Hoppa till huvudinnehållet

Ferlin får nya toner – stort körverk uruppförs i Arvika

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Nils Ferlin är huvudpersonen i ett nytt körverk, där värmländske kompositören Urban Dahlberg tonsatt dikter och varvat dem med en dialog mellan Nils och hans syster Ruth.
Nils Ferlin är huvudpersonen i ett nytt körverk, där värmländske kompositören Urban Dahlberg tonsatt dikter och varvat dem med en dialog mellan Nils och hans syster Ruth. Foto: Pressens Bild

Värmlänningen Urban Dahlberg har redan gjort stora körverk om både Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding. Nu är det dags för en tredje av Värmlands litterära giganter att få sitt liv klätt i nya toner.

På söndag framförs Dahlbergs Ferlin-svit för första gången, på Rackstadmuseet i Arvika.

Urban Dahlberg är född i Karlstad och bor i Stockholm, men när NWT får kontakt är han i fritidshuset i Brunskog. Det är han ofta och gärna, men den här gången har han ett alldeles speciellt skäl. På söndag eftermiddag, den 22 oktober, ska Arvika kammarkör uruppföra hans ”Gick jag allena – en körsvit om Nils Ferlin”.

– Då sitter jag i publiken och njuter!

I körsviten låter han Nils Ferlin och hans syster Ruth mötas i dialoger som lyfter fram skaldens höjdpunkter och motgångar i livet. I Arvika är det Catarina Bernau och Magnus Fors som axlar rollerna.

Kör och dialog varvas

Urban Dahlberg ger också nya toner till elva kända Ferlin-dikter, så att dialoger och körpartier varvas. Kören ackompanjeras då av musikerna Maria Röhr, bas, och Robert Henriksson, piano.

De allra mest välbekanta Ferlindikterna som redan fått riktigt klassiska tonsättningar har han dock undvikit, exempelvis I folkviseton, som med Torgny Björks toner blivit en evergreen.

– Det är som med Frödings Dans bort i vägen, den går ju inte att ge sig på. Där finns ju ett facit, säger han.

Hur är Ferlin annars att tonsätta?

– Han är precis som Fröding i att han skriver bundet, så det blir rätt enkelt rytmiskt. Och så har jag ju valt ut dikter som är bundna i formen, så jag inte behöver göra en ny vers för varje strof.

Mats Kästel, dirigent för Arvika kammarkör, beskriver den nya Ferlinmusiken som ”tilltalande och ”varierande”.

– Vi har glatt oss att tränga in i detta!

Efter Ferlin – Jesus?

Urban Dahlberg har tidigare gjort liknande sviter om Gustaf Fröding, Selma Lagerlöf och även Karin Boye och det är mycket möjligt att Ferlin-verket följs av ännu fler. Dels har han väldigt roligt när han forskar om författarna, skriver dialoger och komponerar nytt, dels har han mer tid nu än tidigare eftersom han för en tid sedan sålde sitt musikförlag.

– Jag har faktiskt funderat på August Strindberg, men igår kom jag på en annan idé. Jag kanske ska skriva en körsvit om Jesus? Han hade ju ett intressant liv och där finns det definitivt texter att ta av!

Artikeltaggar

ArvikaBrunskogGustaf FrödingJesusKompositörKörerLitteraturMusikNils FerlinNöje/KulturRackstadsmuseetSelma LagerlöfTonsättareVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.