Hoppa till huvudinnehållet

Nya reglerna påverkar ambulansen och akuten: ”Tuffast i Likenäs och Årjäng”

Publicerad:
I Likenäs och Årjäng är det tuffast att behålla ambulanspersonalen efter nya reglerna om dygnsvila.
I Likenäs och Årjäng är det tuffast att behålla ambulanspersonalen efter nya reglerna om dygnsvila. Foto: isabell Höjman/TT

De nya reglerna om dygnsvila har lett till massuppsägningar bland ambulanspersonal i några regioner. I Region Värmland är det än så länge inte så.

– Men i Likenäs och Årjäng har vi de kraftigaste reaktionerna, så några där kanske söker sig ifrån ambulansen, säger Andreas Norling, verksamhetschef för ambulansen.

1 oktober trädde de nya EU-reglerna för dygnsvila i kraft för anställda inom kommuner och regioner. Medarbetare har rätt till 11 timmars sammanhängande vila varje dygn vilket gör det svårt att behålla dygnsskift.

Inom regionen påverkar det särskilt ambulanspersonalen och i synnerhet de på mindre stationer som har inrättat sitt liv efter dygnsskift, speciellt om de har långt att åka.

– Det är framför allt Likenäs och Årjäng som får störst påverkan av de nya reglerna, och där det blivit kraftigast reaktioner. Där kan vi kanske komma att se att personal söker sig därifrån nu när nya scheman blivit verklighet, säger Andreas Norling, verksamhetschef för ambulansen i Region Värmland.

Än så länge har han inte fått några signaler från verksamheten om massuppsägningar.

– I Likenäs och Årjäng skulle det inte vara oväntat. Vi har kunnat bemanna glesbygden därför att personal har rest långt till jobbet och kunnat göra långa pass så nu undrar man om det är värt det. Diskussioner pågår men än har folk inte slutat.

Minskad flexibilitet

Flexibiliteten i schemat minskar för all personal, oavsett var de jobbar.

– Det går inte längre att jobba vilka turer man vill så det skapar mindre flexibilitet både för den enskilde och för arbetsgivaren. Man är van att kunna styra schemaläggningen friare.

Andreas Norling, verksamhetschef för ambulansen i Region Värmland, ser att man kanske behöver rekrytera mer personal.
Andreas Norling, verksamhetschef för ambulansen i Region Värmland, ser att man kanske behöver rekrytera mer personal. Foto: Helena Karlsson

– Lägg därtill att vi måste räkna in avslutningsövertid i planeringen. Är man ute och kör en patient och arbetstiden är slut är det inte bara att sluta jobba. Vi har sett över den tiden och den ryms inom en timme så därför försöker vi ha 12 timmar i våra pass.

Kommer ni att behöva utöka antalet anställda inom ambulansen på grund av det?

– Ja det kan vara så att vi behöver utöka. Ambulansen är en verksamhet där arbetstiden inte riktigt räcker till och det är därför vi har beredskap och jour. Men vi har inget konkret på bordet idag.

– Samtidigt har vi en extremt tuff rekryteringssituation inom vården så jag hoppas vi kan behålla de vi har, de behövs. Det här är en skyddslag som inte passar alla. Däremot kanske andra lockas att söka till ambulansen när passen inte är så långa, fortsätter Andreas Norling.

Att situationen inte är lika extrem för ambulansen i Värmland jämfört med andra regioner, i exempelvis norra Sverige där hälften av personalen sagt upp sig, beror på ett medvetet val.

– Regionen har under tio år arbetat med att minska och få bort jouren. Det gör oss bättre rustade än andra regioner som har jour stadigvarande för att få verksamheten att gå runt.

Stor oro på akuten

Även på akutmottagningen i Karlstad är oron stor när de nya schemana nu är igång.

– Vi har ingen massuppsägning men en stor oro. Nu är vi inne i det och ska tillämpa reglerna när luckor uppstår. Det innebär en hög arbetsbelastning på första linjens chefer, de med personalansvar, att medarbetarna inte jobbar mer än de ska enligt reglerna. Så där finns en stor oro, säger Marcus Nilsson, tf verksamhetschef på akuten.

Marcus Nilsson, tf verksamhetschef på akuten i Karlstad, ser med stor oro på de luckor i schemat som kan uppstå.
Marcus Nilsson, tf verksamhetschef på akuten i Karlstad, ser med stor oro på de luckor i schemat som kan uppstå. Foto: Tommy Pedersen

De luckor som uppstår i schemat går inte längre att lösa som tidigare.

– Schemat ligger ju nu och ser ut som det gör. Det är inte bara att räcka upp handeln och ta ett pass. Vi har även katastrofbemanning att tydligt förhålla oss till, vad som är acceptabelt och inte.

Det positiva är att folk inte lämnar akuten utan är på väg in.

– Det blir ett lärande första tiden, både för chefer och medarbetare. Fler sjuksköterskor än förväntat är på väg in så det är positivt att de inte är helt avskräckta från att jobba här. Ju fler det blir desto bättre möjligheter till bra schema för alla, säger Marcus Nilsson.

Artikeltaggar

AkutsjukvårdAmbulanssjukvårdAndreas NorlingArbetsgivareÅrjängBeredskapEUKarlstadLikenäsOroligheterRegion VärmlandVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.