Hoppa till huvudinnehållet

Sven-Ingvars nya skiva – personligt om tonår och sonens dop: ”Flyktiga romanser”

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
60-talets schlagerpop blandas med svensk vistradition och Håkan Hellströms Springsteenrock. Sven-Ingvars - med Stefan Deland, Olle Nyberg, Oscar Magnusson, Mats Billinger, Klas Anderhell och Niclas Bäcklund - släpper ny skiva.
60-talets schlagerpop blandas med svensk vistradition och Håkan Hellströms Springsteenrock. Sven-Ingvars - med Stefan Deland, Olle Nyberg, Oscar Magnusson, Mats Billinger, Klas Anderhell och Niclas Bäcklund - släpper ny skiva. Foto: Pressbild

Hjärta och smärta, glädje och sorg.

Sven-Ingvars är tillbaka med det andra albumet under Oscar Magnussons ledning.

Det är bitvis ett väldigt personligt album med låtar om tonåren på Gruvlyckan och kärleksbrevet som initialt skrevs till sonens dop.

För fyra år sedan inleddes ett nytt kapitel i den värmländska sagan om Sven-Ingvars. Albumet ”Ingenting är som förut, allt är som vanligt” markerade en ny epok i bandets nu 67-åriga historia och publikens mottagande gav Oscar Magnusson och hans mannar nytt syre och inte minst mandat för en fortsättning.

Nu släpps uppföljaren ”Jag kan varken leva med dig eller utan dig”. Ett album som spelats in i tre sessioner, ofta har låtarna spelats in live i studion med bara några tagningar.

– Det första plattan innebar så mycket mer, inte minst rent symboliskt, än den här nya, menar Oscar Magnusson hemma i Borgvik.

Under hösten turnerar bandet på helgerna, en turné som har möts av positiva recensioner. En kvällstidning beskrev bandet som Slottsbrons The Band efter en Stockholmsspelning nyligen.

– Förra plattan fick ju bära den metamorfos bandet går igenom. Visst finns det alltid tvivel och ängslan, men jag känner mig trygg i skapandet av ny musik. Jag är skolad i att gå min egen väg, jag måste göra detta utifrån eget tycke. Det vi gör är väldigt Sven-Ingvarskt.

En handfull singlar har redan släppts från skivan och musiken minner om 60-talets schlagerpop, svensk vistradition och Håkan Hellströms Springsteenrock. Bandets keyboardist Olle Nyberg – som tidigare bland annat skötte pianot på Ulf Lundells albumklassiker ”Kär och galen” – uttryckte en passande regel under en av studiosessionerna tidigare i år – ”Vi måste låta Sven-Ingvars vara Sven-Ingvars”.

– Ja, det har han rätt i, fortsätter Oscar Magnusson. Vi är ett band, vi lirar live i studion, vi sitter inte och bygger musik som man bygger Lego. Genom åren har Sven-Ingvars varit väldigt genreöverskridande, det har testats grejer. Det har inte alltid burit sig, men de har vågat. Det har funnits en längtan. Vilken ger mig ett spelrum.

Ungdomsfäblessen för Guns N’ Roses bär han fortfarande med sig, men i vuxen ålder är snarare Tom Petty en av de stora influenserna vad gäller låtskrivande.

– Jag skriver inte låtar utifrån något slags löpande band-tanke, som det ofta är i dag. Det finns något attraktivt i klassiskt låtskrivande med vers, refräng, vers refräng.

Två av låtarna på det nya albumet är skrivna tillsammans med Björn Olsson, Håkan Hellströms parhäst. Oscar Magnusson nämner en lekfullhet och en hantverksskicklighet.

– Björn kan få det enkla att låta bra. Alla låtar rymmer mina tankar och erfarenheter, en del är påhittat och annat självupplevt. Mitt liv har ju alltid gått hand i hand med gruppens historia, musiken sitter i mitt dna.

Sven-Ingvars anno 2023 består utöver Oscar och Olle av den färska gitarristen Mats Billinger, basisten Stefan Deland, trummisen Klas Anderhell och live förstärks orkestern av den musikaliske alltiallon Niclas Bäcklund.

