Hoppa till huvudinnehållet

Muddringen av Klarälven blir allt mer akut

Publicerad:
Under många år har sandbankarna i Klarälven växt sig allt större. Karlstads kommun ska därför nästa sommar lämna in en ansökan om att få muddra till mark- och miljödomstolen. På arkivbilden från hösten 2021 ses Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör Karlstads kommun och dåvarande kommunalrådet Erik Nilsson (KD).
Under många år har sandbankarna i Klarälven växt sig allt större. Karlstads kommun ska därför nästa sommar lämna in en ansökan om att få muddra till mark- och miljödomstolen. På arkivbilden från hösten 2021 ses Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör Karlstads kommun och dåvarande kommunalrådet Erik Nilsson (KD). Foto: Lisa Olaison

Karlstads kommun har länge velat få tillstånd att muddra bort sandbankarna i Klarälven som växer sig allt större.

Men för att få klartecken av mark- och miljödomstolen krävs det omfattande utredningar. Det arbetet pågår fortfarande.

– Vi räknar med att skicka in ansökan dit nästa sommar.

Det beskedet ger Mikael Lundh som är projektledare för muddringssatsningen på kommunen.

2003 gjordes en stor punktinsats norr om Sandgrundsudden då mycket sand togs bort och varje år fram tills för cirka 15 år sedan avlägsnade Karlstads kommun stora mängder massor ur Klarälven, bland annat vid den sandbank som bildas nedanför Karlstads teater.

Men det har man inte längre tillstånd att göra. Kommunen har flera gånger försökt att få tillstånd till en ordentlig muddring av Klarälven, men senast i en dom 2018 sade mark- och miljödomstolen nej. Kommunen drog dock tillbaka sin muddringsansökan så att inte domen skulle vinna laga kraft.

Många utredningar

Man vill i stället komma in med en ny ansökan för att få tillstånd till muddring och har sedan dess genomfört ett omfattande arbete med sin ansökan.

– Vi jobbar med att ta fram en miljökonsekvensutredning, en kostnadsnyttoanalys, samt en teknisk beskrivning och en kulturmiljöutredning för den östra älvgrenen. En simulering hur en muddring påverkar Klarälven har gjorts sedan tidigare.

Remiss i tre veckor

– Dessutom tar vi fram ett geotekniskt underlag. Allt det här tar tid och i somras var frågan om muddringen ute på samråd och inom kort väntar en ny remisstid på tre veckor då myndigheter och andra berörda får tycka till om projektet.

– Ett samråd för särskilt berörda genomförs 14 oktober–5 november och man kommer att kunna studera vårt underlag i Karlstadsrummet i Bibliotekshuset. Där blir det även öppet hus 1–2 november, säger Mikael Lundh.

Det är viktigt med ett bra flöde i Klarälven året runt. Isproppar kan bildas vid grunt vatten som på bilden från 2008 i den västra älvgrenen i centrala Karlstad. Då fick en bogserbåt från ingenjörstrupperna i Eksjö hjälpa till att lösa problemet.
Det är viktigt med ett bra flöde i Klarälven året runt. Isproppar kan bildas vid grunt vatten som på bilden från 2008 i den västra älvgrenen i centrala Karlstad. Då fick en bogserbåt från ingenjörstrupperna i Eksjö hjälpa till att lösa problemet.

Han konstaterar att muddringen är mycket viktig för kommunen.

– Ju fler år som går sedan den förra muddringen desto större blir behoven för en muddring eftersom sandbankarna växer för varje år, säger Mikael Lundh.

”Får konsekvenser”

Teknik- och fastighetsnämndens ordförande Monika Bubholz (MP) säger så här om varför muddringen i Klarälven är nödvändig:

– Det här är en säkerhetsfråga för Karlstad. Ju mer sand det finns där desto mer ökar riskerna för översvämning och i de här tiderna av klimatförändringar är det det ju väldigt aktuellt med tanke på att nederbördsmängderna ökar.

– Om vi inte får muddra innebär det konsekvenser för hela Karlstad. Förutom sandbankarna hotar även isproppar vintertid att översvämma stan. Därför är det väldigt viktigt med ett bra flöde året runt i älven, säger hon.

”Möjligheten till muddring är en säkerhetsfråga för Karlstad”, säger Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.
”Möjligheten till muddring är en säkerhetsfråga för Karlstad”, säger Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden. Foto: Marie Blomgren

Efter höstens remisstid återstår det ytterligare en del arbete att göra, men sedan är planen att skicka in en ansökan om att få muddra till mark- och miljödomstolen nästa sommar.

– Sedan tar det minst ett år innan vi får ett besked om man säger ja eller nej och förhoppningen är förstås att vi får ett muddringstillstånd, säger Mikael Lundh.

Vill slippa regeringsbeslut

De simuleringar som redan är gjorda visar enligt honom att muddringen skulle ge liten påverkan på miljön inom Klarälvsdeltat som är ett Natura 2000-område med särskilda skydds- och bevarandevärden och med speciella regler.

– Det gör att vi hoppas att vi hoppas att vi slipper att frågan behöver avgöras av regeringen. Skulle det hamna på deras bord kan ett beslut dra ut på tiden betydligt längre, säger Mikael Lundh.

Totalt vill kommunen muddra bort drygt 100 000 kubikmeter sand i älven vid sandbankar vid Stodene i Skåre, utanför Löfbergs arena på Färjestad, mellan Borgmästarholmen och Sandgrund, öster om Tingvallabron i den östra älvgrenen och utanför Karlstads teater i den västra älvgrenen.

Artikeltaggar

Erik NilssonFärjestad BK HerrKarlstadKarlstads kommunKlarälvenKristdemokraternaLöfbergsMiljöMiljöpartietMonika BubholzÖversvämningarPer-Anders BergmanSamhälleSandgrundTeknik och vetenskapTillståndVäder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.