Hoppa till huvudinnehållet

Zeldi satsar på det som känns – startar galleri i före detta cykelbutik

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Konst men också smycken och stenar lyfts fram i Zeldi Kvalviks galleri. Det ligger på Norrstrand och delar lokal med en dykshop.
Konst men också smycken och stenar lyfts fram i Zeldi Kvalviks galleri. Det ligger på Norrstrand och delar lokal med en dykshop. Foto: Lena Richardson

Från cykelverkstad till dykshop – och konstgalleri.

Den förvandlingen sker på Norrstrand i Karlstad och kvinnan bakom verket är Zeldi Kvalvik.

– Jag nappar på det som väcker någonting inom mig, säger den nyblivna galleristen.

Karlstad har blivit en riktigt gallerität stad och nu kommer det ett galleri till: Zeldi Kvalvik har öppnat ett enrumsgalleri med stora fönster i en före detta cykelverkstad, vägg i vägg med dykföretaget som hennes man Christian driver.

– Vi håller det inom familjen! ler Zeldi.

Hon är också dykare och de har haft lokalen sedan i somras. Nu har även konsten fått flytta in.

”Har haft ett sug”

– Jag har haft ett sug efter att ha galleri i ett par år. Jag är fascinerad över vad mycket känslor det kan väcka i olika målningar och teckningar. Jag nappar på det som väcker någonting inom mig och så hoppas jag att det tilltalar andra också, säger hon.

Hon är inte rädd för konkurrensen i Konstkarlstad, utan ser det stora utbudet ur kundperspektiv.

Dykshop och konstgalleri är den något udda kombinationen när Zeldi Kvalvik satsar nytt.
Dykshop och konstgalleri är den något udda kombinationen när Zeldi Kvalvik satsar nytt. Foto: Lena Richardson

– Konkurrensen är hög men jag tycker inte det skadar alls. Det finns alltid konst att titta på. Det är bara bra om det finns fler ställen, som alla kan synas på och det finns något för alla i Karlstad. Man kan åka runt i Karlstad och se olika konstnärer och bara njuta, säger Zeldi.

Vill lyfta fram andra

NWT har tidigare berättat om den dykande fotografen Zeldis häftiga undervattensfotografier, som hon visade på Krut-rundan i våras. Sina egna bilder kommer hon dock inte att hänga upp i galleriet.

Stora fönster och mycket ljus blir det i galleriet som uppstått i en före detta cykelbutik. Zeldi Kvalvik är numera inte bara dykande fotograf utan också galleriägare.
Stora fönster och mycket ljus blir det i galleriet som uppstått i en före detta cykelbutik. Zeldi Kvalvik är numera inte bara dykande fotograf utan också galleriägare. Foto: Lena Richardson

– Nej, det tror jag inte, det är andra jag vill lyfta fram, förklarar hon. Tanken är att lyfta fram till största delen de som inte är så välkända ännu. Det finns så fantastiskt många konstnärer som inte syns än.

Zeldi har redan blivit kontaktad av många som är pigga på att ställa ut.

Hur ska du välja vad du ska visa?

– Jag går på magkänsla. Jag vill att det ska ha något att säga och gärna något lite udda, säger hon och tillägger också att hon strävar både efter en röd tråd och variation i utställningsschemat.

Skapar egna smycken

I Zeldis galleri ryms inte bara konst av olika slag, utan också smycken, stenar och kristaller. En del av smyckena gör hon själv och en del görs av vänner. Hon är noga med leverantörerna för att produktionen ska vara hållbar, hela vägen från brytningen av de skimrande stenarna.

Smycken och stenar är ett av Zeldi Kvalviks stora intressen. Hon importerar själv och skapar även egna smycken.
Smycken och stenar är ett av Zeldi Kvalviks stora intressen. Hon importerar själv och skapar även egna smycken. Foto: Lena Richardson

– Jag har leverantörer i Australien, Mexico, Chile, Texas – det är lite utspritt, berättar hon.

Från estetprogram till Scala

Zeldi har alltid haft en stark kreativ ådra. Hon är från Sunne och flyttade till Karlstad för att gå gymnasiet: estetiskt program, musik.

– Det blev inte så mycket av det. Det var rätt val, men det var inget jag kunde jobba med sen. Det estetiska finns ändå med i allt jag gör, säger hon.

”Det estetiska finns ändå med i allt jag gör”, säger Zeldi - det kan handla om att göra smycken eller att välja ut utställare till galleriet.
”Det estetiska finns ändå med i allt jag gör”, säger Zeldi - det kan handla om att göra smycken eller att välja ut utställare till galleriet. Foto: Lena Richardson

Hon har inte jobbat med konst förut. Hennes långa cv rymmer istället såväl dykrelaterat arbete som jobb i biljettkassan och garderoben på Scalateatern – ”grymt kul” – och som personlig assistent – ”ett slitjobb, men man känner verkligen att man gör skillnad”.

Och nu ger du dig in i något nytt. Hur känns det?

– Det är en utmaning att ge sig in i en helt ny bransch, med en helt ny kultur, men jag vill väcka något hos dem som kommer in här.

En vanlig reaktion hittills bland folk som dimper in genom butiksdörren är dock – förvirring.

– De som är vana att det är en cykelbutik, de reagerar ju: ”Ska det se ut så här”. Sen står de här en stund och betraktar. Ibland hjälper jag till att fylla luft!

FAKTA

Galleritäta Karlstad

Här är en lista på övriga gallerier i Karlstad och vad de visar just nu:

Carlstad art gallery, Duvanhuset: Susanna Stålebring, måleri, Sofia Eberhard, hästskulpturer, till 28 oktober.

Grand galleri, Drottninggatan: Sayran Liniver, måleri, till 27 oktober.

Konst i Karlstad, Kungsgatan: Åsa Peck, måleri och mixed media, till 14 oktober.

Galleri Ekdahl, Herrhagen: Björn Camenius, måleri, till 14 oktober.

Galleri Mats Bergman, Herrhagen: Kristina Hrafnhildur Plasgård, collage, till 14 oktober.

Galleri Värmland, Herrhagen: Ann Haegerström, måleri, till 14 oktober.

Konstfrämjandet, Herrhagen: Gunilla Åsberg, Tusen och ett vatten, till 14 oktober.

Kulturcaféet Gjuteriet, Verkstadsgatan: Tove Olberg, måleri, till 19 oktober.

Remi art, Rudsvägen: Lena Eismark och Birgit Ziegel, till 15 oktober.

Konsthantverkarna, Södra Kyrkogatan: Gunnar Larsson, keramisk skulptur, till 25 oktober.

Konsthallen Spisrummet, Centralsjukhuset: verk av Lennart Gybrant ur regionens samlingar.

Värmlands museum: Amanda Karlsson, The Leech Party, till 7 januari. Laris Strunke, måleri, till 24 mars.

Sist men inte minst visar Lerins Sandgrund förutom Lerins egna verk också andra konstnärer, i en gästhall. Där visas nu Einar Perssons grafik fram till 15 oktober.

I Zeldi Kvalviks galleri visas konstnärliga uttryck av många slag. När NWT hälsade på var det Erica Creutz som ställde ut naturbilder.
I Zeldi Kvalviks galleri visas konstnärliga uttryck av många slag. När NWT hälsade på var det Erica Creutz som ställde ut naturbilder. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Amanda KarlssonDuvanhusetEinar PerssonGalleri EkdahlGallerierHerrhagenKarlstadKonstKonstfrämjandetLaris StrunkeLennart GybrantNorrstrandNöje/KulturSandgrundScalateaternSkulpturerUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.