Hoppa till huvudinnehållet

Ny konsertarrangör i Värmland – Klubb Kross vill lyfta den tyngre musiken

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Mats Lindström, Rickard Hednar och Fredrik Vidhamre står bakom Klubb Kross.
Mats Lindström, Rickard Hednar och Fredrik Vidhamre står bakom Klubb Kross. Foto: Sandra Stångberg

Nu får Värmland en ny konsertarrangör.

Med lång erfarenhet av både det lokala och nationella musiklivet har Fredrik Vidhamre, Rickard Hednar och Mats Lindström bildat Klubb Kross.

Första arrangemanget blir Karlstadsbandet Damiens 20 årsfirande.

Fredrik Vidhamre och Mats Lindström startade musikbolaget Big Balls Productions för 14 år sedan och arbetade med många av Värmlands tyngre grupper. Nu har de båda gått vidare till nya projekt och tillsammans med Rickard Hednar startar de nu konsertarrangören Klubb Kross.

– Alla tre har arrangerat konserter tidigare, berättar Fredrik Vidhamre.

– Rickard började redan på Glada Ankan i Karlstad när det fanns och Mats och jag har även arrangerat festival i både Sverige och USA. Vi bildade Klubb Kross för vi såg att det fanns ett hål att fylla.

Fredrik Vidhamre ser Klubb Kross som ett komplement till bland annat Metal Clüb som under många år arrangerat spelningar i Karlstad.

– Ola Bergli på Metal Clüb gör fantastisk mycket bra saker för musiklivet lokalt. Tanken med Klubb Kross är att få ännu mer musik till både Värmland och andra delar av landet. Grunden i allt är att vi älskar musik.

De många år av erfarenhet har gett trion ett bra kontaktnät.

– Vi är inga ungdomar, fortsätter Fredrik Vildhamre.

– Och vår erfarenhet är en stor fördel. Den utlösande faktorn till varför vi startade just nu var att gruppen Damien firar 20 år. Vi ville se till att det blev ett något kring jubileet.

Avskum från Värmland i USA: ”Utsålt och galen energi”

Har arbetat med 50 band

Utöver arrangörserfarenheterna är de musiker. Fredrik Vidhamre spelar gitarr i Damien, Rickard Hednar är sångare i The Generals och Mats Lindström spelar med Bloodtrust och Skallbank.

– Att vi själva är musiker och en del av musikscenen har en stor betydelse för det vi vill göra med Klubb Kross. Under åren med Big Balls Productions arbetade vi en del av den lokala musiken som kan räknas till hårdrock och metal. Ungefär 50 band med lokal förankring har vi på ett eller annat sätt varit involverade med genom åren. Vi var med och startade Knogjärn till exempel.

Firandet av Damien sker den 21 oktober på Gränden i Karlstad med en publikkapacitet på 150 personer. Fredrik Vidhamre utesluter inte fler arrangemang innan nyåret, men mest arbete görs nu på ett flertal bokningar för våren. Klubb Kross räknar med att arrangera mellan fem och åtta konsertkvällar årligen.

– Vi vill arrangera spelningar som vi själva vill se. Det ska vara schyssta förutsättningar för både band och publik, vi kommer alltid ha minst två band som spelar vid varje tillfälle. För att maximera kvällarna.

STOR LISTA: Höstens konserter i Värmland

”Stor musikalisk bredd”

Även om ena foten är djupt rotad i värmländsk jord, vill Klubb Kross även arrangera utanför landet.

– Vi ser gärna evenemang i Stockholm, Örebro, Göteborg och Malmö. Vi är en fristående arrangör. Många akter som vi tidigare har varit i kontakt med har redan hört av sig. Det finns en diger lista på spelningar som vi vill göra, det är en lista med stor musikalisk bredd och spridning.

Klubb Kross premiärarrangemang är firandet av Damien på Gränden i Karlstad den 21 oktober.

Fredrik Vidhamre om Damien som firar 20 år som band:

– Flera av oss är mitt i småbarnslivet så någon 30-dagarsturné är inte att räkna med. Även om vi får förfrågningar och erbjudanden om spelningar som är ganska bra. De senaste spelningarna vi gjorde var som förband till The Haunted och amerikanska Agnostic Front.

Artikeltaggar

Agnostic FrontFestivalerGöteborgInre hamnKarlstadKonserterMetal ClübMusikNäringslivNöje/KulturOla BergliSpelningarSångThe GeneralsThe HauntedVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.