Hoppa till huvudinnehållet

Ingvar Karlsson minns vännen Lasse Berghagen: ”Lätt att tycka om”

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Sven-Ingvarsgitarristen Ingvar Karlsson minns sin vän Lasse Berghagen.
Sven-Ingvarsgitarristen Ingvar Karlsson minns sin vän Lasse Berghagen. Foto: TT/Carl Edlom

Sven-Ingvarsgitarristen Ingvar Karlsson pratar varmt om vännen Lasse Berghagen när han nås av beskedet om hans död.

Artisten, låtskrivaren och programledaren Lasse Berghagen har haft en hel del med medlemmarna i Sven-Ingvars att göra genom åren. De har setts ute på turnévägarna i landet och skålat på många fester.

– Lasse skrev några låtar till Sven-Ingvars, berättar Ingvar Karlsson.

– Han skrev ”Farväl till sommaren” som blev en framgång på Svensktoppen. Tillsammans med Benny Andersson skrev han även låten ”Hm, du är så underbar”, men det blev ingen hit.

Ingvar Karlsson berättar om ett kärt minne.

– Vi och Lasse spelade på en välgörenhetsgrej i Östersund. Det kan ha varit 30 år sedan nu. I alla fall så möttes vi på flygplatsen och Lasse drog fram gitarren och sa ”Tjenare grabbar! Här har jag en låt jag tror ni gillar!”. Det var väldigt likt honom, han var väldigt lätt att tycka om. Han var en glad speleman. Det blev allmänt jubel på flygplatsen bland alla som väntade.

Mellan 1995 och 2003 var Lasse Berghagen programledare för ”Allsång på Skansen”, och trots att Sven-Ingvars varit en flitig gäst i programmet genom åren minns inte Ingvar Karlsson att de gästade under Berghagens tid.

– Jag tror inte det. Men vi tyckte alltid mycket om Lasses signaturmelodi som han skrev till programmet, ”Stockholm i mitt hjärta”. Så tråkigt att höra att han har gått bort.

När Ingvar Karlsson beskriver Lasse Berghagen som person gör sig minnena påminda.

– Han var väldigt trevlig. Sven-Ingvars har kompat honom vid flera tillfällen, bland annat i ishallen. Efter den konserten hade vi efterfest hemma hos mig. Jag bodde på Romstad då och Lasse hängde med. Dagen efter följde han med Bengt Alsterlind ut och slommade.

Men det som Ingvar Karlsson mest förknippar med vännen Lasse Berghagen är inte en låt eller en melodi.

– Han gjorde en diktsamling som jag har här hemma. Den är väldigt fin, jag tycker mycket om den. Han skrev så fint. Han lämnar ett tomrum.

Sven-Ingvars nya skiva – personligt om tonår och sonens dop: ”Flyktiga romanser”

För teaterproducenten och teaterchefen Agneta Villman, som växte upp i Karlstad, är dödsbudet tungt att bära. I ett mejl till NWT beskriver hon sina tankar kring Lasse Berghagen som hon många gånger arbetade med i olika sammanhang:

Lasse!

Många stunder. Så konstigt och definitivt.

Alltid generös, varm och rolig. När vi planerade avsked på Maximteatern, så erbjöd han sig direkt att vara med.

Ett särskilt minne – på Påskafton för två år sedan satt vi i köket hemma hos Maria Berghagen och Olof Röhlander tillsammans med Lasse och Eva, Johan Houdi och hans fru och min syster Susanna.

Maria börja ta fram Lasses låtar på Spotify. Vi skulle kolla vilken låt som skulle vara aktuell. Det fanns så många låtar som jag inte hade hört men som ändå satte sig direkt med helt otroliga texter. Vi hade väldigt roligt och ibland rann tårarna på oss alla. Vi höll varandra i handen i olika omgångar och lyssnade på denna enorma låtskatt.

Det var ju även längesen som Lasse hade lyssnat. Så fin och stark upplevelse. Den kändes redan då som ett historiskt tillfälle. Vi pratade om den kvällen häromdagen när jag var hemma hos Maria och Olof.

Lasse Berghagen och Agneta Villman.
Lasse Berghagen och Agneta Villman. Foto: Privat

Artikeltaggar

ArtisterDödsfallFlygplatserIngvar KarlssonKändisarLasse BerghagenLåtskrivandeMusikNöje/KulturRomstadSkansenSkådespelareSven-IngvarsSvensktoppenÖstersund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.