Protesterna växer mot de två vindkraftparker som planeras i Sillerud öster om Årjäng. Nu har en Facebook-grupp bildats för att koordinera motståndet.
– Vi har i dag över 300 medlemmar och vill stoppa byggandet av vindkraften. 26 verk är alldeles för mycket.
Det säger Kjell-Åke Gunnarsson som tog initiativet till motståndsgruppen.
Nyligen arrangerade bolaget Takenehöjden Vind som ägs av Esmann Energy ett öppet hus i Tjolitta i Sillerud där man berättade om sitt projekt som är tänkt att omfatta 14 vindkraftverk på Takenehöjden i östra Sillerud.
Det är ett projekt som NWT har skrivit om tidigare och som är ute på samråd till den 10 november.
Vi har även berättat om Eolus planer på tolv verk i Humletorp söder om E18.
Arrangerade möte
Efter det mötet i Tjolitta genomförde gruppen Nej till vindkraftverk i Sillerud ett eget möte i Församlingshemmet. Intresset för det var enligt Kjell-Åke Gunnarsson stort.
– Till vårt möte kom det ett 40-tal personer. Jag tog initiativet till den här Facebook-gruppen eftersom jag kommer från den här bygden och inte vill se en utveckling där ett stort antal vindkraftverk byggs.
– Totalt planeras det för 26 vindkraftverk och det är alldeles för mycket. Responsen på den nya gruppen har varit väldigt stor och redan har vi över 300 medlemmar. Det är alltifrån fastboende och fritidsboende till turister, säger Kjell-Åke Gunnarsson.
”Väldigt stor påverkan”
Motståndet är stort bland många till hur de stora vindparkerna skulle förändra naturlandskapet.
– Verken är tänkta att bli 300 meter höga och bara det får en väldig påverkan på naturen. Till det kan läggas de väldiga mängder armeringsjärn och betong som ska till för att förverkliga parkerna.
– I närområdet finns dessutom sjöarna Östra Silen och Stora Bör som är skyddade av Naturvårdsverket som riksintresse för friluftsliv. Dessutom påverkar ljudet från verken miljön, det finns risk att det ramlar ner is och även att de kan läcka hydraulolja, säger Kjell-Åke Gunnarsson.
Visa upp motståndet
Nästa steg för gruppen är att utöka medlemsantalet och att ta kontakt med politikerna i kommunen.
– Vi vill visa upp det stora motstånd som finns mot vindkraft i Sillerud och ska försöka övertyga de politisk partierna att stoppa projekten, säger Kjell-Åke Gunnarsson.
Intresset var även mycket stort för Takenehöjden Vinds öppna hus i Sillerud.
– Vi hade över 100 besökare och jag tycker att det hölls goda dialoger där vi utförligt berättade om projektet på Takenehöjden.
– Det är viktigt för oss att i ett väldigt tidigt skede ge tydlig information till de som är oroliga, säger Jeanette Lindeblad, projektledare på konsultbolaget Renewable Sweden.
Har närförmåner
Bolaget berättade även om de närförmåner som kommer att finnas.
– Intilliggande fastigheter erbjuds fördelningsarrende enligt separat avtal enligt principen intäktsdelning som ger 1 procent av vindparkens bruttointäkter. Samma summa går tillbaka till närboende och lokalsamhället och kommunen får ett tillväxtbidrag till grön omställning.
Målet för Takenehöjden Vind vars projekt är kostnadsberäknat till cirka 1 miljard kronor är att lämna in en tillståndsansökan till länsstyrelsen våren 2024. En tillståndsprövning beräknas ta tre till fem år.