Hoppa till huvudinnehållet

Dokument saknas – så bröt kommunen mot reglerna: ”Kom hit och knackade på”

Publicerad:
Reporter Jonas Andersson
Jonas Andersson
jonas.andersson@nwt.se
Flera fastigheter i Sunne kommun har anslutits till det kommunala VA-nätet utan att de dokument som krävs enligt kommunens egna regler funnits på plats, visar NWT:s granskning.
Flera fastigheter i Sunne kommun har anslutits till det kommunala VA-nätet utan att de dokument som krävs enligt kommunens egna regler funnits på plats, visar NWT:s granskning. Foto: Helena Karlsson

Huset blev vattenskadat efter att ägaren inte känt till anslutningen till den kommunala vattenledningen.

Nu kan NWT avslöja att Sunne kommun brutit mot sina egna regler även när flera andra fastigheter anslutits.

– De kom hit och knackade på och frågade om vi var intresserade, säger en fastighetsägare.

NWT har tidigare rapporterat om en fastighet i Sunne kommun, som blev vattenskadad efter att den nya ägaren inte känt till att den var ansluten till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

När han kallställde huset trodde han att han stängde av vattnet från den egna brunnen, men den ledningen var pluggad och vattnet kom i stället från kommunala ledningar.

Fastighetsägaren och Sunne kommun befinner sig just nu i en rättstvist efter att mannen stämt kommunen på ett mångmiljonbelopp.

NWT har avslöjat både att kommunen utelämnat ledningen till fastigheten från sina egna kartor – och att det saknas skriftlig dokumentation om anslutningen.

Enligt kommunens eget regelverk för vatten och avlopp ska fastighetsägare utanför kommunalt verksamhetsområde göra en skriftlig anmälan om de vill anslutas till VA-nätet. Men NWT kan avslöja flera fall där det inte skett.

Anslutningar till VA-nätet ska anmälas skriftligen.
Anslutningar till VA-nätet ska anmälas skriftligen. Foto: Skärmdump

Efter att ha tagit del av kommunens egna kartor över anslutningar utanför kommunalt verksamhetsområde har vi begärt ut dokument om de aktuella fastigheterna.

Vi har fått fakturor för drygt 50 fastigheter, som Sunne kommun därmed bekräftar är anslutna till VA-nätet. För sju av dem saknas skriftliga anmälningar, trots att kommunens eget regelverk kräver det.

Muntlig överenskommelse

De aktuella anslutningarna är gjorda 2013, 2014, 2015, 2018 och 2020. Flera fastighetsägare bekräftar att de inte skrivit under någon anmälan.

– Nej, det var bara muntligt. Jag fick en faktura sen, säger en.

En annan fastighetsägare säger att han fick ett erbjudande av kommunen.

– De kom hit och knackade på och frågade om vi var intresserade. Och det var vi ju. Då kom kommunen och grävde, säger mannen.

Du skrev aldrig under något avtal?

– Nej, det tror jag inte.

”Allvarligt”

Per Persson är ett av två juridiska ombud för den fastighetsägare som drabbades av vattenskadan och strider därmed mot Sunne kommun. Han tycker att det är allvarligt att de skriftliga anmälningarna saknas.

– Det är inte förvånande, det tycks stämma överens med vår utredning också, säger han.

Han anser att avsaknaden av dokumentation gör att flera kan råka ut för samma sak som hans klient.

– Det är allvarligt på grund av att det skapar en total oförutsebarhet för medborgarna. Det exponerar kommuninvånarna för okända risker.

”Det exponerar kommuninvånarna för okända risker”, säger Per Persson.
”Det exponerar kommuninvånarna för okända risker”, säger Per Persson. Foto: Helena Karlsson

Eftersom ledningarna är kommunal infrastruktur anser Per Persson att det är självklart att Sunne kommun är ansvariga för dem och eventuella olyckor kopplade till dem. När dokumentation saknas kan det bli svårt att utkräva ansvaret.

– Om det är kommunen som är förläggaren är det högst anmärkningsvärt att det saknas dokumentation som ska vara offentlig.

”Beloppen ser väldigt låga ut”

Enligt Svenskt vatten – branschorganisation för VA-organisationer – ska fastighetsägare utanför kommunalt verksamhetsområde själva betala för dragning av ledningar till en kommunal förbindelsepunkt. Det skiljer sig från inom verksamhetsområde, där fastighetsägare är skyldiga att ansluta sig och får betala en fast taxa.

De fakturor NWT tagit del av från Sunne kommun visar att fastighetsägarna fått betala en snarlik avgift, som sannolikt inte täcker alla kostnader Sunne kommun haft. I så fall har anslutningarna subventionerats av övriga VA-kunder i kommunen.

”Förbättrat rutinerna”

Leif Jansson, avfalls- och VA-chef vid Sunne kommun sedan 2022, tycker att det är olyckligt att reglerna inte följts.

– Vi har förbättrat rutinerna. Nu har vi förhoppningsvis beställningar på allting som vi gör. Så att det inte ska hända, det som har hänt, säger han.

Sunne kommun har brutit mot sina egna regler.
Sunne kommun har brutit mot sina egna regler. Foto: Fredrik Finnebråth

Enligt Leif Jansson är det händelsen med den vattenskadade fastigheten som gjort att frågan om att se över rutinerna blivit aktuell.

Gällande avgifterna säger han att det inte behöver vara fel att ta använda en fast taxa även utanför verksamhetsområde.

– Det får man ta ställning till i varje enskilt fall.

Har fastighetsägarna fått sina anslutningar subventionerade?

– Det vet jag inte.

NWT:s granskning visar även att en fastighet anslutits till VA-nätet utan att ägaren fått någon faktura.

– Det ska inte ske helt enkelt.

Nu kommer ägaren att faktureras.

Läs även:

Okända kartorna som riskerar att kosta kommunen nio miljoner kronor: ”Rättshaveri av rang”Brevet avslöjar – så bröt Sunne kommun mot sina egna regler

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterLeif JanssonMiljöSunneSunne kommunVAVattenVattenskada

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.