Hoppa till huvudinnehållet

Ann-Mari, 62, bor nu utan vatten, värme och el: ”De låtsas som vi inte finns”

Publicerad:
Ann-Mari Vilhelmsson, 62, bor kvar i Centrumhuset.
Ann-Mari Vilhelmsson, 62, bor kvar i Centrumhuset. Foto: Tommy Pedersen

Inget vatten, ingen värme och ingen el.

Ann-Mari Vilhelmsson, 62, bor fortfarande kvar i Centrumhuset – som snart ska rivas.

Det är en månad sen NWT var på plats och nu agerar Forshaga kommuns socialtjänst.

– Det borde de ha gjort för flera veckor sedan, säger hon.

Dagarna för Centrumhuset i Deje är räknade. Sedan kommunstyrelsen klubbade att tomten skulle köpas är det klart att huset ska rivas.

Men när det beslutet togs var huset inte tomt, som NWT rapporterat tidigare. Det var hem för cirka tio personer, en frisörsalong och det högerextrema Gym XIV.

För en månad sedan var NWT på plats i huset och pratade med boende om deras situation. De visade upp Centrumhusets tomma lägenheter, soptipparna som bildats, de olåsta dörrarna och de uppbrutna förråden.

– Snacka om att leva i misär när det blir så här, sa Ann-Mari Vilhelmsson till NWT då.

De skulle flytta ut i månadsskiftet augusti/september, men hon, tillsammans med några fler, bor fortfarande kvar.

Trots att vattnet är avstängt, strömmen avslagen och att värmen inte är på.

– Det var kallt i natt, det är värmeljus som gäller. Sedan får vi bära upp hinkar med vatten och köpa färdig mat, säger Ann-Mari Vilhelmsson.

”Det var kallt i natt, det är värmeljus som gäller. Sedan får vi bära upp hinkar med vatten och köpa färdig mat”, säger Ann-Mari Vilhelmsson.
”Det var kallt i natt, det är värmeljus som gäller. Sedan får vi bära upp hinkar med vatten och köpa färdig mat”, säger Ann-Mari Vilhelmsson. Foto: Tommy Pedersen

Hon säger att hon aldrig fick något skriftligt kontrakt av hyresvärden, inte heller någon skriftlig uppsägelse, all kontakt har gjorts via appen Messenger.

Hyresvärden har däremot erbjudit henne lägenhet i Edsvalla eller Mölnbacka. Men hon är inte intresserad. Upplevelsen av Centrumhuset får henne att vägra hyra av samma hyresvärd.

– Det är så dåligt skick på de ställena. Jag är inte intresserad.

Med anledning av situationen i Centrumhuset agerar nu även kommunens socialtjänst.

– I det här fallet har vi fått informationen från fastighetsägaren att det inte ska bo kvar några människor i huset. Men sedan har vi ändå fått information om att det fortsatt uppehåller sig människor där. Då behöver vi titta på det, säger kommunens socialchef David Larsson.

Enligt honom arbetar kommunen i detta fall uppsökande för att ge de som fortsatt befinner sig i huset information.

– Det innebär att vi i ett första skede ger och råd och stöd. Vi är ingen bostadsförmedling, men vi kan stödja i en sådan process. Det är ett svårt arbete och vi har ett stort ansvar.

Enligt Ann-Mari Vilhelmsson har kommunens socialtjänst varit i huset den här veckan.

– Men det borde de ha gjort för flera veckor sedan.

Via kommunen har hon fått alternativ att bo på vandrarhem i Forshaga.

– Men det vägrar jag. Jag har hund och kan inte bo på Forshagahotell. Det måste finnas mer.

– De känns som de låtsats som vi inte finns, att vi bara är luft. Nu har jag sökt några lägenheter i Filipstad som jag hoppas på.

Läs mer:

Inifrån skandalboendet: Nu vräks Ann-Mari och Tommy – ”Snacka om misär”Ann-Mari, 62, bor kvar i skandalboendet – utan vatten och värme: ”Livet är en fest”Boende vittnar om misär – kommunen kritiseras för hanteringen: ”Tar faktiskt tid”Planen: Då kan Centrumhuset där det högerextrema gymmet finns vara borta

Artikeltaggar

CentrumhusetForshaga kommunSamhälleSocialtjänst

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.