Hoppa till huvudinnehållet

”Min pappa läste alltid för mig på kvällen vid sänggåendet”

Publicerad:
Pensionärer i olika föreningar runt hela Värmland skulle vara en underbar tillgång för skola och dagis. Området skulle få en egen morfar/farmor som kommer och läser högt ur gamla och nya böcker, skriver insändarskribenten. På bilden läser en pappa högt för sitt barn ur en barnbok.
Pensionärer i olika föreningar runt hela Värmland skulle vara en underbar tillgång för skola och dagis. Området skulle få en egen morfar/farmor som kommer och läser högt ur gamla och nya böcker, skriver insändarskribenten. På bilden läser en pappa högt för sitt barn ur en barnbok. Foto: isabell Höjman/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Utan ord – finns nästan ingenting. Debattens vågor gick höga i vårt land under vår och försommar år 2023, om högläsningens betydelse för ordförståelse och språkutveckling.

Läs för livet

”Det är väl belagt att föräldrars högläsning har långsiktiga effekter på barnens läsförmåga, deras skolresultat i allmänhet och deras välmående.”

Så skrev Michel Tengberg, professor i pedagogiskt arbete, Karlstads universitet, i en debattartikel i Svenska Dagbladet den 5 maj 2023.

Han tar där upp skolans roll, föräldrarnas roll och politikernas roll i en sjunkande läsförmåga hos barn som utgör ett allvarligt samhällsproblem.

I en alldeles underbar krönika i NWT den 3 juni 2023, skriver Torleif Styffe under rubriken Läs för livet, där han citerar Mats Myrberg, professor i specialpedagogik. ”Ett barn som läser eller blir läst för kan ca 50 000-70 000 ord när det är 17 år. Ett barn som inte läser eller blir läst för kan ca 15 000-17 000”. Skillnaden är enorm, större än man kunnat ana, och verkan av detta följer med hela livet.

Det var då det blev liv i gubben. Min pappa läste alltid för mig på kvällen vid sänggåendet. Sedan har jag som pappa har alltid läst för mina barn vid sänggåendet. En sammanvävd ritual med tandborstningen, gav en trygg upprepning som sedan avslutades med ett - ”God natt och sov gott”.

Som morfar har jag läst högt för mina barnbarn när tillfälle bjudits. Det var då mina tankar om högläsning i förskola och skola formades. Jag tog kontakt med en förskola i området där jag bor och frågade om jag kunde få komma och läsa högt för barnen en gång i veckan. Jag har nu använt en liten del av min pensionärstid till detta och fått en härlig upplevelse av glädjestrålande och frågvisa barn i soffan.

Utifrån detta så vill jag sända en önskan om att en kultur kanon bildas i Värmland, kulturens landskap. Politiker, Region Värmland, kommuner med sina bibliotek, EU, Karlstads universitet, teatrar, NWT, Värmlands Radio, SVT Värmland, finns alla där redo för att bidra inom sina områden.

Tänk när de skrifter som ges till nyblivna föräldrar berättar om att högläsning för barnet vid nattningen är lika viktigt som tandborstningen i en trygghetsskapande ritual vid dagens slut.

Pensionärer i olika föreningar runt hela Värmland skulle vara en underbar tillgång för skola och dagis. Området skulle få en egen morfar/farmor som kommer och läser högt ur gamla och nya böcker. Det tror jag Ingrid och Lasse Sandberg skulle gilla.

Vad säger Bengt Berg, Torbjörn Styffe och andra Värmlandsförfattare om detta? Länets politiker, pensionärsföreningar, bokförlag, näringsliv, landshövding och biskop?

Nu är mina tankar era.

Hasse Eriksson, morfar som älskar att läsa högt för barn

Artikeltaggar

BarnBengt BergBöckerEUFörskolorKarlstads universitetLasse SandbergRegion VärmlandSkola och utbildningSkolorSvenska DagbladetSVTTorleif StyffeVärmlands län