Hoppa till huvudinnehållet

Värmland på Bokmässan – från 700 meter fluff-fluff till hårdkokta löften

Publicerad:
Ingen kunde missa romantikförfattaren Christina Erikson i hennes fluff-fluffiga klänning av 700 meter tyll.
Ingen kunde missa romantikförfattaren Christina Erikson i hennes fluff-fluffiga klänning av 700 meter tyll. Foto: Lena Richardson

Goda nyheter från Bokmässan i Göteborg: Värmland sätts på Litteraturkartan, Ninni Schulman återvänder högst troligt till Hagfors och Litteraturfestivalen på Mårbacka har redan bokat första författarnamnet till 2024.

Ett vemodigt faktum kvarstår dock: 2023 är sista varvet med Värmlandsmontern.

Redan i entrén till den stora mässhallen väntade under lördagsförmiddagen en påminnelse om det sagolika berättandets landskap: iklädd en klänning med 700 meter(!) tyll i kjolen mötte författaren Christina Erikson från Degerfors besökarna.

Hon är på plats för att marknadsföra sin första bok i Svartå-sviten, som är tänkt att få hela 21 delar. Den utgår från hennes egen herrgård i Svartå utanför Degerfors och hon skriver om historia, romantik och starka kvinnor.

Alla volanger kom på plats och Christina Erikson kunde hälsa mässbesökarna välkomna. Klänningen väger många kilo och det gick åt 700 meter tyg.
Alla volanger kom på plats och Christina Erikson kunde hälsa mässbesökarna välkomna. Klänningen väger många kilo och det gick åt 700 meter tyg. Foto: Lena Richardson

– Jag är ”privatblyg”, men det här går bra! säger hon från podiet, där hon tronade efter att medhjälparna under en bra stund jobbat med att veckla ut fluff-fluffet och få alla volanger att ligga rätt.

Värmland sätts på kartan

Historia på annat vis lyfts fram i författaren och journalisten Marit Kaplas senaste projekt. Hon ska sätta Värmland på Litteraturkartan, den med stort L och .se på slutet, alltså. Dick Claésson på Litteraturbanken, som står bakom kartan, förklarar vad detta kommer att innebära för Värmland:

Marit Kapla och Dick Claésson möttes i ett samtal om Litteraturkartan.se, där Värmland - äntligen - ska komma med.
Marit Kapla och Dick Claésson möttes i ett samtal om Litteraturkartan.se, där Värmland - äntligen - ska komma med. Foto: Lena Richardson

– En geografisk inventering av den äldre värmländska litteraturen, så att man kan resa runt i landskapet och se den äldre litteraturen avteckna sig under ytan. Man kan klicka på sin plats och se finns det något här som har litteratur betydelse? Skrevs en dikt här, var det någon författare som föddes eller dog här, vad har Selma Lagerlöf gjort här?

I slutet av januari nästa år ska Värmland vara med på kartan.

– Alla kommuner ska få åtminstone någon kartnål, lovar Marit Kapla, som ska skriva texterna.

Men varför är Värmland inte redan med?

– Det här började som ett regionalt projekt, där Västra Götalandsregionen var intresserade av att samarbeta. Vi hade en idé om en litteraturkarta, regionen erbjöd ekonomiska medel och då tog vi Dalsland, Bohuslän och Västergötland, för de låg närmast till hands för oss. Efter det har Blekinge och Halland kommit in, säger Dick Claésson.

Marit Kapla ska sätta Värmland på Litteraturkartan.se.
Marit Kapla ska sätta Värmland på Litteraturkartan.se. Foto: Lena Richardson

Genom Marit Kapla kommer också Värmland med.

– Värmland är ju ett drömlandskap litterärt, konstaterar hon.

Hon kommer att lyfta fram både de stora och lite mindre kända författarna, och från olika genrer.

– Allt från Tegnér till Inger och Lasse Sandberg. Jag såg det här som en möjlighet att få lära mig massor om värmländsk litteratur och äldre litteratur, sånt som jag kanske inte till vardags skulle lyfta upp och läsa. Jag vill förmedla mina upptäckter till dem som ska läsa de här korta texterna och det är ju så roligt och spännande det här. Det är mycket som är så fantastiskt bra!

Tonvikten ligger på den äldre litteraturen och alla författare som syns via kartan ska vara avlidna, men nog finns det liv också i de döda poeternas verk.

Friskt vimmel

Det syns även på bokmässan. Det vimlas friskt hos Gustaf Fröding-sällskapet och även kring Selma Lagerlöf-montern, där både Lagerlöf-sällskapet och Mårbacka minnesgård lyfts fram.

