Hoppa till huvudinnehållet

Vinterns rekordman inför utmaningen i Värmland: ”Suger kraften ur en”

Publicerad:
Emil Persson får en puss av kranskullan Alice Larsson efter segern i Vasaloppet, som förste svensk sedan 2012, efter tio raka norrmän. Nu ska han åka Klarälvsloppet på rullskidor.
Emil Persson får en puss av kranskullan Alice Larsson efter segern i Vasaloppet, som förste svensk sedan 2012, efter tio raka norrmän. Nu ska han åka Klarälvsloppet på rullskidor. Foto: Ulf Palm/TT

Ingen har dominerat i långloppsvärldscupen som Emil Persson gjorde i vintras. Han vann i stort sett allt, inklusive Vasaloppet. Nu tar han sig med skräckblandad förtjusning an nio mil på rullskidor.

– Det suger kraften ur en, säger han inför Klarälvsloppet.

Emil Persson slog flera rekord i Ski Classic, som långloppsvärldscupen heter, när han tog sin andra titel (första 2020–2021). Han vann sex lopp i rad, sju inräknat det sista säsongen före, och nio totalt. Han blev dessutom förste svensken sedan Jörgen Brink 2012 att vinna Vasaloppet, efter tio raka norska triumfer.

– Det var kronan på verket kan man säga. Det var häftigt. Att plocka hem det till Sverige igen var stort, säger 28-åringen från Brunflo i Jämtland och tävlande för Sveriges ledande långloppslag, Lager 157 Ski Team.

Emil Persson är den mest vinstrike långloppsherråkaren genom tiderna, på damsidan bara slagen av Britta Johansson Norgren.

Kunde du drömma om en sån utveckling?

– Nej, absolut inte, det var långt över förväntan.

Går det att toppa den säsongen?

– Kanske inte på det sättet, men det går nog att få lika bra tävlingar. Och man får ju försöka. Har det gått en gång kan det gå två gånger.

Laget har legat på träningsläger i Torsby, och bland annat åkt i skidtunneln, hela veckan fram till Klarälvsloppet på söndag.

– Vi tränar stenhårt varje dag.

Det hårdsatsande evenemanget har just gjort klart med byggvarukedjan Bauhaus som huvudsponsor. Visionen är att skapa världens största skidtävling på sommaren.

90-kilometersloppet är Sveriges längsta på rullskidor, seedningsgrundande till Vasaloppet och ingår i Visma Ski Classics Challenger. SVT livesänder.

– Jag var sjuk förra året och bommade det. 2019 är enda gången kört, och då gick det riktigt bra, säger Emil Persson.

Han slutade tvåa i en spurtstrid som norrmannen Stian Berg vann.

Det blir mycket rullskidor för Emil Persson under barmarkssäsongen. Här åker han en tävling i norska Blinkfestivalen.
Det blir mycket rullskidor för Emil Persson under barmarkssäsongen. Här åker han en tävling i norska Blinkfestivalen. Foto: Carina Johansen

I fjol var det fyra norrmän i topp i herrklassen, med Petter Stakston överst.

Senast Lager 157 triumferade var genom Anton Karlsson 2018. Nu vill Emil Persson ta tillbaka titeln.

– Ja, det är på tiden.

Supertalangen Alvar Myhlback ingår i laget. 17-åringen spås bli näste världsstjärna i vanlig längdskidåkning. Redan gångna vintern kom han åtta i Vasaloppet.

Det är dock osäkert att han ger sig iväg från Uddeholm på söndagsmorgonen.

– Nej, honom tänkte de väl inte starta, men det är inte helt spikat än, säger Emil Persson, som är imponerad av sin unge kollega.

– Han har en förmåga att lyfta sig och man blir inspirerad själv av att se det han gör och på det sättet han gör det. Han har lagt ner ett stort jobb de senaste åren, så jag är inte förvånad.

Supertalangen Alvar Myhlback är anmäld till Klarälvsloppet, men kommer troligen inte till start.
Supertalangen Alvar Myhlback är anmäld till Klarälvsloppet, men kommer troligen inte till start. Foto: JOHAN AXELSSON

Emil Persson är beredd på en riktig krafttömning längs vägen mot Karlstad.

– Det är inte alls likt de andra loppen. Banan i sig är väldig speciell när det är en banvall, det är ganska smalt och den är helt platt och blir väldigt monotont. Det är inte fartställning en meter. Det är väldigt unikt. Det gör den tuff också, att man måste vara på och staka hela tiden, det suger kraften ur en. Finns ingen utförsbacke att vila i eller uppförsbacke att byta teknik i.

Hur jämför du det med att åka nio mil i Vasaloppet?

– Jag skulle säga att Vasaloppet är tuffare, det går tyngre på snö, och en helt annan mental påfrestning också. Men det är riktigt tufft på rullskidor också. Nio mil är fortfarande nio mil.

Rullskidsäsongen går mot sitt slut. Långloppsvärldscupen drar i gång i december i Österrike. Emil Persson är lite sugen på att någon gång satsa på vanlig längdåkning.

– Jo, det är intressant och lockande, en spännande tanke man har. Men jag har inte fokuserat på det och då kan man inte förvänta sig några resultat. Men det ligger i bakhuvudet, hade varit kul att testa.

Stora delar av långloppsvärldseliten på både dam- och herrsidan åker Klarälvsloppet, däribland legendaren Petter Northug. Extra krydda är längdlandslagsåkarna William Poromaa, Calle Halfvarsson och Marcus Grate och skidskyttarna Mona Brorsson, Johanna Skottheim, Peppe Femling och Malte Stefansson.

Klarälvsloppets distanser

Löpning, lördag: 21 km start Forshaga 10.30, 7,5 km start Edsgatan 11.30.

Cykel, lördag: 90 km start Uddeholm 12.00. 60 km start Munkfors 13.00. 21 km start Forshaga 15.00.

Inlines, lördag: 90 km start Uddeholm ca 12.30.

Rullskidor, söndag: 90 km start Uddeholm 9.00 (elit 8.00), 60 km start Munkfors 11, 21 km start Forshaga 13.30.

Brorsson om att staka nio mil – och skidskytte i centrala Karlstad: ”Superspännande”Skidskyttetävling ska rulla in i centrala Karlstad 2024: ”Finns en laservariant”

Artikeltaggar

Alvar MyhlbackBjursåsBjursås IKEmil PerssonForshagaKlarälvsloppetLager 157MarcialongaPetter NorthugSki ClassicsSkidåkningSkidskytteSportSprintSVTUddeholmVasaloppet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.