Hoppa till huvudinnehållet

Alla bussnyheter i höst – hållplatserna som läggs till och försvinner

Publicerad:
Reporter Joakim Magnusson
Joakim Magnusson
joakim.magnusson@nkp.se
Glöm gamla linje 63! Under senhösten går det gamla linjenätet i graven och ett helt nytt sjösätts av Värmlandstrafik. Kortare restid och färre byten är löftet.
Glöm gamla linje 63! Under senhösten går det gamla linjenätet i graven och ett helt nytt sjösätts av Värmlandstrafik. Kortare restid och färre byten är löftet. Foto: Alivia Engström

Värmlandstrafik vill locka fler kristinehamnare att ta bussen och gör nu en storsatsning i staden.

Den 10 december är det premiär för det nya linjenätet, och här listar vi nu de största och mest märkbara förändringarna i stadstrafiken.

Nya linjenummer, nya avgångstider, hållplatser som läggs till, tas bort eller byter namn.

För den vane stadsbussresenären blir det en hel del att hålla koll på söndagen den 10 december då Värmlandstrafik gör den största förändringen av det lokala linjenätet på många år.

Enligt Värmlandstrafik ska de nya linjerna ge upphov till kortare restider och färre byten, något som varit efterfrågat.

Det här är de största och mest märkbara förändringarna som Värmlandstrafik under veckan har flaggat för i ett massutskick till allmänheten. De kommer också att finnas på plats på höstmarknaden den 11 oktober för att svara på frågor.

Nya linjenummer

Busslinjerna kommer inte längre att vara numrerade från 60 till 66. De nya linjerna blir fem till antalet och kommer att vara numrerade från 1 till 5.

Linje 11, 12 och 13 kommer att komplettera linjenätet men blir anropsstyrda. Det betyder till exempel att du måste förboka bussen, som i det här fallet ofta är en taxibuss, om du vill åka från Resecentrum till Skäringsbol eller besöka Picassoskulpturen vintertid.

Nya linjesträckningar

Linje 1 kommer att gå mellan Djurgården och Marieberg. Man kommer inte längre att kunna åka direkt från Stora Coop till konstmuseet som tidigare. När bussen har passerat Resecentrum och fortsätter vidare upp mot Djurgården kommer den inte längre att trafikera hållplatserna Branten, Nilssons gata, Fältvägen och Mossvägen. Dit tar man sig med den anropsstyrda linje 11.

Linje 2 kommer att gå mellan Strand och Kvarnbyn. Den här bussen kommer att vända vid Lisas höjd och passera både Karlaplan, Brogymnasiet och stadsparken – tre helt nya hållplatser. Det är den här bussen som passerar Stora Coop. Efter Resecentrum fortsätter bussen som gamla linje 62 till vändslingan på Strand. Hållplatsen på Magister Löfs väg kommer att byta namn till Stenstalidskolan och hållplatsen på Bjurtjärnsgatan tas bort.

Brogymnasiet blir en av de nya knutpunkterna i det nya linjenätet.
Brogymnasiet blir en av de nya knutpunkterna i det nya linjenätet. Foto: Maiken Kettil Schough

Linje 3 kommer att gå från Resecentrum till Presterud och Södra Sörkastet. Sommartid kommer bussen som idag att gå hela vägen ut till Picassoskulpturen, men under vinterhalvåret är det den anropsstyrda linje 13 som gäller om man vill besöka ett av stans största besöksmål. Linje 3 kommer inte att gå exakt som gamla linje 65 gör idag, och svänger efter Sannagården istället direkt in mot centrum via Södra Staketgatan och Södra torget.

Linje 4 kommer att gå från Resecentrum till Kvarnbyn. Det är den här bussen som passerar Södermalmsskolan och Ica Maxi och vänder uppe vid Övre kvarn. Nytt på linje 4 är att det är den hållplats som tidigare hette Drillsnäppan som nu byter namn till Ica Maxi. Den nuvarande hållplatsen utanför Ica Maxi försvinner. Värmlandstrafik uppger att det innebär en extra promenad på cirka 80 meter. Hållplatserna Kolarstigen och Häggvägen, som tidigare trafikerades av linje 64, tas bort. Från den gamla hållplatsen på Häggvägen är det 350 meter till hållplatsen Närkevägen.

Linje 5 kommer att gå från Resecentrum till Strand och Gustavsvik. Linjen går raka spåret upp till Bele för att sedan följa Strandvägen västerut mot Stadsbondgården, ridskolan och industrierna på Gustavsvik. Vill man kliva av på vändslingan på Strand är man hänvisad till linje 2 istället. Linje 2 passerar samma hållplatser på Strand som linje 5 (efter Bele) men fortsätter inte vidare mot Gustavsvik.

Kvälls- och helgtrafik

I samband med tidtabellsskiftet satsar Värmlandstrafik på fler bussar både kvällar och helger.

Linje 1, 2, 3 och 4 kommer att rulla till 19.30 på vardagar. Under lördagarna kommer dessa linjer att trafikeras mellan klockan 9.00 och 18.00.

Det blir dessutom söndagstrafik inom tätortstrafiken för första gången i Kristinehamn. Bussarna kommer då att rulla till och med klockan 14.30. Detta gäller också linje 1, 2, 3 och 4.

Så blir den nya stadsbusstrafiken: ”En rejäl förbättring”

Artikeltaggar

BrogymnasietBussarCoopDjurgårdenGustavsvikICA ABJonny NilssonMariebergStadstrafikSödermalmsskolanTrafikVärmlandstrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.