Hoppa till huvudinnehållet

89-åringarna som vägrar släppa penslarna: ”Konsten har berikat livet”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Birgit Ziegel och Lena Eismark ställer ut tillsammans på Remi Art i Karlstad. De är före detta kollegor, goda vänner och delar dessutom ett stort intresse för måleri.
Birgit Ziegel och Lena Eismark ställer ut tillsammans på Remi Art i Karlstad. De är före detta kollegor, goda vänner och delar dessutom ett stort intresse för måleri. Foto: Lena Richardson

När Lena Eismark var ung var vägen till ett yrkesliv som konstnär stängd.

Det tar hon igen med råge nu.

Som 89-åring målar hon fortfarande och det har både hon och väninnan Birgit Ziegel gjort alltsedan de gick i pension. Nu ställer de ut tillsammans på Remi Art i Karlstad.

– Min pappa var konstnär och han var inte så uppmuntrande när det gällde mig. Han var väl rädd att jag skulle hoppa på konsten som yrke, eftersom det var svårt att försörja sig på det, säger Lena Eismark.

Hon gifte sig med en konstnär istället. Och utbildade sig på Konstfack, till teckningslärare.

Birgit bor i Säffle och Lena i Forshaga, men det var när båda arbetade på en skola i Grums de lärde känna varandra.
Birgit bor i Säffle och Lena i Forshaga, men det var när båda arbetade på en skola i Grums de lärde känna varandra. Foto: Lena Richardson

– Men det arbetade jag bara som i några år, berättar hon, på en lugn flickskola i Kristinehamn. Väldigt trevligt hade jag och en bra rektor hade vi också. Men sen sa de att det inte kommer att finnas flickskolor i framtiden. Då utbildade jag mig också till lågstadielärare och jobbade som det tills pensionen.

Pensioneringen blev starten

Via lärarjobbet i Grums lärde hon känna förskolläraren och talpedagogen Birgit Ziegel och på kuppen drog hon in henne också i måleriet.

Målningen är en räddningsplanka som väger upp allt annat som är jobbigt i livet.
Birgit Ziegel

– Vi är precis lika gamla, hon är en månad yngre, och vi blev pensionärer samtidigt och avtackades av skolledningen i Grums tillsammans. Sedan började vi båda två på en kurs hos Bertil Vivhammar i Karlstad.

Han var en bra lärare och de fick både kunskaper och bättre självförtroende i skapandet, som fick ta mer plats i deras liv. På den vägen har det fortsatt och måleriet är fortsatt viktigt.

– Det har gjort mitt liv rikare, säger Lena.

– Målningen är en räddningsplanka som väger upp allt annat som är jobbigt i livet. Det är roligt att sätta sig och skönt för hela mig. Färg och form tycker jag om, säger Birgit.

Lena Eismark visar också sin keramik på utställningen, som har vernissage under söndagen, 1 oktober.
Lena Eismark visar också sin keramik på utställningen, som har vernissage under söndagen, 1 oktober. Foto: Lena Richardson

Ändå ångrar de inte att de inte började tidigare.

– Nej, jag har haft ett bra jobb, säger Birgit och Lena instämmer.

Vad har ni då för råd till en ung människa som målar?

– Bara måla! säger Birgit.

– Nja, det ska vara en bra komposition och att det ska bli en helhet i uttrycket är viktigt, säger Lena.

Galleristen, konstnären och rammakaren Remzi Halimis råd låter lite annorlunda.

– Var inte rädd. Satsa på din dröm. Lyssna inte på någon annan, tro på dig själv bara.

Remzis dröm går i uppfyllelse efter 50 år – tar över klassisk Karlstadsbutik
Remzi lärde känna damerna när Lena ringde och frågade om färger. Det samtalet slutade med att han åkte hem till henne i Forshaga med färgtuberna och upptäckte hennes målningar. ”Du är ju konstnär sa han”, berättar hon stolt.
Remzi lärde känna damerna när Lena ringde och frågade om färger. Det samtalet slutade med att han åkte hem till henne i Forshaga med färgtuberna och upptäckte hennes målningar. ”Du är ju konstnär sa han”, berättar hon stolt. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

ForshagaGallerierGrumsKarlstadKonstKonstfackNöje/KulturUtställningarVernissagerVänskap

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.