Hoppa till huvudinnehållet

Medvind för Fundo – tack vare lågt klimatavtryck: ”Tror vi kan växa mer”

Publicerad:
Återvunnet aluminium kommer i tackor från Norge till Fundo i Charlottenberg. Ursprungligen kommer det oftast från länder som Brasilien eller Indonesien.
Återvunnet aluminium kommer i tackor från Norge till Fundo i Charlottenberg. Ursprungligen kommer det oftast från länder som Brasilien eller Indonesien. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Fundo Components i Charlottenberg har under flera år kämpat med neddragningar och uppsägningar.

Men nu har vindarna vänt och resultaten pekar uppåt, delvis tack vare företagets låga klimatavtryck, menar platschef Mikael Wandér.

– Förra året sålde vi för 137 miljoner och i år siktar vi på 175, säger han.

Aluminiumgjuteriet Fundos lokaler i centrala Charlottenberg är med sina 16 000 kvadratmeter rejält överdimensionerade.

– På 80-talet var det 600 personer som jobbade här, säger Wandér när vi tar på oss skyddsutrustning och kliver in i fabriksbyggnaden.

Av Fundos 16 000 kvadratmeter är det knappt 5000 som används idag.
Av Fundos 16 000 kvadratmeter är det knappt 5000 som används idag. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Och sedan dess har antalet anställda sjunkit stadigt. Strax innan han tog över som platschef 2022 hade företaget varslat halva personalstyrkan och man gick från 120 till 60 anställda. Det hade varit en lång period av nedskärningar och var överlag en orolig tid för Fundo, inte minst på grund av viktiga kunder som lämnat.

Men det var då det. Nu blåser nämligen hoppfulla vindar i seglen igen och till årsskiftet hoppas man vara uppe i 70 anställda, berättar Mikael Wandér när vi går de tämligen långa sträckorna mellan aktiva maskiner.

Nya satsningar

– Idag känns det som att vi är ett helt annat företag. Plötsligt pratar vi om nya satsningar och investeringar som vi inte haft råd med tidigare. Förra året sålde vi för 137 miljoner och siktar i år på 175 miljoner och vi tror vi kan växa mer.

De positiva resultaten handlar dels om återvändande kunder som insett att det inte nödvändigtvis blev billigare att flytta produktionen utomlands, menar han.

Smält aluminium som ska bli till komponenter i lastbilsmotorer.
Smält aluminium som ska bli till komponenter i lastbilsmotorer. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik
Vi ska satsa på komplexa delar, inte servettringar i miljonserien
Mikael Wandér

Dessutom har man dragit ner på antalet produkter som tillverkas, något som han anser är avgörande för Fundos framtid.

– Vi har länge dragits med dålig lönsamhet, för att vi gjort för många olika produkter och inte fått betalt för det.

Tidigare har de tillverkat komponenter till både båtar, personbilar och andra fordon, men idag ligger fokus på delar till lastbilar, framför allt till svenska tillverkare.

– Vi ska satsa på komplexa delar som kräver avancerade verktyg och gjuttekniker, inte servettringar i miljonserien.

Men den kanske viktigaste framgångsfaktorn för Fundo, menar Wandér, är företagets låga klimatavtryck.

Lars-Erik Tjärnestig är säker på handen.
Lars-Erik Tjärnestig är säker på handen. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Liknande fabriker har fått stänga på grund av gasbrist

– Dels driver vi vårt aluminiumsmältverk med 100 procent fossilfri elektricitet, vilket tilltalar kunder idag. Och många liknande fabriker, i till exempel i Kina, Indien och Polen som drivs med gas har nu bekymmer att hålla igång på grund av krig och osäkerhet med stigande priser och lägre tillgång på gas. Flera har fått stänga tillfälligt.

Även transporterna spelar in.

Bränsle- och gaspriser har blivit både en riskfaktor och bristfaktor

– Förr räknades transporter knappt in i kundens kostnader för att de var så billiga, men i takt med att bränslepriserna stigit så har det blivit en direkt faktor. Dessutom har kriget i Ukraina gjort att tillverkare har insett att det är bra att ha leverantörer på närmare håll, det går inte att förlita sig på transporter över hela världen. Och det är ju ganska mycket längre till Kina än Charlottenberg. Så vi känner att vi fått medvind i det här, det är en reell fråga för våra kunder. Dels för att bränsle- och gaspriser har blivit både en riskfaktor och bristfaktor, men också för att kunderna pratar allt mer om klimatavtrycket.

Men aluminium då, hur miljövänligt är det egentligen?

– Vi jobbar nästan bara med återvunnen aluminium, ungefär 90-95 procent. Sen finns det detaljer med konstruktionsmässiga krav på att det ska vara jungfrualuminium som inte blivit återvunnet, men det är bara omkring 5 procent.

Dessutom smälter de själva ner och återvinner komponenter som blivit felaktiga. Och spånet som uppstår, som de inte kan smälta ner själva eftersom det binder för mycket fukt, skickas till Stena Recycling och kommer sedan tillbaka till Fundo.

– När aluminium är inne i cirkulationsflödet kan det återanvändas oändligt många gånger, säger han.

Smältugnen.
Smältugnen. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Att omvandla råvaran bauxit till aluminium är dock väldigt energikrävande och kan påverka mark, vatten och ekologi negativt där den bryts. Hur säkerställer ni att det görs på ett så skonsamt sätt som möjligt?

– Vi köper bara certifierat aluminium från återförsäljare i Norge eller Finland.

Men det bryts inget aluminium där...

– Nej, precis utan där får vi ju förlita oss på att de har relevanta uppföljningsmetoder. Det är i den omfattningen vi kan ställa krav.

Sandra Magnusson arbetade på Fundo i fem år innan hon varslades, men nu är hon tillbaka.
Sandra Magnusson arbetade på Fundo i fem år innan hon varslades, men nu är hon tillbaka. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

”Känns bäst här”

Sandra Magnusson står vid en station och tillverkar sandkärnor, alltså de former som aluminiumet gjuts omkring. Hon kommer från Charlottenberg och arbetade på Fundo i fem år innan hon blev varslad 2021. Men i år, strax innan semestern blev hon anställd igen.

– Det var gött att komma tillbaka, säger hon.

Vad gör att du trivs här?

– Det var första industrin jag började på och den som känns bäst. Jag har testat andra men det var inte samma sak. Här är man sysselsatt hela tiden och kan välja tempot själv, det är bra. Och så gillar jag mina kolleger, det är inte en massa drama och sånt.

Är du rädd för att bli varslad igen?

– Naej, vi är ju inte så många här nu så det är en större säkerhet när man är inne såpass tidigt, innan det kommer in fler. Och det går ju bättre med företaget nu, säger de.

Sandra Magnusson.
Sandra Magnusson. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Artikeltaggar

CharlottenbergFundo ComponentsKinaLastbilarNorgeTrafikTransportUppsägningarVind

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.