Marie Niljung vill ge vardagsnära tips på hur vi blir bättre på att hjälpa människor med självmordstankar.
Tillsammans med musikerna Carola Jansson och Anders Blomberg repeterar hon just nu en livsbejakande musikföreställning om suicid.
Under fjolåret dog 1569 personer i Sverige av suicid. 45 av dessa var värmlänningar, merparten män.
Marie Niljung har förlorat båda sina föräldrar i suicid, mamma 1997 och pappa 2006. Under många år har hon arbetat för att förbättra kunskapen och medvetenheten hos gemene man, ett engagemang som nu lett till musikföreställningen ”Hellre arg än död- en föreställning för livet”.
– Jag gjorde allt i fel ordning, börjar Marie Niljung.
– Först bokade jag Scalateatern, sedan köpte jag en klänning och först efter det började jag fundera ut själva föreställningen.
Hon ler kort och blir allvarlig när hon summerar sitt engagemang.
– Efter mina föräldrars död blev arbetet med att motverka suicid något meningsfullt som kom ur allt det meningslösa.
Tidigare har hon bland arrangerat en stödgala på Nöjesfabriken till förmån för arbetet med att förhindra suicid. Bland de medverkande artisterna fanns Joel Alme och Martin Hederos. Nu gör hon ytterligare en kväll där musiken har en viktig roll för att förmedla budskapet.
– Jag kände att musik bara måste vara med. Carola sjunger och Anders spelar gitarr. Möjligen kommer jag också att ta ton, men jag lovar inget, fortsätter hon med ett snett leende.
– Musiken har flera funktioner – dels ger den publiken möjlighet att landa i det de hör. Låta tankarna komma i kapp. Och dels så hjälper musik många människor genom tuffa tider. Det har jag själv stor erfarenhet av. Musik ger styrka när livet suger.
Föreställningen lånar sitt namn efter en bok som Marie Niljung släppte för fyra år sedan.
– Tyvärr är den lika aktuell nu som då. Siffrorna är lika illa. Boken är det jag utgår från, den berättar min historia. Jag föreläser en hel del om suicid, förhoppningen med att skapa en musikföreställning är delvis att locka människor som jag normalt sett kanske inte når.
En av hennes hjärtefrågor är att krossa myterna som florerar kring suicid.
– Och jag vill att man lämnar lokalen modigare än när man kom. Jag vill ge alla tanken ”Fasen, jag kan också göra skillnad”. För det kan vi. Allihopa.
Psykisk livräddning
Hon kallar det psykisk livräddning.
– Ja, i stället för det lite krångligare ordet suicidprevention. Psykisk livräddning låter mer som hjärt- och lungräddning som de flesta känner till - där vet man att det krävs kunskap och träning för att rädda liv. Det här handlar om samma sak.
Hon vill lyfta fram kunskap om varningssignaler och skyddsfaktorer.
– Det kan vara enkla, vardagliga saker som att fråga människor i ens närhet hur de mår, egentligen. Oftast svarar vi ”Jo, det är bra” även om man mår skit. Det är också viktigt att våga ställa frågan: ”Funderar du på att ta ditt liv?”.
– En av de farligaste myterna kring suicid är att vi inte ska prata om det.
För Värmlands del har antalet självmord legat mellan 40 och 45 per år under en längre tid.
– Över 70 procent är män. Där finns det mycket jobb att göra med att öka kunskapen och samtalen kring suicid.
Det är vanligare med självmord på våren än på hösten och antalet unga människor som avslutar sina liv ökar.
– Det är oerhört viktigt att vi lär barn och unga att hantera motgång och att sorger är en del av livet. Vi behöver rusta dem för livet.
”Rolig samling låtar”
För Anders Dahl på Scalateatern är det här ett välkommet inslag i repertoaren.
– Vi är glada över att kunna bidra såklart. Den här frågan är viktig.
Gitarristen Anders Blomberg svarade ja direkt när Marie Niljung frågade om han ville medverka.
– Med min kärlek till musiken och med tanke på hur viktig den här frågan är att lyfta kunde jag inte annat än att tacka ja, säger Anders Blomberg.
– Jag har valt ut låtar som ska vara med. Flera av låtarna kommer att få publiken att verkligen reflektera, berättar Marie Niljung.
– Det är en rolig samling låtar, menar Anders Blomberg.
– Föreställningen är inte bara mörker.
– Nej, det här ska vara livsbejakande! En uppmaning till att vi alla ska vara modiga medmänniskor, vi ska också vara modigare gentemot oss själva. Ta oss själva på allvar. Det kommer säkert att finnas de i publiken som brottas med suicidtankar, då ska de få känna att de verkligen inte är ensamma. Och att det finns hjälp att få. ”This too shall pass” är en bra fas att ta med sig.
”Hellre arg än död- en föreställning för livet” ges på Scalateatern i Karlstad den 16 oktober.