Hoppa till huvudinnehållet

Krögare i nytt avtal för att stoppa partyknarkandet

Publicerad:
Krogar mot knark skrev under ett nytt avtal med polis och kommun under fredagen.
Krogar mot knark skrev under ett nytt avtal med polis och kommun under fredagen. Foto: Åsa Asplid

Det har blivit mer kokain bland de värmländska kroggästerna.

Nu intensifierar polisen och Krogar mot knark samarbetet för att minska partyknarkandet.

– Inkomsten från drogförsäljningen finansierar den våldsvåg vi ser i samhället just nu, säger polischef Ulrika Sundström.

Representanter från ett stort antal krogar i Karlstad var samlade tillsammans med polis och kommun på den populära nattklubben Royale i Karlstad på fredagsförmiddagen.

Där skrev de tillsammans under ett nytt samarbetsavtal samtidigt som de meddelade att de nu kommer arbeta mer intensivt för att få bort narkotikan från krogmiljön.

Anledningen är att de sett att partyknarket ökat de senaste åren.

– Vi ser framför allt att användandet och försäljningen av kokain ökar och vår upplevelse är även att antalet personer som använder narkotika har ökat. Vi träffar frekvent på personer som är tidigare ostraffade men som använt narkotika, säger Ulrika Sundström som är chef för polisen i Karlstad.

”Finansierar våldsvågen”

Hon drar samtidigt paralleller till den pågående våldsvågen som främst drabbat området runt Stockholm och Uppsala, där ett stort antal personer mördats de senaste veckorna.

– Inkomsten från drogförsäljningen finansierar den våldsvåg vi ser i samhället där barn både mördas och mördar. En av de viktiga marknaderna för drogförsäljarna är just vanliga människor – det handlar om både unga och vuxna med barn, hem, familj och jobb, säger Ulrika Sundström.

Krogar mot knark har varit verksamma i Karlstad sedan 2005 och i dag är majoriteten av de större krogarna i Karlstad delaktiga i arbetet med att bekämpa droger.

– Vi kan inte klara av att upptäcka alla narkotikabrott själva därför ser vi det här som jättemöjlighet när krögare, krogpersonal och ordningsvakter tillsammans kan angripa problemet, säger Ulrika Sundström.

Fler tar kokain i Sverige – diagnoser om skador ökar

Artikeltaggar

Brott, lag och rättKarlstadKrogarNarkotikaNattklubbarStockholmUlrika SundströmUppsala

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.