Jonas Hansell och Yvonne Ihmels berättar för mässbesökarna om Selma Lagerlöf och Mårbacka samt litteraturfestivalen där.
Jonas Hansell och Yvonne Ihmels berättar för mässbesökarna om Selma Lagerlöf och Mårbacka samt litteraturfestivalen där. Foto: Lena Richardson

Yvonne Ihmels från Litteraturfestivalen på Mårbacka har goda nyheter. Datumet för nästa år festival är spikat till 2 och 3 augusti och:

– Första bokningen är klar! säger hon och avslöjar namnet också: Ellen Matsson, författare, akademieledamot och mottagare av Selma Lagerlöfs litteraturpris 2011.

Godisfiske och vemod

För det litterära Värmland handlar förstås inte bara om historia, även om det litterära arvet är viktigt.

Gustaf Fröding-sällskapet är väl representerat på bokmässan, med egen monter. Björn Sandborgh, Fredrik Höglund, Ulf Tiborn, Malin Biller och Magnus Henrichson.
Gustaf Fröding-sällskapet är väl representerat på bokmässan, med egen monter. Björn Sandborgh, Fredrik Höglund, Ulf Tiborn, Malin Biller och Magnus Henrichson. Foto: Lena Richardson

I Värmlandsmontern löser författarna av varandra under hela mässan.

– Det är väldigt kul! Det har varit jämn ström av besökare till montern och det är en bra plats. Man kommer in från den surriga B-hallen och rätt in här där det är lite soft och man kan lyssna på en bra författare, säger Ricky Andreis från Region Värmland.

”Lite vemodigt”

Ändå är detta sista året med Värmlandsmontern. Regionpolitikerna har beslutat att spara bort den.

Värmlandsmontern bjöd på godisfiske för barnen - och inspiration till läsning för både stora och små.
Värmlandsmontern bjöd på godisfiske för barnen - och inspiration till läsning för både stora och små. Foto: Lena Richardson

– Lite vemodigt är det ju så klart. Jag kommer säkert att sakna det, men nu har man beslutat att vi ska lägga pengarna på annat. Som det ser ut nu, är det sista gången. säger han.

Finns det hopp om en återkomst?

– Ingen aning! Nu vill vi bara slutföra det här på ett bra sätt och sedan planera nästa års lässatsning på barn och unga och sen får vi se vad nämnden tycker i framtiden.

Ninni skonar inte Hagfors

Ninni Schulman var en av lördagens gäster i Värmlandsmontern – även om hennes senaste kriminalroman utspelar sig i Dalarna. Hagforsserien har hon satt punkt för.

Ninni Schulman signerar i Värmlandsmontern. Och halvt om halvt lovade hon av bara farten att Hagfors kommer att få nya böcker så småningom, även om hon nu skriver om Dalarna.
Ninni Schulman signerar i Värmlandsmontern. Och halvt om halvt lovade hon av bara farten att Hagfors kommer att få nya böcker så småningom, även om hon nu skriver om Dalarna. Foto: Lena Richardson

– Egentligen är det urkorkat att hoppa av en sån serie, men jag ville utvecklas. Jag vill ha kul också och det har man om man utmanar sig.

Det blir en Dalabokserie också, men Hagforskaraktärerna lever vidare i hennes författarsinne. Det kan komma mer hårdkokt om Hagfors i framtiden:

– Jag tror absolut att jag kommer att skriva en till Hagforsbok, säger hon i montersamtalet.

Dubbelt aktuell – minst

Att det ständigt skapas nya berättelser i och om Värmland blir tydligt också i ett snabbt mässmöte med Arvika-sonen Marcus-Gunnar Pettersson. Han är aktuell som illustratör till två böcker just nu: den vilda berättelsen Ovetenskapliga studier och en ny bilderbok om den buttre korpen Manfred. Nu närmar sig också finalen på det stora vikgubbeprojektet, där han tillsammans med en lång rad andra svenska tecknare ritat vikgubbar tillsammans.

Marcus-Gunnar Pettersson från Arvika är dubbelt bokaktuell (minst).
Marcus-Gunnar Pettersson från Arvika är dubbelt bokaktuell (minst). Foto: Lena Richardson

– De är på inramning och vi planerar för bokrelease och utställning, men det är lite hemligt än, säger han och avslöjar istället ett annat projekt:

– Jag har i alla fall börjat på en egen bok nu också, så får vi se hur lång tid det tar.

Vad handlar den om?

– En räv som ska bygga en cykel!

Marcus-Gunnar Pettersson har illustrerat och Emma Karinsdotter skrivit boken ”Ovetenskapliga studier: Nio bevis för saker som förmodligen aldrig har hänt”.
Marcus-Gunnar Pettersson har illustrerat och Emma Karinsdotter skrivit boken ”Ovetenskapliga studier: Nio bevis för saker som förmodligen aldrig har hänt”. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

BöckerBokmässan i GöteborgChristina EriksonDick ClaéssonFörfattareGustaf Fröding-sällskapetHagforsKändisarLitteraturMårbackaMarit KaplaNinni SchulmanNöje/KulturRegion VärmlandSelma LagerlöfVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.