Hoppa till huvudinnehållet

Miljonsmäll för kommunen – efter uppmärksammade chefsaffären: ”Inte gjort rätt”

Publicerad:
Årjängs kommun ska betala ytterligare 15 månadslöner till Britt-Marie Öjstrand, efter förlikningen.
Årjängs kommun ska betala ytterligare 15 månadslöner till Britt-Marie Öjstrand, efter förlikningen. Foto: Peder Kaldal

Tvisten mellan Årjängs kommun och Britt-Marie Öjstrand ser ut att ha fått sitt slut.

Parterna har enats om en förlikning – en uppgörelse som innebär att kommunen får betala lön till den borttvingade bygg- och miljöchefen till 2025.

– Uppenbarligen hade de inte gjort rätt, säger Britt-Marie Öjstrand.

NWT har i ett stort antal artiklar rapporterat om konflikten mellan Årjängs kommun och dess tidigare bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand, som i november förra året petades från sin post efter att den nya politiska ledningen (KD, M och L med stöd av SD) meddelat att den inte hade förtroende för henne.

Kommunen kompenserade henne med sex månadslöner – men Britt-Marie Öjstrand ansåg inte att avskedet gått rätt till och valde i december i fjol att stämma kommunen hos Värmlands tingsrätt.

Tio månader senare ser tvisten ut att vara över. Parterna har nått en förlikning som bekräftats av Värmlands tingsrätt i en dom.

Uppgörelsen innebär att Britt-Marie Öjstrand i praktiken får igenom sitt krav på att uppsägningen ska ogiltigförklaras. Hon kommer att vara anställd av Årjängs kommun – men arbetsbefriad – till och med den 7 januari 2025.

Hon får ingen ersättning för perioden mellan 25 maj och 30 september i år, så överenskommelsen betyder att hon får ytterligare 15 månadslöner á 56 300 kronor utöver de 6 månadslöner hon redan fått sedan hon slutade arbeta.

Eftersom Britt-Marie Öjstrand även har rätt till semesterersättning – och kommunen är skyldig att betala arbetsgivaravgift – leder förlikningen till en miljonsmäll för Årjängs kommun.

”Inte gjort rätt”

Britt-Marie Öjstrand vill vara sparsam med kommentarer tills domen vunnit laga kraft, men säger:

– Uppenbarligen hade de inte gjort rätt från början eftersom de var tvungna att förlika.

Är du nöjd?

– Ja, det är jag. Mitt mål var aldrig något annat än att visa att de hade gjort fel. Man får inte behandla människor hur som helst. Det finns något som heter las (lagen om anställningsskydd) och det är viktigt att inte glömma bort det, ens om det handlar om chefer.

”Varken nöjd eller onöjd”

Kommunchefen Birgitta Evensson är glad över att den långa processen ser ut att vara avslutad. Gällande den ekonomiska överenskommelsen säger hon:

– Det är det som ingår i den här uppgörelsen, något annat kan jag inte säga. Jag är varken nöjd eller onöjd med pengen. Men nu är vi överens och kan gå vidare och så får jag ta lärdom av det.

Birgitta Evensson är nöjd med att processen ser ut att vara över.
Birgitta Evensson är nöjd med att processen ser ut att vara över. Foto: Peder Kaldal

Britt-Marie Öjstrand ser det här som ett bevis för att kommunen gjorde fel?

– Eftersom vi kom fram till en förlikning tycker inte jag att det har framkommit något om att någon gjort rätt eller fel, för det blev inte prövat.

Om man anser att man gjort rätt är det väl bättre att få det prövat än att förlikas och behöva betala?

– Jag tycker att för båda parters skull är det här det som blir minst smärtsamt, för vi vet inte vad utgången i så fall hade blivit.

Hade du kunnat hantera det här annorlunda?

– Uppdraget var väldigt tydligt, som jag sagt i tidigare intervjuer. Jag försäkrade mig om att det var förankrat och med det i ryggen hade jag ett tydligt uppdrag. Som jag sade då, jag kände att jag hade fått ta ett steg tillbaka annars.

Läs även:

Infekterade tvisten fortfarande inte avgjord – kommunens advokatkostnader växerBorttvingade toppchefen stämmer kommunen – efter uppmärksammade affärenKlart: Toppchefen lämnar – här är uppgörelsen med kommunenSpelet bakom beslutet – därför tvingas toppchefen bort: ”Ett väldigt väsen”

Artikeltaggar

ArbeteÅrjängBritt-Marie ÖjstrandBrott, lag och rättLönerTvisterUppsägningarVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.