Hoppa till huvudinnehållet

Vejp och vitt snus ökar lavinartat: ”Unga tror att de är helt ofarliga”

Publicerad:
E-cigaretter har ökat bland ungdomar i Sverige de senaste åren, och mer än en fjärdedel som läser andra året på gymnasiet har testat någon gång under senaste året. Arkivbild.
E-cigaretter har ökat bland ungdomar i Sverige de senaste åren, och mer än en fjärdedel som läser andra året på gymnasiet har testat någon gång under senaste året. Arkivbild. Foto: Robert F. Bukaty

Vitt portionssnus fyllda med nikotin som marknadsförs som tobaksfria – och e-cigaretter som ersätter de vanliga cigaretterna allt längre ner i åldrarna.

Användandet av de båda nikotinprodukterna har mer än fördubblats sedan 2019, trots att många inte ens vet vad de använder.

– Flera av de skadliga ämnena finns även i de här produkterna, samtidigt som många unga tror att de är helt ofarliga, säger Louise Adermark, docent i neurobiologi.

Louise Adermark är docent i neurobiologi och har de senaste åren forskat på ämnet nikotinprodukter på Göteborgs universitet.

Främst handlar det om nikotinpåsar, eller vitt snus, och e-cigaretter som kallas vejps, och hur dessa påverkar måendet och hälsan.

– Det finns många studier som visar att man ser samma problem som man ser med vanlig tobaksrökning när det gäller e-cigaretter. Och nikotinet i både e-cigaretter och vitt snus vet vi har påverkan på kärlen, förutom att det är extremt beroendeframkallande och får effekter på hjärnan, säger Louise Adermark som menar att det till exempel kan leda till psykisk ohälsa.

Louise Adermark, docent i neurobiologi vid Göteborgs universitet, varnar för den ökade trenden av unga som använder nikotinprodukter som vejp och vitt snus.
Louise Adermark, docent i neurobiologi vid Göteborgs universitet, varnar för den ökade trenden av unga som använder nikotinprodukter som vejp och vitt snus. Foto: William Gustafsson
Fakta e-cigaretter

E-cigaretter

E-cigaretter innehåller en vätska med kemiska ämnen och oftast nikotin.

När du drar ett bloss bildas ånga av vätskan. Ångan ser ut som rök när du blåser ut den.

Du kan bli beroende om du röker e-cigaretter.

Åldersgränsen för att köpa e-cigaretter är 18 år.

På platser där rökning är förbjuden, är det också förbjudet att röka e-cigaretter.

Källa: UMO.se

Vitt och brunt snus

Brunt eller vitt snus?

Brunt snus tillverkas av tobak och innehåller giftet nikotin som lätt gör dig beroende.

Vitt snus marknadsförs som tobaksfritt och innehåller många olika smakämnen. Det innehåller oftast nikotin, ibland mer än det bruna snuset. Nikotinet kommer ofta från tobaksplantan. Det finns också vitt snus utan nikotin.

Källa: UMO.se

Användandet ökar snabbt

Enligt CAN:s skolenkät, där ungdomar som läser andra året på gymnasiet har fått svara på om de använder nikotinprodukter, har användandet ökat i hela landet.

Karlstad och Värmland ligger över snittet, och de senaste två åren har andelen ungdomar som rökt e-cigaretter fördubblats från 12 till 24 procent.

– Ungdomarna matas med annonser på sociala medier och eftersom produkterna klassas som tobaksfria framställs de som fräscha och något helt naturligt. Allt fler unga tror att de är helt ofarligt, säger Adermark och fortsätter.

– Det många inte vet är att nikotinet som finns i produkterna utvinns ur tobak. Eftersom det inte sker någon förbränning som i vanliga cigaretter bildas det inte samma gifter, men däremot vet vi inte vad den här nikotinvätskan som bildar ångan kan få för effekter.

”15 000 olika smaker”

Det som ligger bakom den explosionsartade ökningen av e-cigaretter bland unga som hon beskriver är dels hur den framställs som ett bättre alternativ än rökning, och de olika smakerna som finns.

– Totalt ska det finnas över 15 000 smaker. Men eftersom många butiker också blandar egna smaker finns det troligen många fler.

Larm om vejpförsäljning i unga åldrar – användandet ökar: ”Mellanstadieskolor hör av sig”

Artikeltaggar

Göteborgs universitetKarlstadPsykisk ohälsaSamhälleTobakVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.