– Oavsett om låtarna jag skriver spretar, så blir det homogent när vi i bandet klär dem, menar Oscar.

Sven-Ingvars med frontpersonen Oscar Magnusson i "Allsång på Skansen" i somras.
Sven-Ingvars med frontpersonen Oscar Magnusson i "Allsång på Skansen" i somras. Foto: Caisa Rasmussen/TT

”Högstadiet är en så viktig tid”

Det första spåret på b-sidan av vinylutgåvan av ”Jag kan varken leva med dig eller utan dig” heter ”Dom vi var” och handlar om Oscar Magnussons högstadietid på Gruvlyckan i Karlstad.

– Jag sjunger om ”tunnelns ljus” som ju då är röktunneln vid Gruvlyckeskolan. Det handlar om en viss tid i livet och vad den gör med en. Tonår med flyktiga romanser och cigaretter. Många av dem jag lierade mig med då finns kvar, högstadiet är en så viktig tid i ens liv. Jag är inte den jag var, men en del den jag var då finns kvar i mig nu. Det är en låt med schvung.

Jag skrev den efter att ha sett ett inlägg på Facebook från Slottsbrons hembygdsförening

”Dom vi var” står i bjärt kontrast till ”Ett kärleksbrev” som är en av de mer hudnära sångerna på albumet.

– I all sin enkelhet blev den väldigt emotionell. Det är en förstatagning, allt är live. Från början skrev jag den till min son Johns dop. Efter att jag spelat den på dopet sa Pappa: ”Ska verkligen ingen utöver familjen få höra den där låten!?”. Så jag skrev om texten.

I den nya versionen handlar den om att knyta upp knuten på tungan.

– Det är fortfarande ett kärleksbrev, men avsändaren är inte nödvändigtvis jag. Det kan vara en man, företrädesvis, i sina bästa år – kanske 40, kanske 60 – som inte vanligtvis uttrycker sina känslor, men som tänker att ”nu jävlar, nu ska jag skriva ett kärleksbrev” till någon i hans närhet. Ärligt och rakt, opretentiöst. Sensmoralen är väl att folk ska öppna upp sig och prata.

Fyndet i Antikrundan: Nu släpps låten till Sven-Eriks 80-årsdag

Honolulu ligger i Slottsbron

I det avslutande spåret sjunger Oscar Magnusson om en flicka som heter Solsken. Han möter henne i Honolulu, som inte alls ligger på ögruppen Hawaii, utan i Slottsbron utanför Grums.

– En fiktiv historia som jag i drömmen ser en liten sanning i. Jag skrev den efter att ha sett ett inlägg på Facebook från Slottsbrons hembygdsförening.

I inlägget fanns ett foto på två hus och rubriken på inlägget blev titeln på Oscar Magnussons låt.

– ”Husen vid Honolulu” stod det. Fan, vilken rad! Jag ringde hembygdsförening och undrade var huset ligger, ett av dem står fortfarande kvar. Jag åkte dit och insåg att huset ligger på Honolulugatan som går mellan Brölösa där pappa föddes och Strandvallen där pappa spelade bandy.

När han åkte dit, klev ut bilen och traskade vägen föddes idén om en tänkbar kärlekshistoria.

– Den där vägen måste pappa gått tusentals gånger. Kanske han stötte på Solsken, hon fick heta så för det passade fint eftersom pappa var blyg, viskade säkert sitt namn under lugg. Kanske att de aldrig träffades igen, det var bara det där mötet i Honolulu. Det var något med hela grejen som pirrade i magen.

Recension: Så bra är Sven-Ingvars nya skiva

”Jag kan varken leva med dig eller utan dig” släpps den 20 oktober.

Artikeltaggar

Björn OlssonDopFacebookGruvlyckanGuns N’ RosesHistoriaHonoluluHåkan HellströmKändisarKärlekLåtskrivandeMusikMänskligtNöje/KulturOscar MagnussonSlottsbronSven-Erik MagnussonSven-IngvarsSångThe BandTom PettyTonåringar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.