Hoppa till huvudinnehållet

Centerpartiet trevar efter fast mark

Publicerad:
Partiledaren Muharrem Demirok (C) inledningstalar på centerstämman i Örebro.
Partiledaren Muharrem Demirok (C) inledningstalar på centerstämman i Örebro. Foto: Kicki Nilsson/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Centerpartiet har hållit partistämma i Örebro. Det var Muharrem Demiroks första ordinarie stämma som partiledare och den första sedan tillbakagången i valet 2022. Stämman handlade om att befästa Demiroks ställning som ny partiledare samt att hitta fast mark i viktiga politikområden.

Tre stora politiska program avhandlades. Ett landsbygdspolitiskt, ett energipolitiskt och ett skolpolitiskt. När stämman debatterade det landsbygdspolitiska programmet, som tagits fram av Daniel Bäckström, var det tydligt att man var på hemmaplan. Många delegater ville säga sitt: 195 anmälda talare första dagen och 100 den andra dagen. När de aktiva centerpartisterna talar landsbygdspolitik känner de sig självsäkra och debatten gjorde sitt för att stämman kom att präglas av en stämning av tillförsikt.

Det energipolitiska programmet var mer känsligt. Här har Centerpartiet legat i skyttegravar grävda på 1970-talet och det nya programmet ändrar egentligen inte mycket. Partiet säger sig nu vara öppet för kärnkraft men det förutsatt att marknaden betalar och att inga statliga subventioner utgår. Så som tekniken och juridiken ser ut  idag innebär det i praktiken ett fortsatt nej. Linjen som Maud Olofsson införde gäller.

Mer rörig var debatten om skolpolitiken. Det är Muharrem Demiroks eget skötebarn och den fråga han själv lyfte fram då han kandiderade till posten som partiledare. En del centerpartister verkar förvisso ha efterlyst mer skolpolitik men det märks att partiet här saknar en gemensam ideologi. Unga centerpartister ropade om planekonomi när partistyrelsen ville ha 20 000 nya platser inom yrkesutbildningen.

Och partistyrelsen tvingades till taktisk reträtt i det impopulära förslaget om förkortat sommarlov. Nu heter det att partiet skall utreda ett förändrat – och inte ett förlängt – läsår. Demirok menar att det nya skolpolitiska programmet gör Centerpartiet till det parti med tydligast politik mot systemets avarter. Det skall bli intressant att om den ställningen håller ända fram till valet 2026.

För partiledaren själv måste stämman ses som en framgång. Muharrem Demirok har fått mycket kritik i media under sommaren men på plats i Örebro uppträdde han ledigt och fick stämmodelegaterna med sig när han talade. Han verkar trivas i rollen och de aktiva centerpartisterna har lärt känna honom. Som några kommentatorer noterat är han ingen Annie Lööf – men med tiden kanske det kan visa sig vara en fördel. Demirok har än så länge en ödmjuk attityd som många väljare nog längtat efter.

Nästa gång Demirok talar inför en partistämma är år 2025 – ett år före riksdagsvalen. Vad som händer tills dess är ännu öppet. Sitter Demirok ens kvar då? I flera av de senaste opinionsmätningarna balanserar man farligt nära fyraprocentsspärren. God stämning på en stämma lär dock inte frälsa partiet. Fortfarande kommer C att lida av att tillhöra vänsterblocket för att kunna ta tillbaka sina gamla kärnväljare.

Artikeltaggar

Annie LööfCenterpartietDaniel BäckströmDebatterElEnergiEnergiförsörjningJuridikKärnkraftLandsbygdMaud OlofssonMuharrem DemirokÖrebroPolitikSkolorUtbildning