet varmare. När temperaturen ökar sprider sig djuren både längre norrut och till högre höjder.

Fästingar kan sprida sjukdomen TBE, som ledde till en värmlännings död tidigare i år.
Fästingar kan sprida sjukdomen TBE, som ledde till en värmlännings död tidigare i år. Foto: Helena Karlsson

Anna Skogstam uppmanar värmlänningar som rör sig i skog och mark att vaccinera sig mot TBE, men också att försöka undvika fästingbett över huvud taget.

– Man ska skydda sig genom att ha heltäckande klädsel och titta igenom kroppen när man kommer in, så att man kan ta bort fästingar som kanske inte hunnit sätta sig. TBE kan överföras direkt när fästingen sätter sig.

Hon rekommenderar också att den som har husdjur som är ute ska kolla djuren också.

Hur tror du att det kommer att se ut kommande år när det gäller TBE?

– Jag tror att det kommer att vara kvar på samma nivåer om det inte ökar, vilket jag befarar att det kanske kommer att göra.

Även sjukdomen borrelia sprids av fästingar och den går inte att vaccinera sig mot, men däremot att behandla med antibiotika.

TBE

TBE är en form av hjärninflammation som sprids av fästingar. Symtom som huvudvärk, trötthet, feber och muskelvärk kommer mellan fyra och tio dagar efter att man har blivit smittad. De flesta blir lindrigt sjuka och tillfrisknar inom några dagar.

Upp till var tredje smittad får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna och ibland både och. Då kommer symtomen tillbaka runt en vecka efter att de har försvunnit. Man kan drabbas av symtom som till exempel hög feber, svår huvudvärk, kräkningar och förvirring.

Ungefär var tionde smittad drabbas av förlamning i någon form.

Besvär som störningar av tal, minne och koncentration kan finnas kvar i flera månader och i vissa fall bli bestående. Dödsfall är ovanligt.

Det finns ingen behandling mot sjukdomen, men det går att få vård mot symtomen.

Den som har haft TBE blir immun mot sjukdomen resten av livet.

Källa: 1177

Artikeltaggar

Anna SkogstamArvika kommunFolkhälsomyndighetenFästingarGrums kommunKils kommunKlimatMiljöTBETorsby kommunVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.