Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Vilseledande om folkhögskolor

Publicerad:
NWT Debattredaktion
debatt@nwt.se
Det rör sig istället om tillfälligt pandemistöd som regeringen inte har förlängt då vi inte längre har någon pandemi, skriver Robert Hannah.
Det rör sig istället om tillfälligt pandemistöd som regeringen inte har förlängt då vi inte längre har någon pandemi, skriver Robert Hannah. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Låt mig först klargöra att folkhögskolornas finansiering inte enbart är ett statligt ansvar. Folkhögskolornas ekonomi är ett delat ansvar mellan stat, region och kommun, skriver Robert Hannah.

Svar till Sofia Magnusson med flera (NWT 7/10).

I en rad debattartiklar har en något förvirrad debatt förts kring finansieringen av Sveriges folkhögskolor. Sofia Magnusson (S), Marie Persson (C) och Lotta Lindberg (V) far med sådana osanningar att det vore ansvarslöst av mig att inte svara.

Inledningsvis vill jag säga att Sjukvårdspartiets Yvonne Kristoffersens debattartikel (27/9) har flera goda inslag och är skriven i en konstruktiv anda. Givetvis finns förutsättningar för att folkhögskolor ska kunna bedriva SFI trots att det är en kommunal uppgift, detta görs redan över hela landet. Att detta förslag i en följande artikel bryskt dumförklaras av Magnusson, Persson och Lindberg säger en hel del om deras sätt att argumentera.

Låt mig först klargöra att folkhögskolornas finansiering inte enbart är ett statligt ansvar. Folkhögskolornas ekonomi är ett delat ansvar mellan stat, region och kommun. Att Magnusson, Persson och Lindberg försöker undkomma detta faktum är häpnadsväckande. Regeringen har i kommande budget föreslagit en permanent höjning av folkhögskolornas grundanslag med 100 miljoner kronor.

Så skriver du en debattartikel

Påståendet att regeringen skulle ha dragit ner en halv miljard på folkhögskolan är också det missvisande. Det rör sig istället om tillfälligt pandemistöd som regeringen inte har förlängt då vi inte längre har någon pandemi. Detta vet givetvis debattörerna. Trots det försöker man vilseleda läsarna. Det får en att undra vad dessa regionpolitiker egentligen vill dölja?

Kan det kanske ha att göra med att varken Centerpartiet eller Socialdemokraterna satsar en enda krona mer i sina budgetförslag än vad regeringen gör på folkhögskolorna? Ni som regionpolitiker borde ta ert eget ansvar för den gemensamma finansieringen av folkhögskolorna – precis som regeringen nu gör.

Robert Hannah

Riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson, Liberalerna

Artikeltaggar

CenterpartietCoronavirusetFinansieringFolkhögskolorLiberalernaMarie PerssonPolitikRobert HannahSFISjukvårdspartietSocialdemokraternaSofia MagnussonStudierSveriges regeringUtbildningVänsterpartiet