Hoppa till huvudinnehållet

Nu inleds arbetet med att bygga ut E18 i Västvärmland

Publicerad:
Sträckan Töcksfors-Bäckevarv är den sämsta på E18 i Sverige. Om ett antal år ska den byggas om till 2+1-väg med mitträcke, men bara 224 miljoner kronor av den beräknade byggkostnaden på cirka 750 miljoner kronor har hittills finansierats i den nationella infrastrukturplanen.
Sträckan Töcksfors-Bäckevarv är den sämsta på E18 i Sverige. Om ett antal år ska den byggas om till 2+1-väg med mitträcke, men bara 224 miljoner kronor av den beräknade byggkostnaden på cirka 750 miljoner kronor har hittills finansierats i den nationella infrastrukturplanen. Foto: Lars Brander

I fjol somras fick Trafikverket 224 miljoner kronor i den nationella infrastrukturplanen till en utbyggnad av E18 mellan Töcksfors och Årjäng.

Nu ska man börja arbetet med etappen Töcksfors-Bäckevarv.

– Vi är i ett tidigt planskede, säger Linda Saarikoski.

De åtta milen mellan Töcksfors och Valnäs är den enda delen av E18 i Sverige som inte är mittseparerad. Men tilldelningen av 224 miljoner kronor är i alla fall ett första steg i en utbyggnad av Europavägen.

Etappen Töcksfors-Bäckevarv är 11,6 kilometer lång och kommer att planeras som 2+1-väg med mitträcke, en vägbredd på 14 meter, planskilda korsningar vid avfarterna till Arvika, Holmedal, Fölsbyn/Lennartsfors och Hämnäs samt 100 kilometer i timmen som högsta hastighet.

Ligger sent i planen

Totalkostnaden ligger dock på 747 miljoner kronor och det innebär att bara en del av vägbygget är finansierat.

– Projektet ligger sent i den nationella infrastrukturplanen och det innebär att bygget är tänkt att inledas först 2033. Vår förhoppning är att få den resterande summan pengar till den första etappen i den nya planen som sträcker sig efter 2033, säger Linda Saarikoski, åtgärdsplanerare på Trafikverket.

Nu har man börjat jobba med projektet.

– Vi är i ett tidigt planskede med arbetet som blir omfattande och vi hoppas vara klara med planarbetet ungefär 2030.

E18 mellan Töcksfors och Valnäs, en åtta mil lång sträcka är vanlig landsväg utan mitträcke och med få omkörningsmöjligheter. Det skapar ofta köer efter lastbilarna.
E18 mellan Töcksfors och Valnäs, en åtta mil lång sträcka är vanlig landsväg utan mitträcke och med få omkörningsmöjligheter. Det skapar ofta köer efter lastbilarna. Foto: Christer Wik

Jobbar för finansiering

Det finns än så länge ingen finansiering av etapp två, den dryga milen mellan Bäckevarv och Årjäng som är kostnadsberäknad till 535 miljoner kronor och som ska få samma standard som den första.

– Men vi jobbar hela tiden med att få pengar till den. Den nationella infrastrukturplanen uppdateras vart fjärde år, nästa gång 2026 och vi hoppas att det kan avsättas pengar då, säger Linda Saarikoski.

I dagsläget finns det inte heller några pengar till en utbyggnad av den resterande sträckan, de sex milen mellan Årjäng och Valnäs.

– Där planeras det i nuläget inga åtgärder.

Nytt bakslag för E18: Bara en tredjedel av utbyggnaden är finansierad

För några år sedan såg dock Trafikverkets planer annorlunda ut. Då ville man bygga sju stigningsfält, göra korsningsåtgärder och sätta upp viltstängsel till en kostnad av 163 miljoner kronor.

För närvarande har Trafikverket inte heller några planer på en ombyggnad av E18 av den olycksdrabbade fyrvägskorsningen vid Töcksmarks kyrka i Töcksfors.

– Nej, inte efter att vi för något år sedan satte upp hastighetskameror där.

Årjängs kommun har länge kämpat för att korsningen ska byggas om och bli planskild.

Trafikverket har inga planer på att bygga om olyckskorsning
Årjängs kommun har under många år kämpat för en utbyggnad av fyrvägskorsningen på E18 vid Töcksmarks kyrka i Töcksfors. I dagsläget har Trafikverket inga planer på en ombyggnad efter att korsningen försetts med hastighetskameror.
Årjängs kommun har under många år kämpat för en utbyggnad av fyrvägskorsningen på E18 vid Töcksmarks kyrka i Töcksfors. I dagsläget har Trafikverket inga planer på en ombyggnad efter att korsningen försetts med hastighetskameror. Foto: Christer Wik

Artikeltaggar

ÅrjängÅtgärderE18FinansieringLastbilarTöcksforsTrafikTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.