Hoppa till huvudinnehållet

Det finns pengar att spara i stället för att höja skatten

Publicerad:
Enligt Skattebetalarna kan Kils kommun spara 32 miljoner kronor, skriver insändarskribenten.
Enligt Skattebetalarna kan Kils kommun spara 32 miljoner kronor, skriver insändarskribenten. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Läser i NWT att Kils kommun ska höja skatten. Det får mig att fundera, går det att göra något för att INTE höja skatten? Efter ett titt på Skattebetalarnas hemsida ser jag att här finns det pengar att spara! Enligt Skattebetalarna kan Kils kommun spara 32 miljoner kronor!

Det finns förklarande texter kring hur de kommit fram till det. Men för att se vad vi kan hitta på i Kil kan vi jämföra oss mot andra kommuner i Värmland. Låt oss dela upp det i förskola, grundskola och äldreomsorg. Inom förskola skulle Kil kunna spara 11 procent genom att bedriva förskoleverksamhet till samma kostnad utifrån folkmängd som Storfors. Inom grundskola skulle vi kunna spara 8 procent genom att bedriva skola utifrån folkmängd som Hagfors eller Munkfors. Inom äldreomsorgen skulle vi kunna spara 8 procent om vi bedrev den som i Karlstad eller Kristinehamn.

Kils kommun skulle kunna slå en signal till dessa kommuner för att jämföra och se vad som skiljer. Vi kanske inte når ända fram men vi behöver i det första läget bara spara 26 miljoner kronor så vi har trots allt 6 miljoner marginal. Eller så kör vi ”all in” och använder mellanskillnaden till att rusta upp vägarna i Kils kommun! Eller varför inte satsa lite extra på skolan?

Kilsbo

Artikeltaggar

ÄldreomsorgEkonomiFörskolorHagforsKarlstadMunkforsSkatterSkolor