Hoppa till huvudinnehållet

En ny epok inleds: ”Vi har ett ansvar”

Publicerad:
Maja Kuljunlahti
maja.kuljunlahti@filipstadstidning.se
Spruthuset i Storfors har renoverats.
Spruthuset i Storfors har renoverats. Foto: Eva Wiklund

– Låt det här bli en ny epok för det här gamla spruthuset, säger Anders Nilsson strax innan tornklockan började klämta och signalerade återinvigningen av spruthuset i Storfors som renoverats.

Nu vill Värmlands brandhistoriska klubb satsa på regelbundna öppettider under sommaren för att lyfta det som blivit ett landmärke för kommunen – och hoppas på lokalbefolkningens hjälp.

Det var år 1897 som Storfors spruthus först togs i bruk som brandstation. Byggnaden kom att tjäna detta syfte fram till år 1974. Det karakteristiska tornet som blivit ett landmärke för Storfors kommun har nu renoverats och glänser i klassisk röd färg med vita knutar. Även taket har bytts ut för att hålla i många år framöver.

Det var tack vare drygt 860 000 kronor i bidrag från länsstyrelsen som byggnaden kunde renoveras efter att stora vattenläckor i taket upptäcktes.

– Det har ju ställt stora krav på hantverkare, säger Sara Bodin Olsson som representerade länsstyrelsen under invigningsceremonin.

Kraven har bland annat varit att renovationer ska ske med historiska tekniker för ett autentiskt utseende.

– Vi vill bevara det kulturhistoriska värdet och säkerställa största möjliga kulturhistoriska nytta, uppger hon.

Ett ansvar att hålla öppet

Även Anders Nilsson, ordförande på Värmlands brandhistoriska sällskap, tycker att satsningar ska göras för att visa upp museet mer.

– Vi har ett ansvar att hålla öppet, säger han.

Anders Nilssons önskan är att Storfors brandhistoriska museum ska kunna hålla öppet en kväll i veckan under sommarhalvåret, förhoppningsvis med hjälp av personer som bor i närområdet i och kring Storfors.

– Vi kommer att sätta upp QR-koder vid skyltarna, så de som håller öppet behöver inte vara experter, säger han.

Ett landmärke

I Sverige finns strax under tjugo brandmuseum. Men ingen av dem har ett torn som Storfors har.

– Det är verkligen ett landmärke, säger Storfors kommunalråd Eva-Lotta Härdig Eriksson.

– Vi ska vara stolta över och göra något bra av det här, tillägger hon.

Se bildspelet från invigningen här:

 • Storfors Spruthus torn och tak har renoverats.
  Storfors Spruthus torn och tak har renoverats. Foto: Eva Wiklund
 • Stefan Udnie äger totalt 15 historiska brandbilar, varav den på bild, en Ford F600, är en av dessa. Han har själv kört en sådan som brandman.
  Stefan Udnie äger totalt 15 historiska brandbilar, varav den på bild, en Ford F600, är en av dessa. Han har själv kört en sådan som brandman. Foto: Maja Kuljunlahti
 • Under återinvigningen kunde man inte bara klämma och känna på sakerna — utan även köpa några av dem.
  Under återinvigningen kunde man inte bara klämma och känna på sakerna — utan även köpa några av dem. Foto: Maja Kuljunlahti
 • Detta är en efterstrukturerad kopia av John Ericssons ångspruta, som trots gott resultat i London inte såldes i stora antal. Ericsson var helt enkelt före sin tid.
  Detta är en efterstrukturerad kopia av John Ericssons ångspruta, som trots gott resultat i London inte såldes i stora antal. Ericsson var helt enkelt före sin tid. Foto: Maja Kuljunlahti
 • På plats under invigningen fanns: ordförande Anders Nilsson, kommunalråd Eva-Lotta Härdig Eriksson, författaren Björn Albinsson samt Sara Bodin Olsson från länsstyrelsen.
  På plats under invigningen fanns: ordförande Anders Nilsson, kommunalråd Eva-Lotta Härdig Eriksson, författaren Björn Albinsson samt Sara Bodin Olsson från länsstyrelsen… Foto: Maja Kuljunlahti
 • Även näringslivsutvecklaren Kicki Karlsson och teknisk chef Jukka Mäenpää var på plats och serverade kaffe och varmkorv.
  Även näringslivsutvecklaren Kicki Karlsson och teknisk chef Jukka Mäenpää var på plats och serverade kaffe och varmkorv. Foto: Maja Kuljunlahti
 • Denna 1930-tals brandbil kommer från Filipstad.
  Denna 1930-tals brandbil kommer från Filipstad. Foto: Maja Kuljunlahti
 • Dessa pumpar och träkar användes under 1700-talets mitt och fylldes med vatten genom langarkedjor — alltså brandarbetare som gick fram och tillbaka med vatten!
  Dessa pumpar och träkar användes under 1700-talets mitt och fylldes med vatten genom langarkedjor — alltså brandarbetare som gick fram och tillbaka med vatten! Foto: Maja Kuljunlahti

Artikeltaggar

Anders NilssonBrandstationEva-Lotta Härdig ErikssonJohn EricssonMuseumOlyckor och katastroferSara Bodin OlssonStorforsVattenVattenläckorVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.