Hoppa till huvudinnehållet

Raseri mot chefsutköpet – och ny konsult: ”Personalen mår inget bra”

Publicerad:
Det inte längre roligt att gå till jobbet. Det tycker medlemmar i fackförbundet Kommunal efter alla besparingsåtgärder och uppsägningar i Storfors kommun.
Det inte längre roligt att gå till jobbet. Det tycker medlemmar i fackförbundet Kommunal efter alla besparingsåtgärder och uppsägningar i Storfors kommun. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Det är inte längre roligt att gå till jobbet.

Så har medlemmar i fackförbundet Kommunal uttryckt sig efter alla besparingsåtgärder och uppsägningar i Storfors kommun.

Nu ska en ny konsult plockas in. En lösning som facket heller inte gillar.

– Ytterligare en konsult som kostar mycket pengar, säger ordföranden Marianne Johansson.

Storfors kommun måste minska kostnaderna i vården och omsorgen. Kommunen har legat mycket högre än jämförbara kommuner, enligt kommunchefen Johan Rosqvist.

Men besparingsarbetet – där cirka 25 miljoner kronor ska sparas in – har inte gått smärtfritt.

Det senaste beskedet, att chefen för särskilda boenden köps ut och att uppsägningar inom individ- och familjeomsorgen inte kan uteslutas, tas inte emot med ro av Kommunal.

Det är heller inte det första utköpet under året.

– Det är ytterligare en tråkig sak som läggs på alla andra besparingar som gör att personal tycker att det är tungt. Det är jättejobbigt allt som händer, säger Marianne Johansson.

Johan Rosqvist har inte velat kommentera utköpet på grund av att det är ett personalärende men säger till NWT att det kommit som en följd av att man arbetat fram en ny organisation ”som ska vara bättre anpassad”.

Ny konsult

Enligt förslaget, som ledde till utköpet, ska sju enhetschefer i stället bli tre. Det MBL-förhandlas just nu och ska upp i kommunstyrelsen.

Nu är det även klart att kommunen plockar in en ny konsult som ska ersätta dels rollen som chefen för särskilda boenden lämnar, dels titeln medicinskt ansvarig sjuksköterska, mas (efter att den tidigare gått i pension).

– Det är en tillfällig lösning fram till december medan vi rekryterar en ny chef. Det var redan klart att konsulten skulle ersätta masen. Det var redan kontrakterat och nu utökar vi det bara. Då får vi en bra sits och ett bra ledarskap under tiden vi rekryterar.

Marianne Johansson, ordförande för sektion Östra Värmland.
Marianne Johansson, ordförande för sektion Östra Värmland. Foto: Privat

Denna konsult kommer kosta Storfors 950 kronor plus moms i timmen.

– Problemet är att det är ytterligare en konsult som kostar mycket pengar. Sen vet jag inte personen om bra eller inte. Det är väl den lösning som finns när den gamla försvinner. Men rent ekonomiskt gillar jag det inte, säger Marianne Johansson.

Facket har tidigare varit kritiskt mot konsultlösningar. I våras plockades Agneta Hugander in som tillfällig chef under besparingsarbetet – och har hittills kostat cirka 1,4 miljoner kronor.

– Jag har svårt att se hur det går ihop. Jag vet att man säger att man ska spara på lång sikt och inte på kort sikt. Men jag tycker ändå inte att det är försvarbart.

Försvaret från kommunledningens sida är att den kostnaden inte varit ”särskilt överstigande den dryga miljon en verksamhetschef skulle kostat”.

”Inte roligt”

Under året har även totalt 16 undersköterskor, främst på särskilda boenden, blivit uppsagda.

– Många uttrycker att det inte längre är roligt att gå till jobbet. Personalen mår inget bra. Det är en schemaförändring som gör att man får en lägre bemanning. Självklart är det jättetråkigt att många mister sina arbetskamrater, även om det löst sig bra eller kommer lösa sig bra för de flesta, säger Marianne Johansson.

Kommunchefen Johan Rosqvist.
Kommunchefen Johan Rosqvist.

Johan Rosqvist har förståelse för personalgruppen.

– Det är tungt under ett omställningsarbete. Men arbetet gentemot kund har inte förändrats utan vi har förflyttat arbetsuppgifter från undersköterskor till lokalvårdare och kostpersonal för att göra det mer effektivt. Vi har inte gått från ett normalläge till ett lågt läge, utan snarare från ett högt bemanningsläge till ett normalläge.

Läs mer:

Sparbesluten: Toppchefen köps ut – konsultkostnader uppe i miljonbeloppKommunen planerar ny miljonbesparing – fler jobb kan försvinna: ”Har höga kostnader”Kommunens krisbeslut: Undersköterskor sägs upp – så många får gåVårdkaoset: Tog in kritiserad konsult – har redan kostat en halv miljon

Artikeltaggar

Agneta HuganderJohan RosqvistKommunalKommunstyrelsenOmsorgStorforsStorfors kommunUppsägningarVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.